O Manabu Ohtake, από το Tower’s Bar Bellovisto της Ιαπωνίας στις 14 Ιουλίου 2011 στο Νέο Δελχί της Ινδίας στέφθηκε Diageo Reserve World Class Bartender of the Year 2011, νικώντας 33 άλλους φιναλίστ στην υψηλότερη διάκριση του κόσμου των ποτών.

Τους τελευταίους έντεκα μήνες, από τους 10.000 ως τον πρώτο, οι υποψήφιοι από τα πιο αναγνωρισμένα και φημισμένα bars στον κόσμο διαγωνίστηκαν στους εθνικούς προκριματικούς αγώνες, θέλοντας να κερδίσουν την πολυπόθητη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό στο Νέο Δελχί.

Μόνο 34 επιλέχθηκαν για να αναμετρηθούν ενώπιον μερικών από τα πλέον αξιόλογα ονόματα του κλάδου – Dale DeGroff, Salvatore Calabrese, Peter Dorelli, Gary Regan, Hidetsugu Ueno και Daniel Estremadoyro.

Χρησιμοποιώντας τα πολυτελή αλκοολούχα ποτά από το luxury portfolio των Reserve Brands της Diageo – την βότκα Ketel One®, την βότκα Cîroc®, το τζιν Tanqueray® No.TEN™, την τεκίλα Don Julio®, το ρούμι Zacapa® και τα ουίσκι Johnnie Walker® Gold Label™ και Blue Label™ Blended Scotch Whisky – οι bartenders συμμετείχαν στις World Class δοκιμασίες που εξέτασαν την ευφυΐα, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους πάνω στα αλκοολούχα ποτά αναζητώντας την τελειότητα.

Αντανακλώντας τα οράματα στις τρέχουσες τάσεις της κατανάλωσης ποτών, οι δοκιμασίες απαιτούσαν από τους bartenders να εξερευνήσουν θέματα που περιλάμβαναν ταίριασμα με φαγητά εμπνευσμένα από την Ασία, κλασικά και εκλεκτά ποτά με μία ανατροπή, κοκτέιλ εμπνευσμένα από τις γυναίκες και ποτά για κυρίους.

Εκτός από τον μεγάλο νικητή, Manabu Ohtake, δόθηκαν 3 βραβεία στους εκπροσώπους 3 ηπείρων (Europe & Middle East, Latin & South America και Asia Pacific). Επιπλέον αναδείχθηκαν 6 νικητές ανά δοκιμασία.

Diageo Reserve World Class Bartender of the Year 2011. Τελικοί Περιφερειακοί Νικητές:

-Για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική: Jesus Cabrera, Μεξικό
-Για την Ασία-Ειρηνικό: Manabu Ohtake, The Tower’s Bar Bellovisto, Ιαπωνία
-Για την Ευρώπη: Heinz Kaiser, Dino’s American Bar, Βιέννη, Αυστρία

Τελικοί νικητές δοκιμασιών του Diageo Reserve World Class Bartender Of The Year 2011

Spice Market Challenge
Νικητής: Mickey Lee, Woo Bar, Σεούλ, Νότιος Κορέα
Κριτής: Salvatore Calabrese

Μία δοκιμασία ευφυΐας και ικανότητας προσαρμογής. Οι bartenders έχουν μία ώρα για να διαλέξουν φρέσκα εξωτικά συστατικά από Ασιατικές και διεθνείς αγορές και καταστήματα εκλεκτών τροφίμων για να δημιουργήσουν δύο διαφορετικά ποτά ώστε να επιδείξουν την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους.

Asian Food Pairing
Νικητής: Thorsten Spuhn, Modern Masters Bar, Ερφουρτ, Γερμανία
Κριτής: Daniel Estremadoyro

Αυτή η δοκιμασία ταιριάσματος με φαγητά προβάλλει την υπέροχη κουζίνα από όλη την Ασία. Ο κάθε bartender θα επιλέξει δύο διαφορετικά πιάτα από μία συλλογή υπερβολικά αντίθετων γεύσεων και θα δημιουργήσει ποτά που να ταιριάζουν.

Cocktails Against The Clock
Νικητής: Heinz Kaiser, Dino’s American Bar, Βιέννη, Αυστρία
Κριτής: Dale DeGroff

Χρησιμοποιώντας την ταχύτητα και τη δεξιοτεχνία τους, οι φιναλίστ θα δημιουργήσουν μία σειρά από τα αγαπημένα τους RESERVE cocktails μέσα σε πέντε λεπτά. Θα τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των μεθόδων ανάμιξης: ενίσχυση, ανατάραξη, ανάδευση. Θα γίνει δειγματοληψία των ποτών ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή ισορροπία των γεύσεων.

Classic And Vintage Drinks With A Twist
Νικητής: Hemant Pathak, Blue Bar, Δελχί, Ινδία
Κριτής: Hidetsugu Ueno

Ζητήσαμε από τους bartenders να φτιάξουν τρία ποτά που θα αντανακλούν τις αρχές της δημιουργίας cocktail. Αποφασίζονται επί τόπου από τους κριτές δυο cocktails που θα πρέπει να φτιάξει ο διαγωνιζόμενος, ένα κλασικό και ένα λιγότερο γνωστό vintage cocktail. Το τελευταίο cocktail είναι μία διαφορετική εκδοχή σε ένα κλασικό cocktail, το οποίο δημιουργείται σύμφωνα με την έμπνευση του bartender.

Cocktail Theatre And The Stars
Νικητής: Alberto Pizarro, Bobby Gin, Βαρκελώνη, Ισπανία
Κριτής: Peter Dorrelli

Πώς μπορεί ένας bartender να φέρει λίγη μαγεία στο τέλειο σερβίρισμα; Ο bartender πρέπει να δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό σερβίρισμα φιάλης στο τραπέζι που να εμπνέει και να ψυχαγωγεί τους πελάτες του και έπειτα ένα χαρακτηριστικό cocktail εμπνευσμένο από μία θρυλική γυναίκα-σταρ του θεάτρου ή του κινηματογράφου. Τα ποτά επιλογής είναι το ρούμι Zacapa® και το ουίσκι Johnnie Walker® Blue Label™ Blended Scotch Whisky

Gentlemens’s Drinks And Fancy Tipples
Νικητής:Mark Huang, Marquee Restaurant And Lounge, Taipei, Taiwan
Κριτής: Gary Regan

Μία ενδελεχής εξέταση των γνώσεων του bartender πάνω στα αλκοολούχα ποτά, την ανάμιξη και το κυνήγι της τελειότητας, κάθε διαγωνιζόμενος θα παρουσιάσει την ειδίκευσή του σε μία κατηγορία ποτών: ένα ποτό για Κυρίους σε κλασικό στυλ και κάτι επιδεικτικά διαφορετικό.