Η αστυνομία στη Γερμανία ξεκίνησε έρευνα για τον συνιδρυτή των Pink Floyd, Roger Waters, αφού εμφανίστηκε σε συναυλία του στο Βερολίνο, φορώντας μια στολή εμπνευσμένη από τους Ναζί και κρατούσε μια απομίμηση πολυβόλου.

Ο Βρετανός μπασίστας και τραγουδιστής βιντεοσκοπήθηκε φορώντας ένα μακρύ μαύρο παλτό και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο – με σταυρωτά σφυριά αντί για σβάστικες – καθώς προσποιούνταν ότι πυροβολούσε με το ψεύτικο όπλο κατά τη διάρκεια ενός σκετς μεταξύ των τραγουδιών.

Η Γερμανία έχει αυστηρούς κανόνες κατά της χρήσης ναζιστικών εικόνων – που τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια – αν και οι νόμοι της επιτρέπουν εξαιρέσεις για καλλιτεχνικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Βίντεο κλιπ και φωτογραφίες από το σόου, στη Mercedes-Benz Arena της γερμανικής πρωτεύουσας στις 17 Μαΐου, έχουν προκαλέσει οργή. Μια άλλη εικόνα από τη συναυλία, δείχνει το όνομα του θύματος του Ολοκαυτώματος, Άννα Φρανκ, με μεγάλα γράμματα ως φόντο.

Ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας του Βερολίνου, Μάρτιν Χάλβεγκ, επιβεβαίωσε στο sky.com ότι οι αστυνομικοί «κίνησαν διαδικασίες ποινικής έρευνας για την υπόθεση σχετικά με την υποψία υποκίνησης του λαού», και πρόσθεσε πως «τα ρούχα που φορέθηκαν είναι πιθανό να επιδοκιμάζουν, να δοξάζουν ή να δικαιολογούν τη ναζιστική δικτατορία και αυθαιρεσία με τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και έτσι διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη».

Μεταξύ των επικριτών είναι και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Έγραψε στο Twitter: «Καλημέρα σε όλους εκτός από τον Ρότζερ Γουότερς που πέρασε το βράδυ στο Βερολίνο βεβηλώνοντας τη μνήμη της Άννας Φρανκ και των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα». Η αμερικανική ομάδα εκστρατείας StopAntisemitism κατηγόρησε επίσης τον Γουότερς ότι «δυσφημεί» τη δολοφονία της Φρανκ. Πρόσθεσε: «Υπέροχα νέα! Η αστυνομία του Βερολίνου έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα».

«Πρόκειται για παρωδία»

Οι θαυμαστές του τραγουδιστή είπαν ότι η εμφάνισή του ήταν αναπαράσταση μιας σκηνής από το βίντεο κλιπ του «The Wall» των Pink Floyd του 1982. Στο κλιπ εμφανίζεται ένας χαρακτήρας, τον οποίο υποδύεται ο τραγουδιστής Bob Geldof, ο οποίος φαντάζεται ότι είναι ένας φασίστας δικτάτορας που χρησιμοποιεί διασταυρωμένα σφυριά ως σύμβολο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ίδιος δήλωσε στο podcast Katie Halper Show: «Είναι θέατρο, αγάπη μου. Η ιδέα ότι κανείς δεν μπορεί να ντυθεί ποτέ με μια στολή Ναζί, για να κάνει οτιδήποτε, σε ένα θέατρο ή μια ταινία, είναι γελοία, προφανώς είναι μια παρωδία. Πιστεύω ότι ο αντισημιτισμός είναι απεχθής και ρατσιστικός και τον καταδικάζω ανεπιφύλακτα».