«Βομβάρδισαν το κοινοβούλιο της χώρας τους, το προεδρικό μέγαρο» και συνεπώς «από αυτά τα άτομα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera.

«Στα χειρότερα σενάρια είχαν τεθωρακισμένα που θα έστρεφαν εναντία στους πολίτες», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε με οργισμένο ύφος για τους πραξικοπηματίες: «Πήραν ένα ελικόπτερο και πήγαν στην Ελλάδα. Έψαξαν κι άλλους λόγους για να φύγουν από τη χώρα».

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως πίσω από το πραξικόπημα ήταν «άτομα από την Πενσυλβάνια» των ΗΠΑ και συγκεκριμένα ο Γκιούλεν, ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας στις ΗΠΑ.

«Θα ακολουθήσουμε το νόμο, θα κάνουμε ότι χρειαστεί και θα παραμείνουμε στη δημοκρατικό σύστημα. Δεν θα κάνουμε βήμα μακριά από αυτό, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για την ενότητα του έθνους μας», υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ερωτώμενος για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία και τις ενδεχόμενες συνέπειες στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ερντογάν απάντησε: «Προσπαθούμε να κρατούμε χαμηλούς τόνους. Το NATO είπε ότι είναι στην πλευρά μας ότι είναι μαζί μας. Ο Ομπάμα μου τηλεφώνησε και είπε ότι είναι μαζί μας. Δεν θα αποφασίσω εγώ το θέμα της θανατικής ποινής. Ο λαός συνεχίζει να την ζητά συνεχώς. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει γι’ αυτό, όχι εγώ. Αν το κοινοβούλιο αποφασίσει, χρέος μας είναι να προλειάνουμε το έδαφος ώστε να την επανεισάγουμε. Εγώ αν μου έρθει από το κοινοβούλιο θα το εγκρίνω. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ε.Ε. των 27 ή των 28. Η θανατική ποινή υπάρχει στη Ρωσία, την Κίνα, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Για 23 χρόνια η Τουρκία χτυπούσε την πόρτα της ΕΕ. Εάν το έθνος αποφασίσει, εκείνο πρέπει να λάβει την υπόσχεση και όλες οι χώρες που σέβονται τη δημοκρατία, θα πρέπει να σεβαστούν τη δική μας».

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ό,τι ακούν για τον ίδιο: «Από την Παρασκευή δεν έχω φύγει από την Τουρκία. Όλα αυτά για τη Γερμανία (σ.σ. ότι ζήτησε άσυλο στη Γερμανία) ήταν ψεύδη. Ήταν ειδήσεις που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι ο Ερντογάν ήταν σε μια δύσκολη κατάσταση».

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι βρίσκεται στην προεδρία με το «52% των ψήφων του λαού» και «έχουμε τον Γκιουλέν και την τρομοκρατική του οργάνωση και προσπαθεί να μας ρίξει». «Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες χώρες που εμπλέκονται πίσω από το πραξικόπημα, η οργάνωση του Γκιουλέν έχει κι άλλους ιθύνοντες νους», τόνισε.

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία, ο Ερντογάν απάντησε πως δεν τάχθηκε ποτέ κατά των ΜΜΕ. «Εγώ υποστήριξα πάντα την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία σε κάθε επίπεδο», δήλωσε.