Το Μεξικό ήταν η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο το 2017 σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, γεγονός που οφείλεται στα πολύ υψηλά ποσοστά βίας και εγκληματικότητας που παρατηρούνται.
Περισσότερες από 25.000 δολοφονίες σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά σε όλη τη χώρα, αριθμός ρεκόρ που όμως αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος.
Η ανασφάλεια είναι και ο βασικός λόγος που παρατηρείται αύξηση της τάξης του 10% στην παραγωγή των αυτοκινήτων που φέρουν θωράκιση, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Θωρακισμένων Αυτοκινήτων της χώρας, τα θωρακισμένα αυτοκίνητα φέτος θα ανέλθουν σε 3.284 μονάδες. Βέβαια, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τα 15.145 θωρακισμένα αυτοκίνητα που διατέθηκαν στη Βραζιλία το 2017 με τις εκτιμήσεις για φέτος να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 25%.
Αρκετοί κατασκευαστές που διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής στη χώρα έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζουν θωρακισμένα αυτοκίνητα κρατώντας τις τιμές σε λογικά πλαίσια.
Για παράδειγμα η Audi προσφέρει την θωρακισμένη έκδοση του Q5, η οποία κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Πουέμπλα, στα 87.000 δολάρια, τη στιγμή που η μετατροπή του σε μια aftermarket εταιρεία θα κόστιζε περί τα 95.000 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών. Τα θωρακισμένα Audi Q5 προορίζονται για την εγχώρια αγορά αλλά και για τις αγορές της Βραζιλίας και της Αργεντινής.
«Ένα από τα εγκλήματα που μας “πονάει” περισσότερο είναι η απαγωγή. Αυτό φοβόμαστε περισσότερο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Automotive News ο Αρτούρο Αβίλα, ιδιοκτήτης εταιρείας security ο οποίος έχει πέσει θύμα επιθέσεων και ληστείας ουκ ολίγες φορές. Πλέον, όπως σημειώνει, αλλάζει αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια, ενώ πάντα χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα για τα ταξίδια του αλλά και για να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα, το Μέξικο Σίτι.
Οι εταιρείες security που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν διευρύνει τις υπηρεσίες τους καθώς προσφέρουν για ενοικίαση ή μακροχρόνια μίσθωση (leasing) και θωρακισμένα αυτοκίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών το 80% των θωρακισμένων οχημάτων διατίθενται στον ιδιωτικό τομέα, για τη φύλαξη στελεχών και των οικογενειών τους, ενώ τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κυβέρνησης.