Ο Alex de Angelis της NGM Mobile Forward Racing πήρε την πρώτη του νίκη στη Moto2, μετά από ένα δραματικό αγώνα στην πλημμυρισμένη πίστα Sepang της Μαλαισίας. Ο Ιταλός ανακηρύχθηκε νικητής μπροστά από τους Anthony West και Gino Rea, όταν ο αγώνας διακόπηκε δύο γύρους πριν το τέλος.

Όπως είχε διαφανεί λίγο πριν τον τερματισμό του αγώνα Moto3, η φοβερή καταιγίδα που ακολούθησε ανάγκασε την Αγωνιστική Γραμματεία να αναβάλλει την εκκίνηση της Moto2 για μισή ώρα.

Ο αγώνας δηλώθηκε βρεγμένος, όλοι φόρεσαν τα χαραγμένα λάστιχα βροχής και στήθηκαν στη σχάρα εκκίνησης. Η βροχή είχε το πρώτο της θύμα ήδη στην πρώτη στροφή. Ήταν ο Takaaki Nakagami της Italtrans Racing που ενώ είχε περάσει με τόλμη και θράσος πρώτος, έπεσε χωρίς συνέπειες ευτυχώς. Ξανακαβάλλησε και συνέχισε, έχοντας χάσει πολλές θέσεις.

Λίγες στροφές αργότερα έπεσαν οι Johann Zarco της JiR Moto2 και Xavier Siméon της Tech 3 Racing. Η μειωμένη πρόσφυση ανάγκασε κάπου εκεί και τον Mika Kallio (Marc VDS Racing) σε μία έξοδο, όταν έχασε τα φρένα.

Στους πρώτους γύρους οδηγούσαν ο Julián Simón της Blusens Avintia και ο Gino Rea της Federal Oil Gresini Moto2. Ο Βρετανός, με μεγάλη εμπειρία από βρεγμένους αγώνες, βρέθηκε σύντομα 2ος, από 22ος στην εκκίνηση!

Το δράμα όμως είχε μόλις αρχίσει. Ο Nakagami έπεσε και πάλι, αυτή τη φορά όταν τον χρησιμοποίησε σαν μπερμ ο Eric Granado (JiR Moto2). Μεγάλο αγώνα έκανε και ο Anthony West (QMMF Racing) που από την 19η θέση σκαρφάλωσε στην 4η με υπερπροσπάθεια.

Τρεις γύρους μετά την εκκίνηση ο συναθλητής του Kallio, Scott Redding ήταν 5ος, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ποινή ride-through για τον Simone Corsi (Came IodaRacing Project), επειδή δεν είχε τοποθετήσει σωστά τη μοτοσυκλέτα του στην εκκίνηση.

Ένα γύρο μετά, ο συναθλητής του Rea, ο Ratthapark Wilairot έχασε το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του και πλανάρισε ακίνδυνα στο νερό, την ίδια ώρα που ο Μarc Marquez έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος με την 6η θέση, η οποία του έδινε τον τίτλο της Moto2, αφού ο Espargaro πάλευε με την πρόσφυση στη 12η θέση.

Βγήκε ο ήλιος και η πίστα άρχισε να στεγνώνει. Ο Márquez αποφάσισε να μην ρισκάρει κυνηγώντας τους πρώτους, αντίθετα από τον wildcard αναβάτη της Petronas Raceline Malaysia, το νεαρό Hafizh Syahrin που ρίχτηκε σε μια ξέφρενη κούρσα, προξενώντας ενθουσιασμό στους θεατές. Με 13 γύρους να απομένουν, στην κορυφή βρέθηκε ο De Angelis, έχοντας όμως πίσω του έναν πολύ κεφάτο Gino Rea, ο οποίος άρχισε να πιέζει τον Ιταλό από το Σαν Μαρίνο.

Ο Dani West πέρασε τον Τom Lüthi (Interwetten-Paddock) για την 3η θέση, αλλά έναν γύρο αργότερα τον Ελβετό πέρασε και ο Syahrin, ενώ ταυτόχρονα ο Rea περνούσε πρώτος. Ο κόσμος στις κερκίδες ζητωκραύγαζε αδιάκοπα καθώς ο μαλαίσιος πιτσιρικάς δεν κρατιόταν και γρήγορα καθάρισε τον West, το De Angelis και στα φρένα τον πρώτο Rea, με μία συγκλονιστική προσπέραση 3 σε 1!

Έμεναν 9 γύροι. Η βροχή δυνάμωσε και πάλι. Πιο έμπειρος στις δύσκολες συνθήκες ο Rea άρχισε να πιέζει τον Syahrin που άντεξε, μέχρις ότου στη μάχη ενεπλάκησαν και οι de Angelis – West.

Την ίδια ώρα αλλού στην πίστα παιζόταν άλλο δράμα. Παρά την τεταμμένη προσοχή του ο Márquez έχασε το μπροστινό της μοτοσυκλέτας του, έπεσε και εγκατέλειψε, αφού δεν κατάφερε -παρά τη βοήθεια των κριτών- να ξαναβάλει μπροστά τον κινητήρα του.

Έτσι, παρότι βουλιαγμένος στις πίσω θέσεις, ο Espargaró διατήρησε μαθηματικά τις πιθανότητές του για τον τίτλο, ο οποίος θα κριθεί το νωρίτερο στον επόμενο αγώνα της Αυστραλίας.

Στον ίδιο γύρο με το Marquez έπεσαν ακόμα ο Mike Di Meglio (Kiefer Racing) και οι δύο αναβάτες της Mapfre Aspar Moto2, οι ισπανοί Nico Terol και Jordi Torres. Ένα γύρο αργότερα, εγκατέλειψε από πτώση και ο Lüthi…

Έμεναν 4 γύροι. Ο De Angelis είχε περάσει μπροστά και φαινόταν κατά σημεία να ανοίγει μια μικρή διαφορά από τον West, όμως αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον Rea που έδειχνε να έχει τον ρυθμό για να διεκδικήσει τη νίκη.

Πράγματι δύο γύρους από το τέλος, με μαεστρική κίνηση ο Άγγλος πέρασε τον Ιταλό και άρχισε να απομακρύνεται. Όμως λίγες στροφές αργότερα, βγήκαν οι κόκκινες σημαίες, ο αγώνας διακόπηκε για λόγους ασφαλείας και η κατάταξη κρίθηκε από τις θέσεις των αναβατών στον τελευταίο ολοκληρωμένο γύρο. Αυτό λέει ο κανονισμός.

Έτσι η νίκη απονεμήθηκε στον de Angelis, η δεύτερη θέση στον West και η τρίτη στον απογοητευμένο Rea. Πάντως είναι το πρώτο βάθρο στην Μοτο2 για τους West και Rea, δηλαδή η καλύτερη επιδοσή τους στην κατηγορία. Η τέταρτη θέση πήγε στον φοβερό πιτσιρικά Syahrin που στον τερματισμό δίκαια αποθεώθηκε σαν νικητής.

Μετά την πτώση του Márquez, ο μόνος διεκδικητής του τίτλου Espargaró μείωσε τη διαφορά τους στους 48 βαθμούς, καθώς τερμάτισε στην 11η θέση.

Πίσω από το Syahrin κατατάχθηκαν κατά σειρά οι J. Simón, Andrea Iannone, Mika Kallio, Bradley Smith, Dominique Aegerter και ο συναθλητής του Espargaró, ο Esteve Rabat.

Αποτελέσματα

1. Alex De Angelis RSM (FTR) 36’57.793
2. Anthony West AUS (Speed Up) 36’58.503
3. Gino Rea GBR (Suter) 36’59.156
4. Hafizh Syahrin MAL (FTR) 37’0.734
5. Julian Simon SPA (Suter) 37’5.376
6. Andrea Iannone ITA (Speed Up) 37’7.855
7. Mika Kallio FIN (Kalex) 37’20.871
8. Bradley Smith GBR (Tech 3) 37’24.750
9. Dominique Aegerter SWI (Suter) 37’27.856
10. Esteve Rabat SPA (Kalex) 37’29.307
11. Pol Espargaro SPA (Kalex) 37’29.539
12. Scott Redding GBR (Kalex) 37’34.901
13. Toni Elias SPA (Kalex) 37’36.420
14. Axel Pons SPA (Kalex) 37’36.888
15. Ricard Cardus SPA (AJR) 37’38.479
16. Yuki Takahashi JPN (FTR) 37’38.550
17. Tomoyoshi Koyama JPN (Suter) 37’39.652
18. Marcel Schrotter GER (Bimota) 37’44.553
19. Jesko Raffin SWI (Kalex) 38’8.505
20. Elena Rosell SPA (Speed Up) 38’15.600
21. Marco Colandrea SWI (FTR) 38’17.113
22. Ratthapark Wilairot THA (Suter) 38’25.074
23. Simone Corsi ITA (FTR) 38’39.658