Με νέα του ανάρτηση ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός για την εξέλιξη των σεισμών στην περιοχή της Μεσαράς, μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης (18/05), η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης «κατόπιν συνεργασίας με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Παν/μιου Θεσσαλονίκης και το φίλο Καθηγητή Κώστα Παπαζάχο καταλήξαμε ότι το σεισμογόνο ρήγμα είναι μήκους που δεν μπορεί να δώσει πάνω από το μέγεθος το οποίο έδωσε, είναι πλαγιοκατακόρυφο με κλίση 60ο προς Νότο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατανομή των μετασεισμών που έχουμε καταγράψει και αναλύσει, με το βάθος (βλ σχήματα).

Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ο 5.1 ήταν ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ πάντως η αναμενόμενη πλούσια μετασεισμική δράση απαιτεί προσοχή ιδιαίτερα όταν περνάμε δίπλα από παλιά σπίτια και μάντρες. Φυσικά να ακολουθούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα γνωστά μέτρηση σεισμικής προφύλαξης όπως η στερέωση βαριών επίπλων. Αντικειμένων κλπ..

Επίσης θέλει προσοχή στο επαρχιακό δίκτυο μήπως έχουν πέσει ογκόλιθοι στο δρόμο. Τα πρανή της περιοχής είναι επιρρεπή σε κατολισθήσεις όπως έγινε λόγω βροχοπτώσεων και πριν λίγους μήνες.»

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΙΡΕΣΚατόπιν συνεργασίας με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Παν/μιου Θεσσαλονίκης και…

Posted by Akis Tselentis on Friday, May 19, 2023