Η διακοπή για τους αγώνες των εθνικών ομάδων τελείωσε και τώρα φουλάρουν και πάλι οι «μηχανές» των πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών κυπέλλων στο ποδόσφαιρο και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «MARCA» έκανε έναν απολογισμό των πρώτων μηνών του στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Σε αυτή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τιμωρία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την εμπιστοσύνη που του δείχνει.

«Είναι πολύ θετική η αρχή. Ανέλαβα τον μεγαλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα, με πολλές απαιτήσεις, που σου επιτρέπει να αγωνίζεσαι για να κερδίσεις τίτλους, να παίξεις στην Ευρώπη. Είναι μια πολύ εμπλουτιστική εμπειρία, αν και φαίνεται ότι έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες, λόγω της συναισθηματικής έντασης και του πάθους με το οποίο βιώνονται τα πάντα εδώ», δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού και συνέχισε:

«Το πρώτο είναι να καταλάβεις καλά πού βρίσκεται. Στον κόσμο της ομάδας μόνο ευχαριστώ μπορώ να πω γιατί πάντοτε μας δίνουν στήριξη και αγάπη, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Αυτή η προσαρμογή ήταν η πιο εύκολη. Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητή η ιδιοσυγκρασία, να καταλάβεις το πλαίσιο, πώς νιώθουν, πώς ζουν, από πού έρχονται… Μετά, σε δεύτερο πλάνο είναι το οικογενειακό ζήτημα. Να προσαρμοστείς σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, με πολύ καλή ποιότητα ζωής, εξαιρετικό φαγητό… Κι έπειτα να μάθεις μια διοργάνωση που δεν ήξερες. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη από το ελληνικό staff για να τα μάθουμε όλα αυτά».

Η επιλογή του Ολυμπιακού και οι μεταγραφές

«Το να έρθω εδώ και να υπογράψω σε μια μεγάλη ομάδα με αυτές τις μέγιστες φιλοδοξίες και απαιτήσεις, να μπορέσεις να ανταγωνιστείς για τίτλους και να παίξεις στην Ευρώπη ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας και ευχαριστώ τον πρόεδρο Μαρινάκη για την εμπιστοσύνη. Το να μπορείς να ζήσεις αυτή την εμπειρία είναι προνόμιο, και επίσης το να σε καλέσει ο Αντόνιο Κορδόν, κάποιον που γνωρίζω καλά και είναι ένας από τους καλύτερους αθλητικούς διευθυντές στην Ευρώπη, είναι ο άλλος παράγοντας που το έκανε δυνατό», σημείωσε και πέρασε στην πρόκληση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού.

«Είναι κάτι που ψάχναμε (σ.σ. αυτός και οι συνεργάτες του). Πάντοτε αναζητούσα διαφορετικές εμπειρίες. Το να μπορείς να δουλέψεις με τόσους παίκτες από διαφορετικές χώρες αποτελεί μια πρόκληση, αλλά αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Το να δουλέψεις στο εξωτερικό είναι πολύ καλή εμπειρία και πολύ περισσότερο εδώ που διεκδικείς μεγάλους τίτλους».

Όσον αφορά στις μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι, είπε: «Είναι αλήθεια ότι πέρυσι η ομάδα τερμάτισε τρίτη, αυτή ήταν μια κακή χρονιά για τον Ολυμπιακό από πλευράς αποτελεσμάτων λόγω πολλών συνθηκών, εξ ου και η αλλαγή στην ομάδα, με 17 νέους παίκτες. Αυτό προσθέτει περισσότερη πολυπλοκότητα στην πραγματικότητά μας. Αλλά είναι συναρπαστικό. Αυτός είναι ένας σύλλογος όπου η νίκη είναι στο DNA του και εδώ πρέπει να κερδίσουμε χθες. Αυτό κάνει τα πάντα να μεγεθύνονται για τα καλά και τα κακά, και κάνει αυτή την εμπειρία τόσο έντονη και τόσο εμπλουτιστική».

Οι οπαδοί και η πίεση

Ακολούθως μίλησε για τους οπαδούς και την πίεση του να δουλεύει σ’ ένα τόσο μεγάλο κλαμπ. «Μόνο ευχαριστώ μπορούμε να πούμε στους οπαδούς. Όσο για την πίεση, όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα πρέπει να την αποδεχθείς και συμβιώσεις μαζί της. Η εσωτερική πίεση που έχουμε είναι εξίσου μεγάλη όπως το DNA νικητή που έχει το κλαμπ. Είμαστε “θρύλος” σε πολλά αθλήματα, όπως στο μπάσκετ. Ναι μεν προσθέτει δυσκολία, αλλά αυτό είναι και το εντυπωσιακό σκέλος του να είσαι προπονητής σ’ έναν σύλλογο όπως αυτός».

Επίσης ανέφερε πως το κλαμπ για έναν Ισπανό προπονητή είναι ιδανικό. Αυτό γιατί «είναι πολύ καλά οργανωμένο και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες εργαζόμενοι με το να δουλεύουν με τόσους Ισπανούς προπονητές στο παρελθόν βοηθάει. Είναι συνηθισμένοι».

Η οργή για την τιμωρία

Σαφώς κι ο 42χρονος Ισπανός προπονητής μίλησε και για την τιμωρία που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό για το συμβάν με τον Χουάνκαρ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. «Δεν θα δικαιολογήσουμε ποτέ κανένα είδος βίαιης πράξης, στην πραγματικότητα ο σύλλογος προσπαθεί πολύ στη διαδικασία αναζήτησης των υπευθύνων για τη ρίψη φωτοβολίδων προκειμένου να τους εκδιώξει. Το θέμα είναι στα χέρια των αρμόδιων φορέων, στη διαδικασία Έφεσης και το μόνο που μπορώ να πω είναι να καταδικάσω αυτά τα γεγονότα. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι μας θυμώνει που μας έχουν στερήσει όσα έχουμε κερδίσει στο γήπεδο, γιατί σήμερα θα ήμασταν πρώτοι. Το γήπεδο έγειρε υπέρ μας, με εκείνο το 1-1 που έγιναν όλα και θα είχαμε την αίσθηση ότι αυτά που κερδίζεις στο γήπεδο δεν σου τα αφαιρούν στα χαρτιά. Τούτου λεχθέντος, ας λυθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, και ό,τι συμβαίνει στο γήπεδο να μένει στο γήπεδο».

Κατά πόσο έχει επηρεαστεί η ομάδα του από την τιμωρία; «Είναι δύσκολο, μέχρι τότε οι αριθμοί μας ήταν οι καλύτεροι σε βαθμούς, γκολ υπέρ, γκολ κατά… Μας δίνουν το παιχνίδι ως χαμένο 0-3 και αυτό επηρεάζει τα πάντα, γιατί το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο και ο μέσος όρος των γκολ γενικός. Πρέπει όμως να το αποδεχτείς και να προσαρμοστείς, αν και δεν είναι εύκολο. Πρέπει να συνεχίσουμε να κερδίζουμε και να σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι και να βελτιωνόμαστε ως ομάδα. Ψυχικά για την ομάδα ήταν ένα πλήγμα, μια δύσκολη στιγμή. Όμως η οικογένεια του Ολυμπιακού προσπάθησε να το μετατρέψει σε θετική ενέργεια για να δικαιωθούμε. Μέσα στην ομάδα και τον σύλλογο λέμε ότι για να είσαι πρωταθλητής του Ολυμπιακού θα πρέπει να κάνεις περισσότερα και καλύτερα πράγματα από άλλους. Αυτό είναι ξεκάθαρο», απάντησε.

Η σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το μέλλον

Στη συνέχεια μίλησε και για τη συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Είναι ένας άνθρωπος με πολύ χάρισμα, αυτός και όλο το διοικητικό σώμα, είναι ο πρώτος οπαδός του Ολυμπιακού, νιώθει πολλά για τον σύλλογο και η συνύπαρξη είναι παραγωγική. Είμαστε και οι δύο ιδιοσυγκρασιακοί, και του είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Ένας επιτυχημένος πρόεδρος στον επιχειρηματικό κόσμο, με εταιρείες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ένας πολίτης του κόσμου, που εκτός από εμάς κατέχει τη Νότιγχαμ Φόρεστ και άλλες εταιρείες τεράστιου μεγέθους. Αυτή η επιτυχία έχει να κάνει με την εξυπνάδα, την αποφασιστικότητα, το χάρισμα και το να ξέρεις πώς να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή, που είναι αυτό που κάνει τη διαφορά».

Όσον αφορά στο μέλλον του, είπε: «Προσπαθώ να βελτιώνομαι κάθε μέρα, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό ως προπονητής και να είμαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος για την επόμενη πρόκληση χωρίς να σκέφτομαι ποια θα είναι αυτή. Το ποδόσφαιρο και η ζωή σε οδηγούν σε μονοπάτια που σε εκπλήσσουν. Αν πριν από ένα χρόνο κάναμε αυτή τη συνέντευξη, δεν θα μου περνούσε καν από το μυαλό να βρεθώ στον Ολυμπιακό σήμερα, αντίθετα, ήμασταν σε ένα μεσομακροπρόθεσμο έργο με την Εσπανιόλ κάτω από υποθέσεις που μας υποσχέθηκαν που αργότερα δεν έγιναν και αναγκαστήκαμε να φύγουμε λίγους μήνες αφότου άρχισε η διαδικασία.

Είναι αλήθεια πως με προσελκύουν οι προκλήσεις, μου αρέσει να παίζει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τόσα ματς σε προετοιμάζουν για άλλου είδους μεθοδολογία. Η ευελιξία είναι το κλειδί. Είμαι ανοικτός στο να επιστρέψω στην Ισπανία ή να προπονήσω σε άλλες λίγκες. Το σημαντικό είναι να είσαι χαρούμενος όπου κι αν είσαι. Αυτό που θέλω, όμως, τώρα, είναι είναι να πετύχω εδώ στον Ολυμπιακό».