Τα Λαδάδικα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά κομμάτια της Θεσσαλονίκης, μια γειτονιά που δεν παραλείπουμε να επισκεφθούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στην πόλη. Η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Τσιμισκή, Δραγούμη, Σαλαμίνος και Κουντουριώτου, και βρίσκεται νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, προσφέρει μια μικρή γεύση από τα παλιά, καθώς έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της, ενώ παράλληλα διαθέτει ένα ενδιαφέρον γευστικό σκηνικό με εστιατόρια και μεζεδοπωλεία που έχουν ποιότητα και άποψη. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε μερικές από τις καλύτερες διευθύνσεις για νόστιμες εξόδους που καλύψουν κάθε γούστο.
Ζύθος
Το ζυθεστιατόριο Ζύθος πρωτολειτούργησε στην κεντρική πλατεία των Λαδάδικων, το 1990. Έκτοτε, κατάφερε να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της περιοχής προσφέροντας στους αμετανόητους θαμώνες αλλά και τους νέους επισκέπτες φρέσκο καφέ από το πρωί, ποιοτικό φαγητό και παγωμένη μπύρα από το μεσημέρι κι έπειτα. Με έναν κατάλογο που «μυρίζει» Ελλάδα, όλα τα πιάτα παρασκευάζονται με προϊόντα που προέρχονται από την ελληνική γη, είναι σίγουρο ότι δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Ίσα-ίσα, εκπλήσσει ευχάριστα τον κάθε ουρανίσκο με τις ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας με επιρροές τόσο από τη Μεσόγειο, όσο και από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία. Πληροφορίες Κατούνη 5, Λαδάδικα, τηλ. 2310 540284, zithos.gr, fb page: Zithos
Paparouna
Ένα «λουλούδι» γεύσεων στα Λαδάδικα. Το εστιατόριο Paparouna εδώ και 6 χρόνια έχει μετακομίσει σε μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και παραδίδει μαθήματα value for money φιλοσοφίας και καλοπέρασης. Εδώ και λίγο καιρό μάς υποδέχεται ανανεωμένο φιλοδοξώντας να μας ταξιδέψει από άκρη σε άκρη της πανέμορφης χώρας μας, με στυλ και άποψη. Τα χρώματα του λευκού και του μπλε κυριαρχούν στη διακόσμηση, ενώ η nu modern greek cuisine του Paparouna, παρέα με το νέο concept store δίπλα από το εστιατόριο, πραγματεύονται οτιδήποτε έχει να κάνει με την νέα μοντέρνα Ελλάδα. Στην κουζίνα συναντάμε τον ταλαντούχο σεφ Πέτρο Ιωαννίδη, ενώ το μενού αλλάζει συχνά λόγω εποχικότητας της πρώτης ύλης. Πολύ ιδιαίτερο είναι το γιουβέτσι γαρίδας με σαφράν, τσορίθο και ντοματίνι, ενώ από τα κυρίως πιάτα ξεχωρίζουμε τα φιλετάκια ψαρονέφρι, το Ribeye σχάρας και το μυλοκόπι φιλέτο. Μια επιλεκτική λίστα κρασιών με ετικέτες από την ελληνικό αμπελώνα και 20 κλασικά cocktails ολοκληρώνουν ιδανικά την εμπειρία που προσφέρει το Paparouna. Πληροφορίες Παγγαίου 4 & Δόξης, Κάτω Λαδάδικα, τηλ. 2310 510852, www.paparouna.com, Paparouna Wine Culture Restaurant
Κουζίνα by Kioupia
Μόλις πέντε λεπτά από την πλατεία Αριστοτέλους, θα ανακαλύψετε εξαιρετικές γεύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μεσημέρι ή βράδυ, στο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον του Κουζίνα. Καθίστε στα τραπεζάκια μπροστά στην πλατεία των Λαδάδικων (Μοριχόβου) με θέα στο υπέροχο σιντριβάνι και απολαύστε το φαγητό ή το ποτό σας. Η προσεγμένη μεσογειακή κουζίνα, χωρίς ιδιαίτερες φαμφάρες αλλά με πολύ μεράκι, κατορθώνει να συμπεριλαμβάνεται στις πιο value for money προτάσεις φαγητού στη Θεσσαλονίκη. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα το κότσι με ζουμερές πατάτες φούρνου και το ψαρονέφρι με σος μελιού που αποτελούν και δύο πιάτα best seller. Πληροφορίες Πλατεία Μοριχόβου 3-5, τηλ. 2310 553239, www.kioupia.gr, fb page: Κιούπια Λαδάδικα
Μαστίχα Μεζεδοπωλείο-Μπαρ
Ένα ιδαίτερο μεζεδοπωλείο-μπαρ που έχει πιστούς οπαδούς κι όχι άδικα. Το Μαστίχα διακρίνεται για τον προσεγμένο του βιομηχανικό χώρο με vintage πινελιές, το ποιοτικό φαγητό μοντέρνας ελληνικής κουζίνας αλλά και την party διάθεσή του τις νύχτες. Συγκεκριμένα, εδώ θα επιλέξετε ανάμεσα σε πιάτα ενός δημιουργικού μενού που τιμά την πρώτη ύλη, σε παρεΐστικη ήρεμη ατμόσφαιρα τα μεσημέρια. Μετά τις 12 το σκηνικό αλλάζει και η διασκέδαση εδώ χτυπάει κόκκινο, με τα decks να παίρνουν φωτιά και τις ελληνικές επιτυχίες να πρωταγωνιστούν. Πληροφορίες Λυκούργου 2, τηλ. 2310 504020, fb page: Μαστίχα Μεζεδοπωλείο Μπαρ
Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου
Φρέσκος, τηγανητός μπακαλιάρος, εισαγόμενος από τη Νορβηγία, παραδοσιακή σκορδαλιά και πατάτες τηγανητές. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας του μεζεδοπωλείου. Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου στη συμβολή των οδών Κατούνη και Φασιανού στα Λαδάδικα. Το μεζεδοπωλείο λειτουργεί από το 1910, όταν ο κος Αρίστος (εξού και η ονομασία) άνοιξε ένα πολύ μικρό μαγαζάκι -ίσα ίσα για να χωράει ο ίδιος- όπου έψηνε τα εδέσματα που σέρβιρε στους εργάτες του λιμανιού. Πληροφορίες Κατούνη 3 & Φασιανού 2, τηλ. 2310 548668, www.mpakaliarakia-aristou.gr, fb page: Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου – Mpakaliarakia tou Aristou
- Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com.