Προς κατάρρευση φαίνεται να οδεύει η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, η οποία υποτίθεται πως θα συνέβαλε στο να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, καθώς δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση έκαναν έφοδο εναντίον άλλης μιας πόλης, ενώ δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό των σιιτών ανταρτών Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δυνάμεων και στόχων της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα έκρινε χθες βράδυ πως είναι «επείγον» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία παραβιάζεται καθημερινά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, να γίνει σεβαστή ώστε να μπορέσει να υπάρξει «ουσιαστική αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ καθώς άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί οκτώ μήνες.

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη στρατιωτικής συμμαχίας κυρίως αραβικών μοναρχιών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακατέλαβαν μέσα σε 24 ώρες δύο πόλεις που βρίσκονταν στα χέρια των Χούτι στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Με τη βοήθεια ατάκτων που ανήκουν σε φυλές, ανακατέλαβαν χθες τη Χαζμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκάουφ, αφού πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες επί του πεδίου στη γειτονική επαρχία Μαρίμπ, σύμφωνα με πηγές στις φυλές.

Μία ημέρα νωρίτερα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν τη Χάραντ, έπειτα από μάχες με τους αντάρτες, στο πλευρό των οποίων πολεμούν τμήματα του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ανέφερε αξιωματικός του στρατού, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς στις τάξεις των δυνάμεων της άλλης πλευράς.

Μετά την κατάληψη της Χάραντ οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση απέχουν πλέον μερικά χιλιόμετρα από το λιμάνι Μίντι στην Ερυθρά Θάλασσα, που ελέγχουν οι Χούτι από το 2010, σύμφωνα με πηγές στον υεμενίτικο στρατό. Εξάλλου την Παρασκευή οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάντι κατέλαβαν την περιοχή Τζάμπαλ αλ Σαλμπ, φθάνοντας για πρώτη φορά στην επαρχία Σανάα.

Από την άλλη, οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ριάντ. Ο ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε από τη σαουδαραβική αεράμυνα και κατέπεσε στην Μαρίμπ, ενώ ο δεύτερος έπεσε στην σαουδαραβική επαρχία Νατζράν, στα σύνορα, κατά την ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε ότι παρότι θέλει να συμβάλει στις συνομιλίες θα αντιδράσει, το Ριάντ έθεσε τις δυνάμεις του στα σύνορα σε συναγερμό, ενώ η συνοριοφρουρά διεμήνυσε στους Υεμενίτες κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών να μην πλησιάζουν τους άνδρες της.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Σάλεχ επιβεβαίωσε την εκτόξευση των δύο πυραύλων αλλά, αντίθετα με τις σαουδαραβικές δηλώσεις περί αναχαίτισης του ενός στη Μαρίμπ, υποστήριξε ότι έπληξε μια βάση «μισθοφόρων» εκεί. Ο δεύτερος πύραυλος έπληξε ένα χώρο συγκέντρωσης των «δυνάμεων των εισβολέων» στη Νατζράν, πρόσθεσε, επιμένοντας πως οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε «αντίποινα» για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο εκπρόσωπος των Χούτι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, δήλωσε ότι οι Χούτι «διαμαρτυρήθηκαν έντονα» στον ΟΗΕ για τις νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Οι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να «υπερασπίζονται την πατρίδα», πρόσθεσε.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραβιάζεται ασταμάτητα, ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια ήταν τα σοβαρότερα.

Το ξέσπασμα των νέων εχθροπραξιών συνέπεσε με την απουσία των αντιπροσώπων των ανταρτών από τις συνομιλίες που επρόκειτο να γίνουν χθες το πρωί στο καντόνι της Βέρνης. Πηγή στην κυβερνητική αντιπροσωπεία είπε πως «είχαν εντατικές επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο» του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, που προσπαθούσε να τους πείσει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά την ίδια πηγή, οι συνομιλίες θεωρητικά θα επαναληφθούν σήμερα Σάββατο.

Στέλεχος της αντιπροσωπείας των ανταρτών διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Χούτι δεν αποσύρονται από τις διαπραγματεύσεις.

Τα δύο μέρη είχαν επιτύχει πρώτη συμφωνία την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, για την «άμεση και πλήρη» επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τάιζ, στη νοτιοδυτική Υεμένη.

Φάλαγγα οχημάτων του ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Κι άλλες πόλεις χρειάζονται επίσης ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο.

Ξεκινώντας από τη Σαάντα, στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, τον Ιούλιο του 2014, οι σιίτες αντάρτες έκαναν μια αστραπιαία προέλαση και μπήκαν στη Σαναά δύο μήνες αργότερα, για να εκδιώξουν την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2015 και εν συνεχεία να καταλάβουν τεράστιες εκτάσεις φθάνοντας ως τον νότο. Η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών, επενέβη στα τέλη Μαρτίου για να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών, που κατηγορεί ότι συνδέονται με το Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 6.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(φωτογραφία αρχείου)