Στους φωτεινούς σηματοδότες εκτός από το πράσινο και το κόκκινο υπάρχει και το πορτοκαλί, ένα εντελώς παρεξηγημένο χρώμα, αφού λίγοι γνωρίζουν ή κάνουν πως γνωρίζουν το τι σημαίνει.

Αν πάντως προσπαθήσει κάποιος να ερμηνεύσει εμπειρικά την χρήση του βλέποντας το τι συμβαίνει όταν ανάψει το πορτοκαλί χρώμα στον σηματοδότη, θα το προσομοιάσει με την «πιστολιά» του αφέτη σε αγώνες δρόμου του στίβου… Οι περισσότεροι οδηγοί μόλις δουν το πορτοκαλί χρώμα πατούν βαθιά το πόδι τους στο γκάζι και ότι προλάβουν. Μερικές φορές περνούν πριν ανάψει το κόκκινο (προάγγελος του οποίου είναι το πορτοκαλί) και μερικές φορές περνούν με …βαθύ κόκκινο ελπίζοντας πως κάπου εκεί γύρω δεν υπάρχει όργανο της τάξης (που συνήθως δεν υπάρχει).

Όμως, τι λέει ο ΚΟΚ για το πορτοκαλί φανάρι; Είναι μήνυμα επιτάχυνσης ή σήμα ακινητοποίησης;

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οδηγοί όλων των οχημάτων μόλις ανάψει το πορτοκαλί (ή κίτρινο) φως στον σηματοδότη υποχρεούνται να σταματήσουν, καθώς μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα ακολουθεί το κόκκινο σταθερό φως. Εξαιρείται η περίπτωση που το όχημα βρίσκεται πολύ κοντά στον σηματοδότη και δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί με ασφάλεια (τόσο για αυτό όσο και για αυτά που το ακολουθούν). Τότε μόνο ένα όχημα έχει το δικαίωμα να περάσει με πορτοκαλί. Η διάταξη αυτή (άρθρο 6) έχει πολύ υποκειμενικό στοιχείο καθώς το «πολύ κοντά στο σηματοδότη» επιδέχεται πολλές ερμηνείες και επίσης εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα.

Πλέον αυτού, το πορτοκαλί φανάρι (κυκλικό ή βέλος) που αναβοσβήνει, είναι σήμα μείωσης ταχύτητας για τους οδηγούς προκειμένου να δώσει προτεραιότητα σε πεζούς ή διασταυρούμενα οχήματα.

Τώρα, στην περίπτωση που όργανο της τάξης εντοπίσει οδηγό που πέρασε με πορτοκαλί χωρίς να υπάρχει λόγος, τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Εάν δε το πέρασμα έγινε αφού άναψε το κόκκινο (έτσι συμβαίνει συνήθως), τότε το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 700 ευρώ και συνοδεύεται από αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες και άδειας κυκλοφορίας οχήματος (αυτό μάλλον θα αλλάξει με τον νέο ΚΟΚ που αναμένεται) για 20 μέρες.