Όσον αφορά τις viral τάσεις ομορφιάς στο TikTok, η αλήθεια είναι πως μπορούμε να βρούμε τα πάντα. Τα βίντεο που βλέπουμε στην πλατφόρμα μπορεί να κυμαίνονται από χρήσιμα hacks και κριτικές προϊόντων μέχρι πραγματικά αμφισβητήσιμες συμβουλές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο δέρμα μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ομορφιάς, το πρόσφατο trend της θεραπείας plasma pen ανήκει στην τελευταία κατηγορία, ειδικά αν η θεραπεία γίνεται στο σπίτι.

Αν αναρωτιέστε τι είναι ένα plasma pen, ορίστε μια σύντομη εξήγηση: πρόκειται για φορητές συσκευές παρόμοιες σε μέγεθος με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και οι οποίες έχουν ένα μακρύ μεταλλικό άκρο που μοιάζει με βελόνα. Ωστόσο, το στυλό δεν αγγίζει στην πραγματικότητα το δέρμα, αλλά εκπέμπει ένα τόξο πλάσματος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία σ’ έναν μικρό κύκλο ιστού του δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος του πλάσματος που χρησιμοποιείται σε αυτή τη θεραπεία δεν έχει καμία σχέση με το PRP (ή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), το συστατικό του αίματος με την ίδια ονομασία, που χρησιμοποιείται στο διάσημο «vampire facial». Αντίθετα, ο όρος αναφέρεται στην «τέταρτη κατάσταση της ύλης», η οποία προξενείται όταν ένα αέριο υπερθερμαίνεται.

Αν έχετε TikTok, ίσως κάποια στιγμή να είδατε τα αποτελέσματα του plasma pen. Στην αρχή, αφήνει μικροσκοπικά σημάδια. Το σημείο μπορεί να πρηστεί και να φουσκώσει, ενώ μετά από μια ή δύο εβδομάδες ξεφλουδίζει καθώς επουλώνεται. Στόχος του είναι να αφήσει το δέρμα πιο σφριγηλό και σφιχτό, προκαλώντας τραύμα που αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, κάτι σαν το microneedling.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το microneedling, το plasma pen χαράζει το δέρμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Όταν εφαρμόζετε θερμότητα στον ιστό του δέρματος, μπορεί να τον συσφίξετε, αλλά και να καταστρέψετε τα χαρακτηριστικά των πρωτεϊνών του», αναφέρει, σύμφωνα με το Dazeddigital.com, η πλαστική χειρουργός Dr. Lara Devgan.

Μάλιστα, η ίδια συγκρίνει τη διαδικασία με το ψήσιμο μπριζόλας. «Αλλάζετε τις πρωτεΐνες της μπριζόλας, οπότε την αλλάζετε ριζικά. Η ψητή μπριζόλα δεν μοιάζει καθόλου με την ωμή μπριζόλα και δεν κινείται με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχει την ίδια ευλυγισία. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπό σας», προσθέτει. «Στο πρόσωπο θέλετε την απαλότητα και την ευλυγισία και την κίνηση του “ωμού” ή “άψητου” ιστού. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εφαρμογή θερμότητας ή ηλεκτρικής ενέργειας στο δέρμα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί σύσφιξη».

Άλλες πιθανές παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από μία μόνο συνεδρία με plasma pen, περιλαμβάνουν ουλές, καθώς και υπερμελάγχρωση.

@parrpi

Dia 5 pasaron cositas… pplasmafibroblastffibroblastplasmaffibroblastffibroblastpenpparatifforyouttratamientosfacialesttratamientomedicorrejuvenecimientofacialeesteticafacialttratamientosesteticosesteticasincirugia #liftingfacial #alergias #protectorsolar #isdincolorlight

♬ use this if youre gay – alex ♱