Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, σήμερα και στην Αθήνα υπάρχουν αρκετές δωρεάν εκδηλώσεις, που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Ξεχωρίσαμε για εσάς τρεις από αυτές, στις οποίες θεωρούμε πως αξίζει να αφιερώσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.
Ποιητικές συναντήσεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις παρουσιάζουν στην 3η εκδήλωση της 13ης χρονιάς τους, δυο νέoυς ποιητές, τον Χάρη Γαρουνιάτη και τον Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους, στις ποιητικές αυτοπροσωπογραφίες τους. Η εκδήλωση με τον τίτλο, «Με τα λόγια (γίνεται)» πραγματοποιείται την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).
Πρόκειται για την 16η εκδήλωση του «Με τα λόγια (γίνεται)» του τύπου «1+1», όπου δυο ποιητές διαβάζουν παλιά και νέα ποιήματά τους· ποιήματα που αγαπούν· και συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό.
Το φεγγάρι είναι στη χάση του. / Καθώς περνάει πάνω από τ’ απορημένα μας μπαλκόνια / μας υπενθυμίζει πως, αργά ή γρήγορα / όλα τα υψηλά ερωτήματα θα κατεβούν // στο βάθος των απουσιών τους. [1]
Όσο βαθαίνει ο ύπνος των παικτών / σκιρτούν τα σκόρπια τραπουλόχαρτα / επάνω στο τραπέζι. / Φέγγει το στέμμα / το φτερό, τα νεύματα — / πότε σπαθί / πότε ο πέλεκυς στα χέρια. [2]
[1] Χ. Γαρουνιάτης, «Περιμένοντας το ασανσέρ» [απόσπ.] (Ροσινιόλ, εκδ. Αντίποδες, 2019)
[2] Δ. Χατζηχαραλάμπους, «Ο ύπνος των παικτών» [απόσπ.] (The Books’ Journal, τ. 101, Σεπτ. 2019)
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα
Oμαδική έκθεση «Re.trace »
Η γκαλερί «7» παρουσιάζει, την ομαδική έκθεση με τίτλο: «RE.TRACE» σε επιμέλεια Παναγιώτη Δαραμάρα.
Η ταυτότητα, οι σχέσεις, η μνήμη και η ευάλωτη πλευρά της ύπαρξης είναι μερικές από τις θεματικές που διαπερνούν τα έργα των 6 καλλιτεχνών: Παναγιώτη Δαραμάρα, Παναγιώτη Κουλουρά, Βασιλικής Λευκαδίτη, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Νίκου Ποδιά, Μυρτώς Χμιελέφσκι.
Μέσα από υλικά όπως το χαρτί, το ύφασμα, το ξύλο, οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα προσωπικά που ενώ αποτελούν σταθερές αναφορές στη δουλειά τους, ταυτόχρονα δημιουργούν μια νέα αφορμή συνεύρεσης, συλλογικής εξερεύνησης και αλληλεπίδρασης πάνω στην προσέγγιση του ευαίσθητου και ευπαθούς.
Η έκθεση Re.trace αναδεικνύει έναν κόσμο γήινης ποικιλομορφίας όπου κάθε έργο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις υφές και τα ίχνη του παρελθόντος, να παρατηρήσουμε το παρόν και να στοχαστούμε πάνω στο κοινό μέλλον όλων.
Επιμέλεια-οργάνωση: Παναγιώτης Δαραμάρας
Κείμενο έκθεσης: Ήρα Παπαδοπούλου
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, 7.30 – 10 μ.μ
Βιωματικό εργαστήρι προφορικότητας για ενήλικες
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει βιωματικό εργαστήρι προφορικότητας, για ενήλικες, αξιοποιώντας βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη από την ιστορική συλλογή της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ, με τον ιστορητή και ερευνητή δρ Στέλιο Πελασγό, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν άνθρωπος του προφορικού λαϊκού πολιτισμού μεταφέροντας στη γραφή του τον τρόπο σκέψης και έκφρασης του θρύλου, του παραμυθιού, της κουβέντας του καφενείου, της μαντινάδας και του μοιρολογιού.
Στο εργαστήρι, που θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου (ώρες 11:30-13:30), οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν το έργο του Καζαντζάκη και θα γνωρίσουν τις τεχνικές του λαϊκού παραμυθιού και της μαντινάδας για να τις αξιοποιήσουν σε προφορικές διηγήσεις.