Κερδισμένο από την κρίση στην Αίγυπτο φαίνεται πως βγαίνει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ καθώς βρίσκει την  ευκαιρία να εισβάλει στο κοινό της Αμερικής.

Η Αλ Άνστει που διευθύνει την ήδη 4 ετών, αγγλόφωνη υπηρεσία του καναλιού ισχυρίζεται ότι ακόμα και ο Λευκός Οίκος συντονίζεται στο Αλ Τζαζίρα καθώς απέσπασε τα εγκώμια για το επιτόπιο ρεπορτάζ, αλλά και το δεοντολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μεταδίδει τις εξελίξεις των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Όπως αποκάλυψε στην τηλεφωνική της συνομιλία από το Κατάρ όπου βρίσκεται, το κορυφαίο στέλεχος του καναλιού, τις επόμενες ημέρες αλλά και εβδομάδες θα υπάρξει σειρά συζητήσεων για επιχειρηματικές συμφωνίες, με εταιρίες καλωδιακής μετάδοσης.

Το αραβικό κανάλι, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στην πλατφόρμα των περισσοτέρων καλωδιακών ή δορυφορικών τηλεοπτικών δικτύων στις ΗΠΑ, έχει τη φήμη αντί-αμερικανισμού. Εν τούτοις δεν απέφυγε τα πυρά της κριτικής από τα Αραβικά κράτη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1996.

Η Αίγυπτος διέταξε το Αλ Τζαζίρα να αναστείλει την λειτουργία του στη χώρα και διέκοψε την μετάδοση του σήματος του σταθμού. Οι ανταποκριτές του έχουν παρακωλυθεί στην εκτέλεση της αποστολής τους σε πολλές Αραβικές χώρες, αλλά έχει γοητεύσει το κοινό της περιοχής, που μέχρι την εμφάνισή του είχε περιορισμένες επιλογές.

Το κανάλι πήρε την Παρασκευή την πρώτη γεύση επιδοκιμασίας και από το αμερικανικό κοινό, καθώς 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές επέλεξαν να ενημερωθούν μέσω της ζωντανής ροής στη διαδικτυακή του πλατφόρμα.