Τα συλλυπητήριά του για την τραγική απώλεια της γυναίκας του εξέφρασε τηλεφωνικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στον Μπρένταν Κοξ, σύζυγο της βουλευτίνας Τζο Κοξ, που δολοφονήθηκε την Πέμπτη στο Μπίρστολ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος χάρη στην ανιδιοτελή υπηρεσία που προσέφερε σε άλλους και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αιτιολόγηση για αυτό το ειδεχθές έγκλημα που στέρησε από μια οικογένεια, μια κοινότητα, ένα έθνος μια αφοσιωμένη σύζυγο, μητέρα και δημόσια λειτουργό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα επικοινώνησε με τον Μπρένταν Κοξ από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, στο οποίο επέβαινε ταξιδεύοντας μαζί με την οικογένεια του για διακοπές στις δυτικές ΗΠΑ.

Η 41χρονη Κοξ, βουλευτίνα των Εργατικών, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέσα στον δρόμο, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους της κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ στην περιφέρειά της κοντά στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, από έναν άνδρα που μάρτυρες είπαν πως φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία).

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι οι έρευνες στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο ότι η δολοφονία να ήταν μια πράξη «ακροδεξιού εξτρεμισμού» ενώ σε βάρος του 52χρονου ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία.