Το σαββατοκύριακο ήρθε και τα μουσεία της Αθήνας έχουν ετοιμάσει μία σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά. Προγράμματα για να περάσουν δημιουργικά κι ευχάριστα τον χρόνο τους τα ίδια, αλλά και οι γονείς, οι οποίοι επίσης μπορούν να πάρουν μέρος.
Μουσείο Μαρία Κάλλας
Τα Σαββατοκύριακα, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων υλοποιεί θεματικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια, για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών και για παιδιά από 3 έως και 12 ετών. Στόχος των εργαστηρίων είναι να ενισχύσουν τη σχέση «γονιός και παιδί» μέσα από την επαφή τους με την πολιτιστική κληρονομιά της Μαρίας Κάλλας και τη μουσειακή εμπειρία.
Αυτό το Σάββατο (13/1) υλοποιείται το πρόγραμμα «Δημιουργώ το δικό μου κοστούμι» για παιδιά από 3 έως και 10 ετών.
Πόσα διαφορετικά κοστούμια μπορεί να είχε η ντίβα της όπερας; Από τι υφάσματα φαντάζεσαι ότι ήταν ραμμένα; Σε τι διαφέρει άραγε ένα κοστούμι μόδας από ένα κοστούμι θεάτρου; Χρώματα, υλικά, σχήματα και πολλά άλλα ξεπηδούν από τις προθήκες του μουσείου και συναντούν παιδιά και συνοδούς για να δημιουργήσουν τα δικά τους φανταστικά κοστούμια. Ποια είναι άραγε η ιστορία του κάθε κοστουμιού; Τι ρόλο φαντάζεσαι να ερμηνεύεις όταν το φοράς;
Εικαστικό εργαστήριο με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο: 20 παιδιά
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί και εισιτήριο μουσείου ο/η συνοδός
3 έως 5 ετών: 10:30-11:30 π.μ.
6 έως 10 ετών: 11:30-12:30 π.μ.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Φέτος, το παιδικό πρόγραμμα του Μουσείου εμπνέεται από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια, πειραματίζεται, μαθαίνει και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά. Μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις που τρέχουν αυτό το σαββατοκύριακο είναι το «Andy Goldsworthy, Γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης!» για παιδιά 7-11 ετών.
Στόχος του Goldsworthy είναι, μέσα από αυτή τη στενή αλληλεπίδραση και συνεργασία, να κατανοήσει καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και να αποτυπώσει έναν ιδεατό κόσμο, που συνδέεται αρμονικά με τη φύση και αντιστέκεται στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής μας στην πόλη.
Δουλεύοντας με ό,τι απλόχερα έχει η φύση να προσφέρει, όπως κλαδιά, φύλλα, πέτρες, χιόνι, πάγο, καλάμια, αγκάθια, και φτερά, ο ίδιος αποκαλύπτει την πρόθεσή του πίσω από αυτές τις επιλογές αναφέροντας:
«Θέλω να δω πέρα από την επιφάνεια. Όταν δουλεύω με ένα φύλλο, μια πέτρα, ένα ξύλο, δεν βλέπω μόνο αυτό το υλικό από μόνο του, αλλά ένα άνοιγμα στις διαδικασίες της ζωής. Όταν αφήνω το υλικό, αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται».
Με έμπνευση τα έργα και τη φιλοσοφία του Andy Goldsworthy, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης, παίζοντας με φυσικά υλικά και δοκιμάζοντας λεπτές ισορροπίες, που και ο ίδιος ο καλλιτέχνης ενσωματώνει στο έργο του.
Σάββατο 13/1, 11:00-13:00
Κυριακή 14/1, 11:30-13:30
Μουσείο Μπενάκη
Εδώ θα βρείτε το «Εργαστήρι Συγγραφής στο Σπίτι των Παιχνιδιών». Τα παιχνίδια του Μουσείου Μπενάκη γίνονται η έμπνευση για ένα εργαστήρι συγγραφής για παιδιά. Κάθε παιχνίδι, από αυτά της αρχαιότητας μέχρι τα πιο σύγχρονα, κουβαλάει τις δικές του ιστορίες και έχει τον μοναδικό του τρόπο σύνδεσης με την παιδική φαντασία.
Ενεργοποιώντας την έμφυτη αγάπη των παιδιών για τις ιστορίες, την περιέργεια και τη φυσική τους δημιουργικότητα γινόμαστε μια ομάδα μικρών συγγραφέων-εξερευνητών του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Στις συναντήσεις, μέσα από την περιήγηση στο Μουσείο και τη γνωριμία με τα εκθέματά του, εξοικειωνόμαστε με τεχνικές δημιουργικής γραφής, πειραματιζόμαστε με τον γραπτό και αφηγηματικό λόγο, δημιουργούμε τους ήρωές μας και συνθέτουμε το δικό μας διήγημα.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Νάντια Δρακούλα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός
Σάββατο 13/1, 12:00 – 13:30
Για παιδιά 8 έως 12 ετών
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Η δράση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Ώρα για μουσική στο Μουσείο!», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ορχήστρα εγχόρδων De Profundis, ξεκινά και πάλι ανανεωμένη, με νέο σχεδιασμό και θεματική, καλώντας γονείς με παιδιά από 8 μηνών έως 2 ετών να εξοικειωθούν με τον χώρο του Μουσείου και τα έργα τέχνης της Συλλογής του με όχημα τη μουσική!
Τα παιδιά γνωρίζουν το Μουσείο και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο μέσα από τα έργα τέχνης της Συλλογής και τη μουσική μεγάλων κλασικών συνθετών. Με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του συνόλου De Profundis και μέσα από ποικίλες μουσικοκινητικές δραστηριότητες με βάση διαφορετικά έγχορδα όργανα, μαθαίνουν βασικά στοιχεία της μουσικής όπως ο ρυθμός, οι δυναμικές και τα μουσικά μοτίβα ενώ περιστοιχίζονται από τα μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.
Η δράση πραγματοποιείται σε μηνιαίους κύκλους, με τον κάθε μήνα να είναι αφιερωμένος σε μια διαφορετική χώρα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με συνθέτες της τιμώμενης χώρας, ενώ αντιπροσωπευτικά παρουσιάζονται πίνακες καλλιτεχνών της ίδιας χώρας.
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, στην «Γνωριμία με την Ορχήστρα» παρουσιάζονται όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν τα Σάββατα του μήνα που προηγήθηκε, από ολόκληρη την ορχήστρα.
Σάββατο 13/01, 10.00-10.40 & 10.50-11.30: Βιόλα και Μπάσο
Κυριακή 14/01, 11.00-11.40: «Γνωριμία με την Ορχήστρα»