Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος «βίζα-εξπρές» για Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν ελληνικά νησιά είναι εξόχως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχουν κάνει χρήση του συγκεκριμένου μέτρου περισσότεροι από 20 χιλιάδες πολίτες της γειτονικής χώρας. Η δυνατότητα -είναι η μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν σήμερα- αφορά 10 νησιά και 14 λιμάνια.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης επισημαίνει πως υπάρχει πίεση και από άλλα νησιά για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αρκεί να υπάρχουν τα πορθμεία και οι υποδομές».

«Το μέτρο είναι μια αναμφισβήτητη επιτυχία και έτσι αναγνωρίζεται τόσο από τους νησιώτες μας όσο και στην Τουρκία» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι επιτεύχθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Καιρίδης υπογραμμίζει πως αυτό το σημαντικό βήμα έγινε γιατί «πετύχαμε τη συνεργασία της Τουρκίας στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, συνεργασία που αποδίδει τόσο στον καλύτερο έλεγχο των συνόρων όσο και στην ενεργητικότερη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης».