Η Honda έκανε σήμερα τα αποκαλυπτήρια στο νέο UNI-CUB, ένα ατομικό όχημα μεταφοράς, σχεδιασμένο να κινείται αρμονικά ανάμεσα στο πλήθος.

Με μικρές διαστάσεις και άνετη σέλα, είναι σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιεί κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, όμοιες με εκείνες που κάνει ένας άνθρωπος που περπατά. Ίδια με του ανθρώπου είναι και η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, ως τα 6 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε συνέχεια και περεταίρω εξέλιξη του U3-X που είχε παρουσιάσει αρχικά το 2009, το UNI-CUB διαθέτει μια εξελιγμένη έκδοση της ευρεσιτεχνίας της Honda σχετικά με την διαχείριση της ισορροπίας με γυροσκόπια. Κινείται φυσικά με ηλεκτροκινητήρα με μπαταρίες ιόντων λιθίου που δίνει μια αυτονομία κίνησης για απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Επίσης χρησιμοποιεί σε παγκόσμια πρώτη το σύστημα τροχού πολλαπλής κατεύθυνσης (Honda Omni Traction Drive System). Οι δυο αυτές τεχνολογικές καινοτομίες που αξιοποιεί η Honda, επιτρέπουν στον «οδηγό» να ελέγχει την ταχύτητά του, την κίνηση προς κάθε κατεύθυνση, να στρίβει και να σταματά δίνοντας απλά την ανάλογη κλίση στο σώμα του.

Καθώς ο «αναβάτης» μπορεί ελεύθερα να μετακινηθεί εμπρός, πίσω, πλάγια και διαγώνια, του δίνεται η δυνατότητα να κινείται άνετα ανάμεσα σε ανθρώπινο πλήθος. Το UNI-CUB έχει μεγαλύτερο όγκο από το U3-X αλλά και έναν δεύτερο τροχό ώστε να επιτυγχάνει και επιτόπου στροφές, κίνηση που το αρχικό μοντέλο δεν εκτελούσε.

Η σέλα του UNI-CUB αλλάζει εύκολα ύψος από τα 745 έως τα 825 mm ώστε να προσαρμόζεται σε ανάλογα αναστήματα και να φτάνουν τα πόδια του αναβάτη στο έδαφος. Έτσι μπορεί και να μεγαλώσει το ύψος της σέλας ώστε να ανέλθει στο μέσο ύψος των ανθρώπων και οι πιο μικρόσωμοι να προσεγγίζουν πιο εύκολα ψηλότερες περιοχές αλλά και υπηρεσίες, ταμεία κλπ.

Από τον Ιούνιο του 2012, η Honda θα πραγματοποιήσει δοκιμές του UNI-CUB σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Αναδυομένων Επιστημών και Καινοτομίας της Ιαπωνίας. Αρχικός στόχος είναι η χρήση σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια αλλά και εμπορικά κέντρα ή μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Εκτός από την εξέταση της σκοπιμότητας της χρήσης UNI-CUB σε εσωτερικούς χώρους, το έργο αυτό θα διερευνήσει τις πρακτικές εφαρμογές της συσκευής σε ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών χώρων, τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε άλλες χώρες.

Η τεχνολογία ελέγχου της ισορροπίας του UNI-CUB είναι μέρος της οικογένειας των ρομποτικών εφαρμογών της Honda. Σε αυτή περιλαμβάνονται πλήθος συσκευών αλλά και η έρευνα σε ανθρωποειδή ρομπότ όπου ξεχωρίζει ο παγκοσμίου φήμης ASIMO.

Ένα ερώτημα που εγείρεται είναι με τόσες παροχές που υποκαθιστούν το περπάτημα, την ηπιότερη μορφή άσκησης για τον άνθρωπο, αν γίνεται και κάποια έρευνα για τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο είδος…

Η χαριτωμένη λεπτομέρεια πάντως του UNI-CUB είναι η… υπακοή του. Το συνδέετε με το smartphone και μόλις το καλέσετε λαμβάνει το σήμα σας μέσω Bluetooth και έρχεται εκείνο και σας βρίσκει…

Για να πάρετε μια γεύση από όλα αυτά παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο…