Την εικόνα του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενισχύει η νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ στην πρώτη ψηφοφορία στην Αϊόβα, παρά τις αμφιβολίες των συντηρητικών για την ικανότητά του να υπερασπιστεί τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος.

Γιος ενός πρώην κυβερνήτη του Μίσιγκαν, ο οποίος υπήρξε το 1968 υποψήφιος, χωρίς επιτυχία, για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο 64χρονος Μιτ Ρόμνεϊ μπήκε αργά στην πολιτική. Απόφοιτος του Χάρβαρντ και επιτυχημένος επιχειρηματίας, έκανε περιουσία ως επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Bain Capital.

Υπήρξε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης από το 2002 μέχρι το 2006, αλλά γνώρισε δύο μεγάλες ήττες: το 1994, υποψήφιος για τη Γερουσία, ηττήθηκε από τον Τεντ Κένεντι, αδελφό του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, ενώ το 2008 έχασε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τον Τζον ΜακΚέιν.

Τίποτα από αυτά δεν πτόησε όμως τον επίμονο μορμόνο.

Όταν έφθασε το 1966 στη Γαλλία, Ρόμνεϊ ξεκινούσε μία περιπέτεια 30 μηνών, με σκοπό να μελετήσει τη Βίβλο και να διαδώσει την πίστη του πόρτα-πόρτα στους Γάλλους. Όταν οι πόρτες έκλειναν μπροστά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ μάθαινε να είναι προσηλωμένος στον στόχο του και επίμονος.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, καλείται να προσηλυτίσει τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι συντηρητικοί αντίπαλοί του τού προσάπτουν ότι εφάρμοσε στην Μασαχουσέτη ένα σύστημα υγείας που μοιάζει πολύ με την μεταρρύθμιση του 2009 που επέβαλε ο Μπαράκ Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο.

Η ετικέτα του μετριοπαθούς αποτελεί μειονέκτημα για την καμπάνια για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κλίνει προς τα δεξιά. Και η ετικέτα του μορμόνου αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους ευαγγελιστές, που συγκροτούν ένα σημαντικό τμήμα του συντηρητικού εκλογικού σώματος. Στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το φράγμα του 25% της πρόθεσης ψήφου.

Μπορεί να διαθέτει μία εικόνα που πουλάει. Όμως επικρίνεται για τον ρομποτικό τόνο της ομιλίας του, καθώς απαγγέλλει το μάθημά του, χωρίς κανέναν αυθορμητισμό.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ ποντάρει στο ατού της καριέρας του ως επιχειρηματία και στην απόστασή του από τους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσινγκτον που αντιπαθούν οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι.

«Ο Μιτ δεν είναι πολιτικός καριέρας. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού του βίου στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που τού έχει δώσει έσωθεν γνώση της λειτουργίας της οικονομίας μας», σύμφωνα με τον επίσημο βιογράφο του. Έτσι, ο Ρόμνεϊ παρουσιάζεται ως ο μόνος υποψήφιος που έχει την ικανότητα να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου την οικονομική πολιτική επικρίνει σκληρά.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει γίνει επίσης γνωστός ως σωτήρας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002, όταν η διοργάνωση βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας σειράς διαχειριστικών σφαλμάτων. Η οικονομική επιτυχία των Αγώνων τον μετέτρεψε σε ήρωα, τόσο στη Γιούτα, όπου βρίσκεται η έδρα της εκκλησίας των μορμόνων, όσο και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.