Το Θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα», ένας χώρος πολιτισμού στον Πειραιά, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβαίνοντας δυναμικά στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής έργα «Οι Aλλοπαρμένοι», «Γυναίκα Loser», «Πέντε σιωπές» και «Η Σολομώντεια λύση». Στην παιδική-νεανική σκηνή παρουσιάζεται η «Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, ενώ η παράσταση «Πέντε σιωπές» της Σίλα Στίβενσον ανεβαίνει για 2η χρονιά. Το Θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα» βρίσκεται στην Πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου και παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως και διάφορες εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις κατά περιόδους. Οι παραστάσεις αναλυτικά:
«Οι Aλλοπαρμένοι» των Thomas Middleton και William Rowley
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου Σκηνικά-κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη Μάσκες: Ελένη Σουμή Παίζουν αλφαβητικά: Ελένη Δαφνή, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κώστας Κλάδης, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Σπύρος Περδίου, Κώστας Τζαφέρης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κατερίνα Τσεβά, Γιώργος Χαλεπλής Νέα Τάξη Πραγμάτων, 1600 – Εικοστός αιώνας. Κοινωνικές αναταραχές, εξαθλίωση αγροτικών πληθυσμών, αστυφιλία, εκατοντάδες άνθρωποι απελπισμένοι και πεινασμένοι συσσωρεύονται στα αστικά κέντρα, οι επιστήμες κι η θεολογία εξελίσσονται απ’ τη μια αλματωδώς, αλλά απ’ την άλλη συμπορεύονται άρρηκτα με τον αποκρυφισμό και τον παγανισμό. Όλο και περισσότερα ερωτήματα απασχολούν τον άνθρωπο. Η σχέση του με τα γύρω του, η επίδραση του Θεού και του Σατανά στην συμπεριφορά του. Κάθε Σάββατο στις 9:00 μ.μ.
«Γυναίκα Loser» – (Πονεμένες ιστορίες) της Βίλης Σωτηροπούλου
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βίλη Σωτηροπούλου Παίζουν: Aγγελική Ελευθεράκη, Aννα Μακρή, Καλλιόπη Μανδρέκα, Βίλη Σωτηροπούλου. Μουσική: Xρήστος Θηβαίος Φωτογραφίες: Ανδρέας Κατσικούδης, Μίνα Λαμπροπούλου, Γιώργος Μακρίδης Οι γυναίκες του έργου μοιράζονται τις ιστορίες τους, (οι τέσσερις ηθοποιοί παίζουν και τους ανδρικούς ρόλους) διατρέχοντας τρείς δεκαετίες και πολλά θέματα.. Ο έρωτας, το σέξ, η φιλία, η ψυχανάλυση, η μοναξιά, η καριέρα, η ανεργία, η κλιμακτήριος, η άνοδος και η πτώση της μεσαίας τάξης, όλα επι τάπητος (κυριολεκτικά).. Η Γυναίκα loser (πονεμένες ιστορίες) ακολουθεί την πορεία της σύγχρονης γυναίκας. Από την εφηβεία στην ενηλικίωση, από τις φιλελεύθερες του ‘80 στις μοναχικές καριερίστες του 2000, από τις μεσαίες super επιτυχημένες του 2008 στις super απελπισμένες του 2014. Και φυσικά οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους, οι άνδρες, είτε μαζί είτε χώρια, είναι εκεί στο ίδιο ταξίδι, άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με κλάμα, σ’ ένα ταξίδι προς τη Γνώση. Κάθε Κυριακή στις 9:00 μ.μ.
«Πέντε σιωπές» της Σίλα Στίβενσον
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, επιμέλεια φωτισμού και μουσικής: Κοραής Δαμάτης Παίζουν αλφαβητικά: Νίκος Δαφνής, Δανάη Καλαχώρα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και Μαρία Χριστοδούλου Πέντε σιωπές. Δέκα. Εκατό σιωπές. Χίλιες. Στη φασαρία των δρόμων, στων σπιτιών τις συνευρέσεις, στα φωτισμένα γήπεδα των συναυλιών… αφουγκράζεσαι τον ήχο της σιωπής. Παντού. Εκκωφαντική σιωπή… όπως κι ο φόβος που την γεννάει. Ναι. Φοβάσαι. Φοβάσαι να μιλήσεις αληθινά για σένα. Φοβάσαι να ακούσεις τον άλλον. Φοβάσαι να καταγγείλεις. Φόβος. Απ’ την οικογένεια, απ’ το Σχολείο, απ’ το Κράτος, απ’ τη Θρησκεία, απ’ τα Μέσα Επικοινωνίας, απ’ την Πολιτική, απ’ τις Ιδεολογίες. Φόβος. Η βασική αιτία της σιωπής. Κονταίνει τους ανθρώπους τόσο φόβος, αδειάζει τα βλέμματα, μικραίνει τις κινήσεις, κι αρχίζουν ψιθυρίσματα και λειψές ανάσες κι άρρωστες ζωές. Ναι. Ο φόβος… γέμισε το δωμάτιο… γέμισε τον κόσμο όλο… η ώρα της σιωπής… για πόσο θα αφήσουμε να μας φοβίζει αυτός ο φόβος; Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00.
«Η Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου στην παιδική – νεανική σκηνή
Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής Μουσική: Δημήτρης Λέκκας Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη Ζωγραφική σκηνικών-αφίσα: Ελένη Σουμή Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς Παίζουν: Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κώστας Τζαφέρης, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κατερίνα Τσεβά, και Πασχάλης Μερμιγκάκης. Η «Σολομώντεια λύση» του Γ. Καλατζόπουλου είναι βασισμένη στο κινέζικο παραμύθι «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το οποίο εμπνεύστηκε το αριστούργημά του ο Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία». Το ερώτημα που βάζει η παράστασή μας, δεν έχει εύκολη απάντηση. Σε ποιόν ανήκει ένα αγαθό; Στο φυσικό ιδιοκτήτη του, ή σ’ αυτόν που το χρειάζεται, το φροντίζει και το αγαπά πραγματικά; Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι από την υστερία μιας απάνθρωπης καταναλωτικής κοινωνίας, που όλοι έχουμε πέσει θύματα; Κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι Θέατρο «Κάτω απ’ τη Γέφυρα», Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου, Τηλέφωνο 210 4816200, τηλ.&φαξ 210 4816207 Περισσότερες πληροφορίες εδώ