Οι Έλληνες δυσανασχετούν και δικαίως με την ποιότητα των δρόμων της χώρας, όμως οι χειρότεροι οδοί με το θλιβερό ρεκόρ να είναι και οι πλέον θανατηφόροι βρίσκονται σε άλλη ήπειρο και συγκεκριμένα στη Λιβύη.
Η βορειοαφρικανική χώρα φιγουράρει στη πρώτη θέση στη λίστα με τους πιο θανατηφόρους δρόμους στον κόσμο- με τα πιο θανατηφόρα δυστυχήματα δηλαδή-, σύμφωνα με μελέτη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει το travelandleisure, η Οργάνωση μελέτησε στοιχεία από 180 χώρες και κατέληξε πως η Λιβύη διαθέτει το δυσάρεστο αυτό προνόμιο, καθώς και στο ότι οι χώρες που ζουν υπό καθεστώς φτώχειας, έχουν υψηλά επίπεδα θνησιμότητας σε τροχαία ατυχήματα.
Περίπου το 90% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν σε αυτές τις χώρες με χαμηλό εισόδημα, ακόμα κι αν έχουν περίπου το ήμισυ των οχημάτων στον κόσμο. Υπολογίζεται, ότι για κάθε 100.000 ανθρώπους στη Λιβύη, σημειώνονται 73,4 θάνατοι από τροχαία. Όσο για ποια χώρα ακολουθεί σε οδική επικινδυνότητα, αυτή βρίσκεται και πάλι στην Αφρική και είναι η Λιβερία, με ποσοστό θνησιμότητας 33,7%.
Η Αφρική, όπως προκύπτει, είναι η ήπειρος όπου η οδική ασφάλεια είναι έννοια άγνωστη: Υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τροχαίο στην Αφρική, είναι 26,6 στις 100.000, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Επόμενες στη λίστα είναι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Δυτικού Ειρηνικού, με τα ποσοστά θνησιμότητας να φτάνουν τα 19,9 και 17,3 αντιστοίχως.
Στο αντίθετο άκρο, οι λιγότεροι θανατηφόροι δρόμοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη. Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι πιο επικίνδυνες Πολιτείες για τους οδηγούς είναι η Μοντάνα και το Αρκάνσας, και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων σε αυτές τις Πολιτείες προκλήθηκαν από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί σοκάρουν: Κάθε 25 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος αφήνει την τελευταία του πνοή σε κάποιο τροχαίο, όπως αναφέρει η ΠΟΥ, δηλαδή περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο.