Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η χθεσινή μέρα για την Ελλάδα, καθώς υπήρξε μια ιστορική συμφωνία στην Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει έναν πάγιο εθνικό στόχο για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον κανόνα του ελλείμματος και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύσει από το 2024. Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, το κατά καιρούς πολυσυζητημένο ECOFIN, κατέληξε χθες σε συμφωνία για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας). Επί της ουσίας, όπως μου έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και τη σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Για να γίνει αυτό, όμως, υπήρξε μυστική συμφωνία επί της ουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες εργάστηκε για αυτό τον μεγαλεπίβολο στόχο. Μου είπαν, όμως, ότι υπήρξε άτυπη μυστική συμφωνία του πρωθυπουργού με κρίσιμους παράγοντες της Ε.Ε. και όλο το ιερατείο των Βρυξελλών, για να επέλθει το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα.

Διαπραγμάτευση διαρκείας

Από το πρωθυπουργικό γραφείο μου είπαν χθες ότι ήταν μια μακρά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την Ελλάδα και, μάλιστα, έδειξαν μεγαλοψυχία, μη αποκλείοντας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος, που γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό» μου έλεγαν και σημείωναν πως γίνεται ρητή αναφορά με θετικό τρόπο στο ζήτημα που θα προκύψει το 2033 σε σχέση με τον υπολογισμό των τόκων των δανείων του επίσημου τομέα στο ελληνικό δημόσιο χρέος, απαλλάσσοντας έτσι τη χώρα από έναν πονοκέφαλο ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Παίρνουμε την οικονομική πολιτική στα χέρια μας»

Τα τελευταία χρόνια γινόταν πολύς λόγος, για να πάρει και πάλι η Ελλάδα την ιδιοκτησία της οικονομικής πολιτικής. Μετά τη συγκεκριμένη ιστορική απόφαση, όπως μου εξηγούσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιστρέφουμε σε μια αρχιτεκτονική λιγότερο οριζόντια, η οποία θα βασίζεται σε εξατομικευμένα εθνικά σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής τετραετούς διάρκειας. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει, βέβαια, να ακολουθούν τους συμφωνημένους κοινούς κανόνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδίδει για κάθε κράτος μια τεχνική πρόταση («technical trajectory») εξέλιξης της μεταβλητής που θα αποτελεί το επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής, συγκεκριμένα των καθαρών πρωτογενών δημοσίων δαπανών. Η πρόταση της Επιτροπής θα αποτελεί βάση συζήτησης για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Κάθε κράτος θα μπορεί να προτείνει και αυτό τη δική του πρόταση δημοσιονομικής προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Αναγνωρίζεται, μάλιστα, ρητά ότι η πορεία εξέλιξης των δημοσίων δαπανών θα μπορεί να αποκλίνει από αυτήν που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται επαρκώς. Η διαδικασία αυτή είναι ανάλογη με εκείνη της έγκρισης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που εφαρμόζονται στα πλαίσια του προγράμματος NextGenEU. Έτσι, αυξάνεται σημαντικά η εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο ρόλος Χατζηδάκη και Παπασταύρου

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εκτός από τις προσωπικές επαφές του πρωθυπουργού με κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κ.ά. καταλυτικό ρόλο στην κατάλληλη προετοιμασία έπαιξε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που έκανε και αυτός σειρά επαφών με ομολόγους του, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, που ξέρει τα θέματα, καθώς έχει χειριστεί παρόμοιες καταστάσεις – και πιο ζόρικες, στην εποχή των μνημονίων με την τρόικα, ως στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Νέα συμφωνία για μεταναστευτικό

Και επειδή λέμε για μια ιστορική συμφωνία, υπήρξε και άλλη συμφωνία που αφορά την Ελλάδα, αλλά μέσα στο γενικό χαμό πέρασε απαρατήρητη. Έγινε και αυτή στις Βρυξέλλες και αφορά το μεταναστευτικό που τόσο μας ενδιαφέρει. Ρώτησα άνθρωπό μου στην καρδιά της Ε.Ε. και μου είπε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και αυτό μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και παρασκηνιακών αντεγκλήσεων. Κι όμως φθάσαμε και εδώ στο τέρμα με συμβιβασμούς. Τι φέρνει αυτή η νέα συμφωνία, αυτό το νέο σύμφωνο; Θα ορίζει προβλέψιμους και ξεκάθαρους κανόνες, που θα δεσμεύουν όλα τα κράτη – μέλη ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια και τη γεωγραφική τους θέση.

Η Εκκλησία αντιδρά και τα μηνύματα σε βουλευτές

«Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του», αναφέρεται στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που θα διαβαστεί στις εκκλησίες. Η Ιερά Σύνοδος περνάει στην αντεπίθεση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ήδη έχουν πάρει και τα σχετικά μηνύματα πάρα πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές και δε θα είναι εύκολη η στάση τους. Και μπορεί στην τροπολογία για τους μετανάστες να κατάφεραν να μην τους πάρουν τα σκάγια, στο συγκεκριμένο θέμα, που και εδώ είναι μπροστάρης ο Αντώνης Σαμαράς, τα πράγματα ζορίζουν. Πολλοί Μητροπολίτες έχουν στείλει σαφές μήνυμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην διανοηθούν να ψηφίσουν. «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση», αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Το στοίχημα των μη κρατικών ΑΕΙ

Το μείζον, όπως σας ανέφερα και χθες και μου το έλεγαν και πάλι από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να λειτουργήσουν, όπως είναι ο στόχος, από την ακαδημαϊκή χρονιά του 2025 τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ουσιαστικά, θα είναι μια παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς θα δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Το θέμα το συζήτησα επί ώρα και μου είπε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας ότι ήδη υπάρχουν στο τραπέζι ξένα ΑΕΙ, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα, εξέλιξη στην οποία έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά, που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το μοντέλο Ουγγαρίας

Η Ελλάδα πάτησε στην κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία. Και έτσι άνοιξε ο δρόμος. Μόνο που για να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν είναι απλή διαδικασία. Τότε μόνο θα διασφαλιστεί η δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπλεξίματα για πολιτικό αρχηγό που θέλει να πάρει πίσω τα όσα είπε στη Βουλή

Υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός που συνηθίζει όταν ανεβαίνει στο βήμα του Κοινοβουλίου όχι μόνο να κατακεραυνώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους (ακόμη κι αυτούς που είναι φίλοι του και αλληλοπειράζονται στους διαδρόμους της Βουλής), αλλά και αρκετούς επιχειρηματίες. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, συνηθίζει να λέει και ονόματα. Για έναν απ’ αυτούς τους επιχειρηματίες λοιπόν, μετάνιωσε για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε και έκρινε σκόπιμο να ζητήσει κατόπιν «εορτής» να διαγραφούν συγκεκριμένες αναφορές από τα πρακτικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται. Οι αλλαγές στα πρακτικά επιτρέπονται μονάχα όταν για παράδειγμα ένας βουλευτής, ένας υπουργός ή ένας πολιτικός αρχηγός αναφέρει λανθασμένα κάποια νούμερα (π.χ. το ύψος του πληθωρισμού ή του δημόσιου χρέους), ενώ σε περιπτώσεις προσβλητικών χαρακτηρισμών ζητείται εκείνη την ώρα που ειπώθηκαν η διαγραφή τους από τα πρακτικά – μάλιστα αρκετές φορές το ζητάει και ο προεδρεύων από τον ομιλητή. Για ποιο λόγο, όμως, ο πολιτικός αρχηγός να ήθελε να διαγραφούν οι αναφορές για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία μεταγενέστερα; Ένα σενάριο θα ήταν, για να μην έχει π.χ. μπλεξίματα αργότερα με τη Δικαιοσύνη ή τέλος πάντων για να μην βρει το μπελά του σε περίπτωση που δεν στέκουν οι καταγγελίες που εκστόμισε. Μάλιστα, κίνησε «γη και ουρανό», προκειμένου να λειάνει τα όσα είχε πει. Επειδή, δε, επέμενε, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου του συνέστησαν αν θέλει να απευθυνθεί άνωθεν, αρκετά πιο ψηλά, προκειμένου να μην βρουν τον μπελά τους. Πάντως σβηστούν δεν σβηστούν, το βίντεο υπάρχει!

Το μυστήριο με την καρέκλα αστυνομικού που φυλάει πολιτικό αρχηγό

Σε έναν από τους αστραφτερούς διαδρόμους του ισογείου της Βουλής επί αρκετές ώρες κάθε μέρα υπάρχει μια καρέκλα. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο του γραφείου της προέδρου του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ποια είναι τώρα η σκοπιμότητα της καρέκλας, θα μου πείτε. Κάναμε ρεπορτάζ και μάθαμε πως η πολιτική αρχηγός και πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει ζητήσει από τον αστυνομικό της προσωπικής της ασφάλειας να βρίσκεται συνεχώς έξω από το γραφείο της, προκειμένου με το που βγαίνει από αυτό να την ακολουθεί. Ο άνθρωπος όμως, όπως είναι απόλυτα λογικό, δεν μπορεί να κάθεται επί ώρες μπροστά από την πόρτα. Θα τον φάει η ορθοστασία. Έτσι, λοιπόν, αναζητήθηκε μια απλή καρέκλα, για να κάθεται τουλάχιστον κάποια ώρα. Ενός άλλου πολιτικού αρχηγού πάντως, που το γραφείο του βρίσκεται στο τέλος του ίδιου διαδρόμου, οι αστυνομικοί είναι πιο τυχεροί. Δίπλα τους βρίσκεται καναπές, οπότε κάθονται αναπαυτικά μέχρι να τους χρειαστεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ξεκίνημα Χαρδαλιά από το Λαύριο

Ορκίστηκε χθες το απόγευμα ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, και οι περιφερειακοί του σύμβουλοι σε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση, που έγινε στο Λαύριο. Οι συνεργάτες του επέλεξαν το τεχνολογικό πολιτιστικό πάρκο της περιοχής, για να σταλεί το μήνυμα της καιτονομίας αλλά και της ανάπτυξης, με έμφαση στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αστικού πυρήνα της Αττικής. Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία αποχαιρέτησε τον «βετεράνο», όπως τον αποκάλεσε, την αυτοδιοίκησης, απερχόμενο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και «χαιρέτισε» τον άνθρωπο τον «ειδικών αποστολών» Νίκο Χαρδαλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής καταλαμβάνει το 48% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ ο νέος «μικρός πρωθυπουργός» θα κληθεί να διαχειριστεί 1,6 δισ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Μαζί με τον Ν. Χαρδαλιά ορκίστηκε και η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, αδελφή της Όλγας, περιφερειακή σύμβουλος.

Ποιοι ήταν εκεί

Τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν χθες, όπως καταλαβαίνετε, σε ποιον να πρωτοαναφερθώ; Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν εκεί: Σταύρος Παπασταύρος, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ζέτα Μακρή, Λευτέρης Αυγενάκης, Σοφία Ζαχαράκη, Δημήτρης Παπαστεργίου, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Μπρατάκος, Νίκος Ταχιάος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Χάρης Θεοχάρης, Έλενα Ράπτη. Οι συζητήσεις δεν είχαν αμιγώς αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Άλλοι μιλούσαν για το μεταναστευτικό, άλλοι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ωστόσο η ακρίβεια ήταν η κοινή συνισταμένη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί η αντιπρόεδρος της βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Νάντια Γιαννακόπουλου, αλλά και πολλοί δήμαρχοι αλλά και οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Φανερά συγκινημένος ο νέος περιφερειάρχης έθεσε τους στόχους για την επόμενη 5ετία λέγοντας: «Καθαρές σχέσεις, καθαρό μυαλό, καθαρές αποφάσεις!».

Το μπρίφινγκ σε… εορταστικό mood

Μετά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα στις 12.30, μαθαίνω, θα ακολουθήσει εορταστική συνάντηση για τους δημοσιογράφους ενόψει των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς με οικοδεσπότες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη. Εκτός από κουραμπιέδες και μελομακάρονα να δούμε τι άλλο θα έχει το μενού.

Ο Σαράντης δεν βγαίνει από το Χρηματιστήριο

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υποστηρίξουν το αντίθετο, ο όμιλος Σαράντη, γνωστός από μάρκες όπως Sanitas, Carroten, Str8 και πολλές ακόμα, δεν βγαίνει από το Χρηματιστήριο. Ο θόρυβος δημιουργήθηκε, γιατί οι βασικοί του μέτοχοι αγοράζουν ίδιες μετοχές περίπου 20.000 ημερησίως και κάποιοι σκέφτηκαν, ίσως εύλογα, ότι συγκεντρώνουν μετοχές, για να βγουν από το Χρηματιστήριο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν τα στελέχη του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου ειδών σπιτιού και καλλυντικών πρόκειται για μία επενδυτική κίνηση από τους βασικούς μετόχους, που βλέπουν την ευκαιρία και τις προοπτικές που έχει για τα επόμενα χρόνια ο όμιλος.

Οι καταναλωτές κόβουν τα ακριβά καλλυντικά

Καλπάζουν, μαθαίνω, τα φθηνά καλλυντικά στα σούπερ μάρκετ, γνωστά και ως ευρείας διανομής, όπου υπάρχει και ένα καλό περιθώριο για προσφορές στα ράφια. Ο λόγος είναι ότι οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας προτιμούν να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, που τρέχουν με ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης πωλήσεων άνω του 20%. Αντιθέτως, πιο μουδιασμένα κινούνται τα επιλεκτικής διανομής, τα καλλυντικά, δηλαδή, των γνωστών οίκων του εξωτερικού, που πωλούνται στα καταστήματα καλλυντικών. Η αύξηση πωλήσεων εδώ προέρχεται κατά βάση από την αύξηση των τιμών και την ακρίβεια, και επί της ουσίας ο κόσμος δεν προτιμάει τα ακριβά καλλυντικά και αρώματα επιλεκτικής διανομής, αλλά εκείνα που ικανοποιούν καλύτερα την τσέπη του.

Ταμβακάκης, Σολωμός και Κούλης ετοιμάζονται να πουλήσουν τη Μινέρβα

Τα τρία funds, δηλαδή το EOS Capital με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη, το Elikonos Fund με επικεφαλής τον Τάκη Σολωμό και η Deca Investments (Diorama) με επικεφαλής τον Νίκο Κούλη, εξετάζουν, όπως μου λένε, το ενδεχόμενο να πουλήσουν τη Μινέρβα, που απέκτησαν το καλοκαίρι του 2019. Ήδη διανύουν τον τέταρτο χρόνο από τη στιγμή που πήραν τη γνωστή εταιρεία ελαίων και ντοματοειδών – καθότι έχει εξαγοράσει και το Pummaro. Οι διαδικασίες τρέχουν και τα στελέχη των τριών funds περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που θα πουλήσουν, για να δρέψουν τους καρπούς της επένδυσης που πραγματοποίησαν. Η αλήθεια είναι ότι έρχεται κινητικότητα μέσα στο 2024, καθώς δε θα είναι η μοναδική από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων, που πιθανότατα αναζητά νέο ιδιοκτήτη από τα funds προς κάποιον νέο επενδυτή.

Η Louis Vuitton, η αγαπημένη μάρκα των Ελλήνων

Τα νούμερα στην περίπτωση της Louis Vuitton μιλούν. Και δείχνουν ότι στην Ελλάδα καταφέρνει να μεγαλώνει σε τζίρο με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι σε μόλις δέκα μήνες το 2023 ο γαλλικός οίκος στη χώρα μας κατάφερε να ξεπεράσει σε τζίρο το δωδεκάμηνο του 2022. Να σας θυμίσω εδώ ότι η επιχείρηση πέτυχε ρεκόρ στη διάρκεια του 2022 με ανάπτυξη των πωλήσεών της στην Ελλάδα κατά 102,85%, καθώς ο κύκλος εργασιών της στην τελευταία οικονομική χρήση ανήλθε στα 51,97 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 15,16 εκατ. ευρώ από 6,84 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2021. Ωστόσο, στο φετινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ξεπέρασε το σύνολο των δώδεκα μηνών του 2022, με τζίρο στα 51,99 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 10,55 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα εποχή για τον ΘΕΣγάλα

Με σκληρό παρασκήνιο και σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξελίχθηκε η πορεία του συνεταιρισμού της Θεσσαλίας, ΘΕΣγάλα. Ο γνωστός συνεταιρισμός, που έγινε διάσημος σε όλη τη χώρα με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος στις γειτονιές και σε πολλές, μάλιστα, γειτονιές της Αθήνας εκτός των άλλων, φαίνεται ότι περνάει σε νέα εποχή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι έδωσε τα χέρια με την οικογένεια Καντώνια, η οποία τον εξαγοράζει. Κι αυτό γιατί έγινε γνωστή πριν λίγες ώρες η σύσταση της εταιρείας COSMOS ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι η Cosmos Investment, συμφερόντων της οικογένειας του Ξενοφώντα Καντώνια, του επιχειρηματία, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του αλουμινίου (Cosmos Aluminium, Exalco).