Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει τελικά σε εκλογή προέδρου, όπως αποφάσισε το συνέδριο του κόμματος, εν μέσω έντονων διεργασιών και συγκρούσεων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις πρωτοβουλίες που θα λάβει τις επόμενες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων έδειξε ανακουφισμένη που οι δύο παρ’ ολίγον μονομάχοι δεν επέμειναν, οι εκτιμήσεις της μίας πλευράς απέχουν παρασάγγας από αυτές της άλλης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Ο «χαμένος» της υπόθεσης, πάντως, φαίνεται πως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν «του βγήκε» η κίνηση που ήθελε να κάνει. «Ο πρώην πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του και ότι όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά της ηγεσίας η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε μιλώντας με δημοσιογράφους: «Το συνέδριο ομόφωνα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Οι σύνεδροι είπαν ότι δεν χρειάζονται εκλογές και, με εδραιωμένη εμπιστοσύνη στον Στέφανο Κασσελάκη, πάμε στις επόμενες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με εντολή να τα αλλάξουμε όλα. Η Όλγα Γεροβασίλη δεν αποδέχτηκε την πρόταση για κάλπη του προέδρου, ως εκ τούτου ξεκάθαρα παρέλκει η δήλωση παρουσίας της για εκλογές».

Άτυπο debate Κασσελάκη – Γεροβασίλη πριν από την απόφαση του συνεδρίου

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά… Ο ιστορικός ηγέτης της παράταξής μας, εάν και από μακριά, ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Μπορώ όμως να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό ακόμα και αν τραντάξει τα οφίτσια», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αγαπητέ Στέφανε, στην ομιλία σου στην εναρκτήρια είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”, εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Ζήτησα από τον πρόεδρο να αποσύρει την πρότασή του για εκλογές, περιμένουμε, εάν την αποσύρεις, δεν έχω κανένα λόγο να επιμείνω για εκλογές», τόνισε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη.

Οργιώδες ήταν το παρασκήνιο για τη μη διεξαγωγή εκλογών με υπέρμαχους της πρότασης τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά, και Γιώργο Τσίπρα για ανανέωση της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο, ώστε το κόμμα να πάει ενωμένο στη μάχη των ευρωεκλογών.

Νωρίτερα σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε «καθαρές λύσεις» με νέα εντολή από τη βάση που θα του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Για απολύτως σεβαστή απόφαση του συνεδρίου έκανε λόγο σε ανάρτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, που άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.Παρότι το…

Posted by Όλγα Γεροβασίλη – Olga Gerovasili on Sunday, February 25, 2024

«H κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκλησή του “βρείτε μου αντίπαλο”», ανέφερε.