Ενώ τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 4.000 από το ισραηλινό σφυροκόπημα και επίκειται η χερσαία εισβολή, στην άλλη πλευρά του Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια «σιωπηλή προσάρτηση».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ομάδες βαριά οπλισμένων Ισραηλινών, από παρακείμενους οικισμούς, επιτίθενται σε περιοχές εκδιώχνοντας Παλαιστίνιους. Η κατάσταση είναι εκρηκτική σε όλη τη Δυτική Όχθη και οι επιθέσεις ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων είναι ήδη θανατηφόρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πάνω από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις σε όλη την περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, ενώ οι Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει σε πάνω από 800 συλλήψεις.

Οι Ισραηλινοί προχώρησαν και στο βομβαρδισμό ενός καταυλισμού Παλαιστινίων την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Επίσης, στις 12 Οκτωβρίου, στο Wadi al-Siq, ένα από τα παλαιστινιακά χωριά βεδουίνων, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη επίθεση. Οι βίαιοι εκτοπισμοί όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τη στιγμή δηλαδή της επίθεσης της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως οι βαριά οπλισμένοι έποικοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν και την υποστήριξη και δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ. Οι εισβολές σε παλαιστινιακούς οικισμούς φαίνονται πως είναι απόλυτα οργανωμένες. «Συμβαίνει σε όλη τη Δυτική Όχθη», είπε στο Al Jazeera ο Ισραηλινός ακτιβιστής της ειρήνης Γκάι Χίρσφελντ και πρόσθεσε: «Οι έποικοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν ό,τι θέλουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κοινοπραξία Προστασίας της Δυτικής Όχθης (WBPC) και την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Yesh Din», στην «περιοχή Γ», ένα τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινή ασφάλεια και πολιτικό έλεγχο, έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 545 Παλαιστίνιοι από τουλάχιστον 13 κοινότητες.

Η βία εκτείνεται σε όλη την «περιοχή Γ», συμπεριλαμβανομένων των λόφων της Νότιας Χεβρώνας, της περιοχής ανατολικά της Ραμάλα προς την Ιεριχώ, της κοιλάδας του Ιορδάνη και της Ναμπλούς. Μαρτυρίες αναφέρουν πως πολλοί Παλαιστίνιοι, υπό καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους και μετακινούνται μαζικά στην «Περιοχή Β», ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με τους ένοπλους εποίκους.

«Έλαβα τηλεφωνήματα από περισσότερες από 20 κοινότητες που μου έδιναν το ίδιο μήνυμα: Φοβόμαστε ότι οι έποικοι θα έρθουν και θα μας σφαγιάσουν», είπε ένας συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Περιοχή Γ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω των κανόνων των εργοδοτών.

«Η βία των εποίκων δεν είναι ξεχωριστή από την κρατική βία. Είναι ένας ανεπίσημος βραχίονας του κράτους να καταλάβει την παλαιστινιακή γη», δήλωσε από την πλευρά του ο Dror Sadot, εκπρόσωπος της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. «Αυτό ήταν το σχέδιό τους πριν, και είναι το σχέδιο αυτή τη στιγμή. Οπότε, φυσικά, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κανείς δεν τους κοιτάζει αυτή τη στιγμή για να καταλάβουν μαζικά την παλαιστινιακή γη».

Η Δυτική Όχθη στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται πως οι εποικισμοί στη Δυτική Όχθη, που έχουν επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα, είχαν δεσπόζουσα θέση στην στρατηγική του Ισραήλ. Μάλιστα η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε «ποντάρει» στη Χαμάς, καθώς εξυπηρετούσε τα σχέδιά του για την περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής (Φατάχ), η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.  

Το σκεπτικό του ξεδιπλώνεται σε μια ομιλία του, το 2019, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. «Όποιος θέλει να εμποδίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας—να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη», είχε τονίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εν ολίγοις, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη ανάλυση του Newsbeast, μετατρέποντας τη Λωρίδα της Γάζας σε μια περίκλειστη φυλακή με «αρχηγό» κρατουμένων μια αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα «τρομοκρατική οργάνωση», η κυβέρνηση Νετανιάχου μπορούσε να επικεντρωθεί στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης, προχωρώντας σταδιακά στην προσάρτηση περισσότερων εδαφών.

Το μεγάλο σχέδιο

Εμπειρογνώμονες και αναλυτές στη Μέση Ανατολή από την αρχή της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, εκτιμούσαν πως ο στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πολύ μεγαλύτερος από την «εξάλειψη» της παλαιστινιακής οργάνωσης. Αυτό μαρτυρούσαν και οι δηλώσεις του και κυρίως η αναφορά του πως η επιχείρηση του Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Κοινή εκτίμηση στον αραβικό κόσμο είναι πως στο μυαλό του ισραηλινού πρωθυπουργούς δεν βρισκόταν ποτέ μόνο η Λωρίδα της Γάζας αλλά και η Δυτική Όχθη.

Στους παλαιστίνιους έχουν ξυπνήσει μνήμες της «Νάκμπα», της «καταστροφής», η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους και σε τεράστια απώλεια εδαφών (βλ. χάρτη). «Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες», είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες στο Reuters, o Talal Okal, αναλυτής της Γάζας.