Ο Ρον ΝτεΣάντις επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως θα διεκδικήσει το «χρίσμα» των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024. Η πρεμιέρα της εκστρατείας του, μια συνέντευξη στον ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μάσκ, προκάλεσε αίσθηση, κυρίως για τα τεχνικά προβλήματα και λιγότερο για τις θέσεις του, οι οποίες εξάλλου είναι γνωστές.

Ο Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτης Φλόριντας, έχει αρκετούς υποστηρικτές σε όλο το φάσμα της αμερικανικής δεξιάς και για αυτό το λόγο εμφανίζεται ως η εναλλακτική στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο τους έχουν αρκετά κοινά πολιτικά και ιδεολογικά στοιχεία, όμως ο ΝτεΣάντις, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχει αποφύγει τις επικοινωνιακές υπερβολές και ακρότητες του μεγιστάνα πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ΝτεΣάντις υποσχέθηκε τη «μεγάλη επιστροφή της Αμερικής», ένα σύνθημα που παραπέμπει στο κεντρικό σύνθημα της προεκλογικές εκστρατείας του Τραμπ το 2016  «Make America Great Again». Ως κυβερνήτης της Φλόριντας κατάφερε να τη μεταμορφώσει σε «εργαστήριο» υπερσυντηρητικών ιδεών.

«Δεσμεύομαι να είμαι ενεργητικός ηγέτης που θα αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα», είπε και επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεταναστών.

Ο άλλοτε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αύξησε τη δημοτικότητά του με μέτρα που απευθύνοντας στο υπερσυντηρητικό – ακροδεξιό κοινό, ειδικά για τη μετανάστευση και την εκπαίδευση, καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη ιδεολογική «κατήχηση» των νέων. Συγκρούστηκε ακόμα και με τη Disney για τη «woke» κουλτούρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέχαιρε με τα πολλά τεχνικά προβλήματα, όμως γνωρίζει και ο ίδιος πως ο Ρον ΝτεΣάντις αποτελεί απειλή, για αυτό εδώ και καιρό επιδίδεται σε βιτριολικά σχόλια για τον κυβερνήτη της Φλόριντα.

Αρκετοί αμερικανοί συντηρητικοί είχαν εναποθέσει σε αυτόν τις ελπίδες τους για νίκη έναντι των Δημοκρατικών, όταν πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έμοιαζε αποδυναμωμένος. Αν και παρουσιάζεται ως το «ανερχόμενη αστέρι» της αμερικανικής Δεξιάς, πολλοί επισημαίνουν πως επικοινωνιακά δεν είναι χαρισματικός. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη προσέγγιση: «Ο ΝτεΣάντις είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με εγκέφαλο και χωρίς το τσίρκο», είχαν γράψει οι Financial Times.

Σε αυτή τη φάση, οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πολύ πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως η προεκλογική περίοδος είναι μακρά και πολλά μπορεί να αλλάξουν. Όπως και να έχει, και παρότι ο Τραμπ έχει προβλέψει πως αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει την κούρσα, ο ΝτεΣάντις δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη και φαίνεται πως έχει αρκετούς ισχυρούς υποστηρικτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια μόλις μέσα στην πρώτη ώρα της εκστρατείας.