Η Γαλλία ήρθε στην Αθήνα για να παίξει κανονικά το παιχνίδι, αν και δεν υπήρχε βαθμολογικό κίνητρο, όπως έδειξε και το 14-0 επί του Γιβραλτάρ πριν λίγα 24ωρα, η Εθνική Ελλάδας όμως ήταν εξαιρετική, μετέτρεψε το 0-1 σε 2-1, δέχθηκε την ισοφάριση με σουτάρα του Φοφανά, πήρε μια ισοπαλία γοήτρου (2-2) και έπεισε ότι με ανάλογη απόδοση στα μπαράζ του Μαρτίου, όπου πρώτος αντίπαλος θα είναι το Καζακστάν, θα πάρει την πρόκριση για το Euro 2024.

Η λογική έλεγε ότι οι Τρικολόρ θα έπαιρναν από το ξεκίνημα την κατοχή της μπάλας και η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ θα προσπαθούσε να «χτυπήσει» στην κόντρα, βγαίνοντας για πρώτη φορά μπροστά με ωραία ανάπτυξη στο 7′ αλλά το γύρισμα του Ρότα από δεξιά δεν ήταν καλό και η ευκαιρία χάθηκε. Από εκεί και πέρα, οι φιλοξενούμενοι ξαναπήραν την κατοχή και στο 15′ είχαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία με το δυνατό σουτ του Γκριεζμάν που απέκρουσε ο Βλαχοδήμος.

Κάποιες ατομικές ενέργειες των παικτών της Ελλάδας ενθουσίαζαν τον κόσμο στις εξέδρες αλλά δεν έφεραν κάποιο ουσιαστικό κέρδος, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να συνεχίζεται χωρίς τη μεγάλη φάση, μέχρι που φτάσαμε στο 33ο λεπτό: Ωραία μπαλιά του Φοφανά, λάθος εκτίμηση της φάσης από τον Χατζηδιάκο και ο Γκριεζμάν από κοντά πλάσαρε και έστειλε τη μπάλα στο κάθετο δοκάρι του Βλαχοδήμου.

Η Γαλλία άγγιξε το γκολ αλλά δεν το πέτυχε, οι Μασούρας – Ιωαννίδης συνεργάστηκαν στην αντεπίθεση στο 39′ αλλά ο φορ του Παναθηναϊκού προσπάθησε να τα κάνει όλα μόνος του και τελικά κόπηκε, για να έρθει το 0-1 λίγο πριν βγει το ημίχρονο… Στο 42′, συγκεκριμένα, ο Ζιρού βρήκε τον Κολό Μουανί και αυτός με δυνατό σουτ από δύσκολη θέση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Οι Γάλλοι πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα αλλά το έχασαν νωρίς στην επανάληψη αφού η Ελλάδα μπήκε πολύ δυνατά. Τόσο δυνατά ώστε να κάνει την ανατροπή με δύο γκολ μέσα σε ένα 5λεπτο. Αρχικά, στο 56′, ο Μπακασέτας με δυνατό σουτ, έπειτα από φάση διαρκείας, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σαμπά για το 1-1 και αμέσως μετά, στο 61′, με την OPAP Arena να έχει… πάρει φωτιά, ήρθε και το 2-1 με το πλασέ του Ιωαννίδη μετά την εξαιρετική ενέργεια και το γύρισμα του Γιαννούλη από αριστερά!

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ είχε, πλέον, το πάνω χέρι και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, από την άλλη πλευρά, άρχισε τις αλλαγές, βάζοντας στο ματς και τον Μπαπέ, δείχνοντας έτσι πόσο ήθελε το θετικό αποτέλεσμα. Και το πήρε. Στο 73′ ο Φοφανά έπιασε τρομερό σουτ εκτός περιοχής και έγραψε το 2-2 αφού ο Βλαχοδήμος δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με τους Τρικολόρ να προσπαθούν στη συνέχεια για την… ανατροπή στην ανατροπή, ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να κρατήσει το αποτέλεσμα.

Για να το καταφέρει, βέβαια, αυτό η Εθνική μας ομάδα χρειάστηκε και την τύχη με το διπλό δοκάρι στο 89′ σε προσπάθεια του Μπαπέ που κόντραρε κιόλας, ενώ στο 95′ ο άσος της Παρί Ζεν Ζερμέν σούταρε εκτός περιοχής και η μπάλα πήγε ξανά στο δοκάρι. Ήταν λίγο τυχερή, επομένως, στο φινάλε η Ελλάδα, αυτό όμως δεν αναιρεί την τεράστια προσπάθειά της απέναντι στη φιναλίστ του τελευταίου Μουντιάλ και πρώτου φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα (85′ Σάλιακας), Ρέτσος, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Μπουχαλάκης, Γαλανόπουλος (67′ Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας (85′ Κωνσταντέλιας), Γιαννούλης, Μασούρας (77′ Παυλίδης), Ιωαννίδης (77′ Ζέκα).

Γαλλία: Σαμπά, Κουντέ (65′ Κλος), Σαλιμπά, Λ. Ερναντέζ (85′ Ντισασί), Τ. Ερναντέζ, Φοφανά, Ραμπιό, Ντεμπελέ (65′ Κομάν), Γκριζμάν, Κολό Μουανί (65′ Μπαπέ), Ζιρού (70′ Τουράμ).