Όταν ήμασταν μικρές, οι μαμάδες μάς φορούσαν «μαρτάκια» για να μην καούμε από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Τώρα που μεγαλώσαμε, ξέρουμε ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και τις μέρες που δεν είναι ηλιόλουστες, είναι απαραίτητη για να προστατευθούμε από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Ωστόσο, το να βρείτε ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για την επιδερμίδα σας είναι δύσκολη υπόθεση. Κάποια από τα πράγματα που πρέπει σίγουρα να προσέξετε, όταν αγοράσετε το καινούριο αντηλιακό σας, είναι να έχει τη σωστή υφή και το ιδανικό χρώμα για εσάς, αλλά και υψηλό δείκτη προστασίας.

Οι δερματολόγοι Dendy Engelman και Michele Green μίλησαν στο Byrdie για το πόσο σημαντικό είναι να αγοράζουμε αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας. Πριν, λοιπόν, αποφασίσετε ποιο προϊόν θα μπει στο καλάθι των αγορών σας, δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ευαίσθητη επιδερμίδα

Η Engelman σημειώνει ότι ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα μπορεί να περιορίσει τις δερματικές αντιδράσεις και φλεγμονές. «Οι φόρμουλες που είναι κατάλληλες για μωρά μπορεί να σας προστατεύσουν αποτελεσματικά από τις ακτίνες UV και τις βλάβες που προκαλούν στο δέρμα». Η ίδια προσθέτει: «Τα αντηλιακά με φυσικά συστατικά προκαλούν λιγότερους ερεθισμούς και ταιριάζουν καλύτερα στις ευαίσθητες επιδερμίδες».

La Roche-Posay, Anthelios UVMUNE400 Invisible Fluid, SPF50+, 14,38€

Λιπαρή επιδερμίδα

Η Engelman προτείνει τα ματ αντηλιακά ή όσα είναι σε υφή σκόνης για όσες έχουν λιπαρή επιδερμίδα, καθώς βοηθούν στην απορρόφηση της περιττής λιπαρότητας. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα ανανεώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Sunforgettable Total Protection Brush-On Shield SPF 30, 55€

Επιδερμίδα με τάση ακμής

Για την επιδερμίδα με τάση ακμής, η Green προτιμά όσα αντηλιακά έχουν ματ φινίρισμα, καθώς απορροφούν την περίσσεια λιπαρότητα και σταματούν τη γυαλάδα.

SkinCeuticals, Oil Shield UV Defense SPF50, 47€

Ώριμη επιδερμίδα

«Για την ώριμη επιδερμίδα, θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό που εκτός από προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου, καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης και τους ρύπους», συμβουλεύει η Engleman.

Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ Anti Photo-Ageing Water Fluid Tinted, 16,65€

Τips για σωστή επιλογή αντηλιακού

  • Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο. «Ο υψηλός δείκτης προστασίας θα αποτρέψει περίπου το 97% των ακτίνων UVB να φτάσουν στο δέρμα σας, ενώ ο δείκτης προστασίας 50 θα αφήσει μόνο το 2% των ακτίνων να περάσει», εξηγεί η Green.
  • Επιλέξτε την υφή που σας βολεύει και σας ταιριάζει.
  • Μη βασίζεστε μόνο στο foundation με δείκτη προστασίας. Η Engelman λέει ότι το foundation με SPF πιθανόν να μην προσφέρει αρκετή προστασία και προτείνει να προσθέσετε κανονικό αντηλιακό στο μακιγιάζ σας. «Ακόμα και αν το foundation σας περιέχει SPF, γενικά φροντίστε πρώτα να εφαρμόζετε αντηλιακό και στη συνέχεια να τοποθετείτε το foundation, αν χρειάζεται. Πάντως, ανάλογα με το πόση κάλυψη θέλετε, ένα αντηλιακό με χρώμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το foundation σας».
  • Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας ταιριάζει με τον τόνο του δέρματός σας.
  • Να θυμάστε ότι πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε ένα σπρέι ή stick για touch ups.