Δείχνει να γλιστρά όμως βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του οδηγού. Πρόκειται για τη διαδικασία πλασαρίσματος της μοτοσυκλέτας στην είσοδο της στροφής, που ανέδειξε και έκανε δημοφιλείς τις μοτοσυκλέτες supermoto.
Παρότι ο θεσμός μετά από μια μεγάλη έξαρση δημοτικότητας -και στην Ελλάδα- βρίσκεται πλέον σε κάμψη, το θέαμα και η δεξιότητα των οδηγών παραμένουν και δεν αμφισβητούνται.
Η τεχνική εφαρμόζεται στην είσοδο σχετικά κλειστών στροφών που απαιτούν έντονη επιβράδυνση, έπονται δηλαδή σημείων όπου αναπτύσσεται μεγάλη ταχύτητα. Κατά το φρενάρισμα ο οδηγός πέρα από το πάτημα των φρένων, κατεβάζει ταυτόχρονα και σχέσεις στο κιβώτιο, ώστε να έχει τον κινητήρα «ζωντανό» στην κλειστή, αργή στροφή που ακολουθεί.
Ενώ η μοτοσυκλέτα ξεκινά να αποκτά κλίση για τη στροφή, με το άφημα του συμπλέκτη -και όχι με το πάτημα του πίσω φρένου- ο πίσω τροχός χάνει την επαφή με την άσφαλτο και ολισθαίνει. Ο έλεγχος της πλαγιολίσθησης γίνεται με τον συμπλέκτη. Όσο περισσότερο αφήνει την μανέτα του συμπλέκτη, τόσο «γυρνάει» η μοτοσυκλέτα, ενώ όσο πατά την μανέτα, τόσο περιορίζεται η πλαγιολίσθηση.
Με τον τρόπο αυτό παρότι στην εικόνα η πλαγιολίσθηση δείχνει «ανεξέλεγκτη», εν τούτοις είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέχρις εκατοστού. Σκοπός της είναι να συνδυάσει την επιβράδυνση με την αλλαγή κατεύθυνσης, στην ίδια διαδρομή και στον ίδιο χρόνο, κερδίζοντας δευτερόλεπτα στο «γυρολόγιο».
Από τα παράδοξα των supermoto είναι ότι φορούν ελαστικά για την άσφαλτο, χαραγμένα όμως ώστε να μπορούν να περάσουν και τα χωμάτινα τμήματα της μικτής πίστας στην οποία αγωνίζονται.
Πάρτε μια καλή γεύση υψηλής ποιότητας στο video όπου διακρίνονται σε slow motion τα «πάθη» ελαστικών, μοτοσυκλετών αλλά και αναβατών supermoto.