Εκνευρισμό και οργή έχει προκαλέσει στο στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το άρθρο του Economist που έκανε λόγο για «έξωσή» του στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση του 2023, όπως την χαρακτηρίζει το βρετανικό περιοδικό αλλά και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ανάρτηση του Ερντογάν

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του κατηγορεί τη Δύση πως αποκαλεί «τρομοκράτες» αυτούς «που μαρτύρησαν, τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες». Παράλληλα κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της κυβέρνησής του, ανέφερε πως η Τουρκία «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις» και έχει συμβάλει «στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες και διαδρόμους για τα σιτηρά».

Ο Ερντογάν κάνει λόγο για Τουρκία δυνατή σε επιχειρησιακό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων,  του τουρκικού κόσμου και των μουσουλμάνων στα Βαλκάνια. «Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας με όλα τα μέσα όταν χρειάζεται, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ», γράφει και προσθέτει πως η Τουρκία «συμβάλλει στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες δέσμιων ανταλλαγών και διαδρόμου σιτηρών».

«Ως κράτος του οποίου η ιστορία είναι γεμάτη ένδοξες νίκες, ερχόμαστε στη θέση που μας αξίζει στο διεθνές σύστημα. Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων», καταλήγει.

Ιμπραχίμ Καλίν: Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα, με αφορμή το δημοσίευμα του Economist, είχε προηγηθεί και το σχόλιο του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος απαντώντας στο βρετανικό περιοδικό Economist, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter με γλώσσα δηκτική:

«Είναι και πάλι ενθουσιασμένοι. Προσθέτουν ότι: “Η νέα κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες σχέσεις με τη Δύση…” Γνωρίζω αυτή τη γλώσσα, το λόγο και το πλαίσιο στο οποίο λέγεται. Χαλαρώστε. Έχουν περάσει οι μέρες που δίνατε οδηγίες στη χώρα μου. Το έθνος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην κάλπη».