Μία ερωτική σχέση δεν είναι πάντα εύκολη. Για παράδειγμα όταν μεγαλώνετε παιδιά, είναι φυσιολογικό αν νιώθετε κάπως αποκομμένοι από τον σύντροφό σας, αφού και οι δύο εστιάζετε στη φροντίδα των παιδιών σας.

Όμως στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να ενδυναμώσετε το δεσμό σας και να κρατήσετε τη φλόγα αναμμένη, ακόμα κι αν είστε και οι δύο πιεσμένοι. Τα πράγματα που κάνουν τα ζευγάρια ευτυχισμένα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο νομίζουμε και μπορείτε εύκολα να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Επικαλούμενο ειδικούς ψυχολόγους και σχετικές έρευνες, το GoodtoKnow, παρουσιάζει πέντε φράσεις «κλειδιά» μιας δυνατής σχέσης.

Ευχαριστώ

Οι ψυχολόγοι John και Julie Gottman έχουν μελετήσει περισσότερα από 40.000 ζευγάρια για να εντοπίσουν τα μυστικά των μακροχρόνιων σχέσεων. Είναι παγκοσμίως γνωστοί για το έργο τους επί θεμάτων γάμων και γονικής μέριμνας. Μιλώντας στο CNBC εξηγούν ότι «μια δυνατή σχέση βασίζεται στην κουλτούρα της εκτίμησης», με άλλα λόγια στο «ευχαριστώ». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις μικρές, καθημερινές πράξεις… Για παράδειγμα: «Σε ευχαριστώ που φτιάχνεις τον καφέ κάθε πρωί».

Βοήθησέ με να το καταλάβω

Δεν χρειάζεται να αποφύγετε εντελώς τις συγκρούσεις για να είστε σε μια υγιή σχέση, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να τις διαχειριστείτε. Αυτό λέει η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Δρ Cortney Warren: «Αν ο σύντροφός σας αντιδρά σε μια κατάσταση με τρόπο που δεν καταλαβαίνετε, το να του πείτε ότι θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τους λόγους της αντίδρασής του είναι το κλειδί για την επίλυση των συγκρούσεων και τη στενότερη σχέση».

Σου ζητώ συγγνώμη. Μπορείς να με συγχωρέσεις κι εσύ;

Η γονική μέριμνα είναι μεγάλη πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε καβγάδες μεταξύ των ζευγαριών. Αλλά το να ζητάτε συγγνώμη, όπως και το να συγχωρείτε, είναι πολύ σημαντικό. Μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο Journal of Family Psychology, έχουν διαπιστώσει τη συσχέτιση της συγχώρεσης με την ικανοποίηση από τη σχέση, υποδηλώνοντας ότι τα ζευγάρια που ξέρουν να ζητούν συγγνώμη ο ένας από τον άλλον, αλλά και να συγχωρούν ο ένας τον άλλον, είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν υγιείς και μακροχρόνιες σχέσεις.

Αν νιώθετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας τσακώνεστε χωρίς λόγο, ίσως αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τερματιστεί ο κύκλος των καβγάδων.

Είμαι αφοσιωμένος σε σένα

Το να είστε σε μια σχέση είναι μία επιλογή και το να γνωστοποιείτε κάπου-κάπου ότι έχετε επιλέξει συνειδητά να προχωρήσετε στη ζωή με τον σύντροφό σας, μπορεί να τον βοηθήσει να αισθάνεται εκτίμηση και ασφάλεια.

«Το να καθησυχάζετε τον σύντροφό σας πως εξακολουθείτε να επιλέγετε να είστε μαζί του και να αντιμετωπίζετε από κοινού τις προκλήσεις, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας στη σχέση σας», εξηγεί η Δρ Warren.

Μου αρέσεις

«Τα υγιή ζευγάρια δεν αγαπούν απλώς ο ένας τον άλλον, αλλά αρέσει και ο ένας στον άλλον», λέει η Δρ Warren. Και αυτό σημαίνει να αποδέχεσαι τον σύντροφό σου, να αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά του και να τα απολαμβάνεις.