Aν θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι σας χωρίς απαραίτητα να δώσετε χρήματα για νέα αντικείμενα, το clustering είναι η τάση στο deco που συνδυάζει τη χρήση των προσωπικών σας αντικειμένων με το layering, φτιάχνοντας συνθέσεις που περιλαμβάνουν τα δικά σας πράγματα τοποθετημένα σε στοίβες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ personalized πρόταση στη διακόσμηση, που δίνει την ταυτότητά σας σε κάθε γωνιά του σπιτιού σας ενσωματώνοντας σε σύνολα πράγματα που ήδη έχετε, όπως βιβλία, κεριά, βάζα, φωτογραφίες, αρωματικά χώρου και μικρά μπιμπελό ή memorabilia από ταξίδια.

Για παράδειγμα, στο τραπέζι του σαλονιού σας μπορείτε να φτιάξετε μια σύνθεση με βάση ένα coffee table book που είναι μεγάλο, πάνω του να τοποθετήσετε δυο μικρότερα βιβλία, ένα κερί μέσα σε μια πιατέλα που έχει μέσα της σκόρπια αποξηραμένα άνθη και δίπλα ένα κομψό τασάκι.

Το clustering μπορεί επίσης να γίνει και στα ράφια. Αντί να βάλετε τα αντικείμενα στη σειρά και να κρεμάσετε από πάνω έναν πίνακα με καρφί στον τοίχο, ακουμπάτε τον πίνακα στο ράφι και σε μια από τις γωνίες του φτιάχνετε και πάλι μια σύνθεση με ένα κηροπήγιο, μερικές κορνίζες με φωτογραφίες, ένα βάζο, ένα αρωματικό κερί και ένα αναμνηστικό που πήρατε σε ένα ταξίδι σας.

Μπορείτε να αναβαθμίσετε το αποτέλεσμα τοποθετώντας συχνά φρέσκα λουλούδια στα βάζα, να προσθέτετε ή να αφαιρείτε αντικείμενα και να χρησιμοποιείτε ακόμη και τα κοσμήματα ή τα αξεσουάρ σας για να στολίσετε κάποια πράγματα όπως ένα μικρό αγαλματίδιο ή ένα έργο τέχνης.

Αυτές οι προσωποποιημένες γωνίες έχουν να πουν μια ιστορία από τη ζωή σας, την οποία θα φέρνετε στο μυαλό σας κάθε φορά που τα κοιτάτε, καθώς το κάθε αντικείμενο θα σας θυμίζει μια περίσταση, ενώ δεν γίνεται να αντιγραφεί από κανέναν καθώς τα συγκεκριμένα πράγματα ανήκουν αποκλειστικά σε εσάς και ο τρόπος που τα συνδυάσατε επίσης έγινε σύμφωνα με το δικό σας γούστο.

Μπορεί να πρόκειται για μια μοντέρνα τάση, ωστόσο έχει μέσα της κάτι πολύ νοσταλγικό με την πολύ καλή έννοια: Οι φωτογραφίες σας ή των δικών σας προσώπων, τα βιβλία που σας αρέσουν, τα κεριά με τις αγαπημένες σας μυρωδιές, άδεια μπουκάλια από ένα ξέφρενο πάρτι στο σπίτι, ένα αναμνηστικό από κάπου που πήγατε διακοπές, ένα έργο τέχνης του καλλιτέχνη της αρεσκείας σας, το μαργαριταρένιο vintage κολιέ της γιαγιάς σας και άλλα πολλά είναι αντικείμενα που κουβαλάνε τη σφραγίδα σας και κανείς δε μπορεί να σας τα κλέψει.

Mε το clustering το σπίτι σας ουσιαστικά θα λέει την ιστορία σας. Μπορεί να δείχνει messy, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως είναι κομψό, θηλυκό και πολύ ενδιαφέρον. Γι αυτό, αν δεν είστε οπαδός του μινιμαλισμού, ανοίξτε τα συρτάρια σας και δημιουργήστε ένα κολάζ αντικειμένων στο χώρο σας. Θα το λατρέψετε.