«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες και έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και θα κάνουμε ότι είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το 2025. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

«Για το αγροτικό ρεύμα, ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου, για να ξέρουν οι αγρότες τι θα πληρώνουν», τόνισε ακόμα.

Εν συνεχεία είπε: «Πριν από λίγο είχαμε και μια πρώτη συνάντηση με τους αιρετούς της Θεσσαλίας για τα έργα που πρέπει να γίνουν και η ολλανδική εταιρεία παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με την περιφέρεια και τους δήμους, για να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη. Η μελέτη αυτή είναι μια επιστημονική δουλειά και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται.

Στα πιο πολλά πιστεύω ότι υπάρχει ταύτιση και ξεκίνησε για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατέθεσε προτάσεις και ενδεχομένως να καταλήξουμε σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύντομα, και ενόψει των ευρωεκλογών θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης. Και θέλω να τονίσω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πάντα έβαζε φρένο στους πράσινους και τους σοσιαλιστές. Αυτά για την αποκατάσταση της τάξης για το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Θέλουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτά θα φτάσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν χρειαστεί η παρέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε: «Στις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το δίκαιο των αιτήμάτων μας, αλλά θέλουμε και λύσεις. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί το οικιακό ρεύμα έχει τιμή 8,3 λεπτά και πρέπει να επαναφέρουμε το πλαφόν στα 7 λεπτά.

Δώσαμε έναν οργανωμένο αγώνα και συντεταγμένα κάναμε τις κινητοποιήσεις μας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Έξι μήνες μετά έγιναν λίγα πράγματα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, καταστροφές και αποζημιώσεις, αλλά και πρόγραμμα για τα 350.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν.

Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος, για να σταθούν στα πόδια τους οι αγρότες και ήρθαμε να σας μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα στη Θεσσαλία, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά μας».