Έψαξα και ρώτησα τι θα κάνουν τα κόμματα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό που κατάλαβα από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η παραδοχή τους πως πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση με αβεβαιότητες που την καθιστά πολυπαραγοντική εξίσωση.

Η δεύτερη Κυριακή

Όσο και να ξορκίζει τις δεύτερες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχει το σενάριο του Ιουλίου. Ξέρει πως η απλή αναλογική του τορπιλίζει κάθε σενάριο ακόμα και συμμαχικής κυβέρνησης. Θέλει πρωτιά για να ζητήσει τον Ιούλιο αυτοδυναμία. Τι θα κάνει; Θα επιδιώξει να προβάλλει το κυβερνητικό έργο, να γίνει σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και να πείσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική.

Παίζει όξυνση

Αντί για θετική ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας παίζει και αυτό θα κάνει έως τις εκλογές, το χαρτί της πόλωσης. Αποφάσισε να μην παίξει θετικό αφήγημα με προγραμματικό λόγο αλλά να επενδύσει στο γνώριμο όπλο: κατηγορώ τον Μητσοτάκη.

Θέλει ρόλο ρυθμιστή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει ρόλο ρυθμιστή και μέχρι στιγμής εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πορεία του ΠΑΣΟΚ που είναι η πολύφερνη νύφη. Θα προσπαθήσει να πείσει για την ατζέντα του αν και το μήνυμα παραμένει θολό.

Πώς κοστολογεί ο Μητσοτάκης το κόστος των υποσχέσεων Τσίπρα

Χθες σας περιέγραψα ένα σημαντικό τμήμα του οικονομικού προγράμματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ρώτησα το Μέγαρο Μαξίμου και τι έμαθα; Κοστολογήσαν τις υποσχέσεις του Τσίπρα και λένε ότι φτάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και τα 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος υπολογίζεται σε 10,601 δισ. για το 2023, σε 11,539 δισ. για το 2024, σε 12,043 για το 2025 και σε 11,721 για το 2026. Δηλαδή σε 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα:

  • Η αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο τομέα θα κόστιζε το 2023 1,310 δισ. ευρώ, το 2024 θα κόστιζε 2,031 δισ., το 2025 θα κόστιζε 2,333 δισ. και το 2026 θα κόστιζε 2,642 δισ. ευρώ.
  • Η μείωση των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. θα κόστιζε 2,014 δισ. κάθε χρόνο.
  • Η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή θα κόστιζε 1,490 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 θα κόστιζε 982 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά θα προσέγγιζε το 2023 το 1,1 δισ. , το 2024 το 1,137 δισ., το 2025 το 1,160 δισ. και το 2026 το 1,183 δισ.
  • Η επιστροφή όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε 3 ετήσιες δόσεις (2023, 2024,2025)θα κόστιζε 833 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι) θα κόστιζε κάθε χρόνο 455 εκατ. ευρώ.
  • Ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου θα κόστιζε 396 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η μελέτη που πήρε ο Τσίπρας

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε επιμέλεια των Δανάης Κολτσίδα, πολιτικής επιστήμονα και διευθύντριας του ΙΝΠ, και Κώστα Πουλάκη, μαθηματικού που αφορά όλα τα κόμματα που όπως έμαθα την πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και την μελετά. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα ευρήματα 51 συνολικά ερευνών και καλύπτει την περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και τις αρχές Απριλίου, η οποία -όπως σημειώνουν οι συγγραφείς- δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μία ενιαία περίοδο, καθώς μεσολάβησε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Χάκερ και στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Χάκερ εισέβαλαν πρόσφατα στους σέρβερ της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, της Avramar όπως με πληροφορούν. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η εταιρεία έσπευσε με εσωτερικό σημείωμα να ενημερώσει το σύνολο του προσωπικού της. Ταυτόχρονα, επιδίωξε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και επικοινωνιακά, αναφέροντας σε δημοσιογράφους ότι η έκθεση που υπέστη ήταν περιορισμένη και ότι όλο το φάσμα των λειτουργιών της συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πρόσωπο που σχετίζεται πάντως με την αγορά της τεχνολογίας μου ανέφερε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εκτός του ότι αποτελούν σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας, αφήνουν έκθετους πολλούς μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Πρόσθετε μάλιστα με νόημα ότι «ο κλέφτης προηγείται πάντα του αστυνομικού», θέλοντας έτσι να δείξει ότι το κυβερνοέγκλημα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε μέτρο θωράκισης των πληροφοριακών συστημάτων μίας επιχείρησης. Το ενδιαφέρον στην ιστορία μάλιστα είναι ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, είτε αδυνατεί, είτε θεωρεί πολύ ακριβό σπορ να πληρώνει ανθρώπους και τεχνολογία για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ποιος υπογράφει τις προσλήψεις στον Σκλαβενίτη

Ακόμα και τις προσλήψεις υπογράφει όπως μαθαίνω ο διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης του Σκλαβενίτη, Γεράσιμος Σκλαβενίτης. Και δε συζητάω βέβαια για τις προσλήψεις στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας, αλλά για προσλήψεις στο σύνολο του δικτύου των καταστημάτων της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Σκλαβενίτης θα πρέπει να σας πω ότι έχει περίπου 35.000 εργαζόμενους. Σας το λέω για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τα μεγέθη. Και ο ιδιοκτήτης της υπογράφει τις προσλήψεις που του προσκομίζει το τμήμα HR, μία προς μία. Πίσω από αυτό βέβαια υπάρχει λόγος. Κάποια στιγμή, υπήρξαν επιτήδειοι που «πουλούσαν» προσλήψεις στον Σκλαβενίτη με το ανάλογο αντίτιμο από κάποιους που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μία δουλειά σε έναν μεγάλο οργανισμό όπως ο συγκεκριμένος. Έτσι, θεωρήθηκε ως μία δραστική λύση, τα χαρτιά των προσλήψεων να περνούν από τα χέρια του επικεφαλής του ομίλου.

«Πάσα» σε ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο από την NN

Έμαθα ότι η ασφαλιστική εταιρεία NN, προχώρησε στην μεταβίβαση του συνταξιοδοτικού χαρτοφυλακίου των υπαλλήλων της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου Α.Ε. στην Generali Hellas. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος προς έλεγχο και έγκριση.

Μία αποχώρηση έκπληξη

Ο Άρης Κεφαλογιάννης, είναι ένας ικανός άνθρωπος του μάρκετινγκ και του επιχειρείν. Δημιουργικός, ανοιχτόμυαλος, φιλόδοξος. Είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς Gaea, η οποία κατάφερε πριν από μερικά χρόνια να μπει στα ράφια της Walmart, της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας στον κόσμο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιχείρηση. Όμως κάποια στιγμή, η διαχείρισή του στο επιχειρηματικό πεδίο τον οδήγησε στην πώληση της εταιρείας στους σημερινούς Γερμανούς της μετόχους. Ο ίδιος, ήταν και ένα από τα στελέχη που εμπνεύστηκαν την ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου, όντας μέτοχος στην κοινή προσπάθεια με τους Πίτερ Οικονομίδη, Βαγγέλη Κοντζιά, και τον Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο αλλά και με την εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου. Ωστόσο πρόσφατα μαθαίνω ότι αποχώρησε από το κοινό σχήμα. Μία αποχώρηση που λίγοι θα περίμεναν, εάν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ο «μπροστάρης» και ο άνθρωπος που είχε κάνει την επίσημη παρουσίαση του φιλόδοξου εγχειρήματος που σήμερα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έναρξη των κατασκευαστικών του εργασιών. Τους λόγους σίγουρα τους γνωρίζει καλύτερα εκείνος αλλά και όσοι συνέπλευσαν αρχικά μαζί του στο εγχείρημα αυτό.

Το… εμπόδιο στην οπτική ίνα

Μιλώντας με άνθρωπο των τηλεπικοινωνιών μου ανέφερε το εμπόδιο που παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις ιδιωτών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν οπτική ίνα, που έχει ήδη περάσει από την περιοχή τους. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενες την νομοθεσία, ζητούν εκτός από τη συγκατάθεση του ενοίκου, εάν δεν είναι ιδιοκτήτης, και την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή της πολυκατοικίας. Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις που η διαχείριση της πολυκατοικίας παραχωρείται σε εταιρεία διαχείρισης ή αντίστοιχα το ακίνητο ανήκει σε ξένη εταιρεία που πιθανότατα δεν έχει έδρα στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ότι δεν προχωράει η εγκατάσταση της γραμμής οπτικής ίνας. Μάλλον ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν προγραμματίσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε αυτόν τον τομέα. Ας όψεται για η γραφειοκρατία.