Τεράστια είναι η καταστροφή στο πλημμυρισμένο Πεκίνο από την ιστορική βροχόπτωση που σημειώθηκε, καθώς οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως είναι η χειρότερη που υπήρξε τουλάχιστον τα τελευταία 140 χρόνια.

Ολόκληρες ζώνες της βόρειας Κίνας έχουν καλυφθεί από καφεκίτρινα νερά, στα οποία επιπλέουν τόνοι απορριμμάτων, μετά την «ιστορική» βροχόπτωση που έπληξε τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο και τα περίχωρά του.

Χείμαρροι αυτού του δύσοσμου μίγματος χύθηκαν σε ένα πάρκο, στα προάστια της πρωτεύουσας, ενώ οι κυριότερες οδικές αρτηρίες που συνδέουν μεταξύ τους τις πόλεις της επαρχίας Χεμπέι, στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, έχουν μετατραπεί σε πραγματικά ποτάμια.

Σε αεροφωτογραφίες που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο σε μία από αυτές τις πόλης, τη Ζουοζού, διακρίνονται βιτρίνες καταστημάτων και οροφές αυτοκινήτων που πλέουν σε αυτά τα λασπωμένα νερά, τα οποία κατέκλυσαν επίσης πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Φορώντας κράνη, διασώστες με φουσκωτά σκάφη μεταφέρουν φαγητό, ψωμί και πόσιμο νερό στους κατοίκους της Ζουοζού, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με κομμένο το τηλέφωνο.

Σε μια ζώνη στα όρια μεταξύ Πεκίνου και Χεμπέι, βουνά σκουπιδιών και συντρίμμια που πλέουν στο νερό, ακουμπούν σε μια γέφυρα. Ένας αστυνομικός είπε στους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου ότι η κατάσταση ήταν «πολύ επικίνδυνη» την Τρίτη.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press: