Σε μια ταινία που ήδη έχει διακριθεί στις Κάννες και έχει χαρακτηριστεί από τις καλύτερες του 2016 απονεμήθηκε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα χέρια του Προέδρου Μάρτιν Σουλτς σε ειδική τελετή που οργανώθηκε σήμερα στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Πρόκειται για την ταινία «Toni Erdmann» οποία επελέγη μεταξύ των τριών φιναλίστ, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Μάρεν ‘Αντε. Είναι συμπαραγωγή της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ρουμανίας.
Το 2016 είναι μια ξεχωριστή χρονιά καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του κινηματογραφικού Βραβείου LUX, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ώθηση σε ταινίες που μας θυμίζουν ότι στην Ευρώπη μας ενώνουν πιο πολλά απ αυτά που μας χωρίζουν, δήλωσε ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν ανοίξει τον φάκελο του νικητή.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ΕΚ συμβάλλει είναι ο υποτιτλισμός των τριών φιναλίστ ταινιών στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς αυτή η διαφορετικότητα αποτελεί βασικό εμπόδιο στη διανομή των ταινιών στην Ευρώπη.
Ο κ. Σουλτς στον γεμάτο συμβολισμούς χαιρετισμό του, μίλησε για την πολυμορφία της Ευρώπης, αλλά και για τις ανασφάλειες και τα ερωτηματικά των ευρωπαίων πολιτών. Για να καταλήξει ότι πρέπει να προσφύγουμε στις αξίες μας και στην εξεύρεση τρόπων για να συνυπάρξουμε αρμονικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι τρεις ταινίες, είπε κλείνοντας, «μας καταδεικνύουν ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερο κόσμο, αν φροντίσουμε τον συνάνθρωπο».
Το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα προώθησης των ταινιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί ένα εργαλείο για την στήριξή του και για την ανάδειξη σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Οι ταινίες προβάλλονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο διάστημα αυτό, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ταινίες δωρεάν και να διαλέξει την αγαπημένη του.
Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται στην Ινές, στέλεχος μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας με έδρα το Βουκουρέστι, η οποία έχει τη ζωή της τέλεια οργανωμένη, ώσπου δέχεται απροειδοποίητα επίσκεψη από τον πατέρα της, η οποία την αναστατώνει, καθώς της θέτει το ερώτημα: «Είσαι ευτυχισμένη;»
Η αδυναμία της να απαντήσει σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης ανατροπής. Ο πατέρας, για τον οποίο η Ινές συχνά ντρέπεται, είναι αποφασισμένος να κάνει την κόρη του να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της και ο τρόπος του για να το πετύχει αυτό είναι να υποδυθεί έναν χαρακτήρα: τον Τόνι Έρντμαν.
Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών και χαρακτηρίζεται μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και συγκαταλέγεται στα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture για τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα.
Οι άλλες δύο ταινίες φιναλίστ ήταν η ταινία «Με τα Μάτια Ανοιχτά» σε σκηνοθεσία της Λεϊλά Μπουζίντ και σενάριο των Λεϊλά Μπουζίντ και Μαρί-Σοφί Σαμπόν, συμπαραγωγή μεταξύ Γαλλίας, Τυνησίας, Βέλγιου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010. Μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της.
Και η ταινία «Εγώ o Κολοκυθάκης» σε σκηνοθεσία: Κλωντ Μπαράς , σενάριο Σελίν Σιαμά, συμπαραγωγή Ελβετίας και Γαλλίας