Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου και ανατολικά της Μεσογείου με ταυτόχρονη εγγύτητα στη διακεκαυμένη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, την καθιστά εξαιρετικά τρωτή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ουκρανίας.
Σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, οι συνέπειες για εμάς θα είναι πολλαπλές. Ήδη παρατηρείται αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στην Κριμαία, στη Λευκορωσία και στη δυτική Ρωσία, όπως προκύπτει από τις δορυφορικές φωτογραφίες. Εμείς θα πρέπει να έχουμε πολλαπλώς καλυμμένα τα νώτα μας. Καταρχάς σε ενεργειακό επίπεδο, ενδεχομένως να χρειαστούν εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το φυσικό αέριο. Δεύτερον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, η ευρωατλαντική συμμαχία απειλεί ότι θα επιβάλλει εξοντωτικά μέτρα στη Μόσχα και είναι διατεθειμένη να το κάνει. Μέτρα πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά και πολλά άλλα. Εμείς δεν μπορούμε να μην συγκατανεύσουμε σε αυτά εάν φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε να κινηθούμε ανεξάρτητα από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Είναι πολύ πιθανόν η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ζητήσουν τη διάθεση της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ενισχύσουν από το συγκεκριμένο κομβικό σημείο τις συμμαχικές επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται και στα σχετικά σχέδια που έχουν καταρτιστεί για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ θα κληθούμε πιθανώς, να στείλουμε Ειδικές Δυνάμεις προς υποστήριξη των πλάνων αντίδρασης έναντι της Ρωσίας. Παράλληλα όμως, ιδίως η Αθήνα, θα πρέπει να επιτηρεί συνεχώς και τη συμπεριφορά των Τούρκων που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.
Πολύ κρίσιμο τέλος, είναι το ζήτημα που αφορά τους Έλληνες που ζουν στη Μαριούπολη, στον Σαρτανά και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή είναι πολύ έντονο. Εάν γίνει πόλεμος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όσους θελήσουν να έρθουν στην Αθήνα προκειμένου να προστατευτούν. Η μεταφορά τους θα γίνει είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και παραγόντων – πρωτίστως του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ήδη έχουμε ενισχύσει το διπλωματικό μας σώμα στη Μαριούπολη (που ζουν περίπου 110.000 ομογενείς) για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια περίπτωση, στέλνοντας εκεί, τέσσερις διπλωμάτες από το Κίεβο. Εάν μπουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, οι Έλληνες της Μαριούπολης θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, η πόλη τους είναι περίπου 10 χιλιόμετρα από το ρωσικό πυροβολικό αυτή τη στιγμή.