Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, υπό τον φόβο ότι η κόκκινη γραμμή που εδώ και δεκαετίες αποτρέπει τη Μέση Ανατολή από μια μείζονα περιφερειακή σύγκρουση, ξεπεράστηκε και η ηρεμία στην περιοχή παραμένει εύθραυστη, η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία.

Τι γνωρίζουμε για το τι συνέβη στο Ιράν

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την κεντρική πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βόρεια.

Το Ισραήλ έχει από καιρό την πολιτική να μην σχολιάζει τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ενημερώσουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση και ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ισφαχάν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην επαρχία Ισφαχάν.

Εκκλήσεις για ψυχραιμία

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, οι ΗΠΑ δήλωσαν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Κάπρι ότι έλαβαν πληροφορίες της «τελευταίας στιγμής» από το Ισραήλ σχετικά με μια δράση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισφαχάν αφορούσε μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν είχε προκαλέσει ζημιές ή θύματα.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη συνάντηση της G7. «Είμαστε επίσης δεσμευμένοι για την αποκλιμάκωση». Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παρά την αντιπαράθεση, οι ΗΠΑ παραμένουν «έντονα επικεντρωμένες στη Γάζα», όπου τουλάχιστον 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τόσο η G7 όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυναν εκκλήσεις για την εκτόνωση της υποβόσκουσας σύγκρουσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δική του παρέμβαση, δήλωσε ότι είναι «καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το σπάσιμο της «άρρητης συμφωνίας» για άμεσες επιθέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων άφησε την περιοχή σε πολύ πιο επισφαλή θέση τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει να συνεχίσει την αδυσώπητη εκστρατεία του στη Γάζα, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, και ζυγίζει ανοιχτά έναν πόλεμο στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, στενό σύμμαχο του Ιράν.

Και η Τουρκία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να μην προχωρήσουν σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για το πλήγμα του τελευταίου εναντίον του.

Σε δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή εγκαθιδρύοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.