Το στήθος κοτόπουλου στη σχάρα είναι εξαιρετικά νόστιμο, ευέλικτο και εύκολο στην παρασκευή του. Είναι, επίσης, εύκολο να παραψηθεί και να στεγνώσει, είτε χρησιμοποιείτε στήθος χωρίς κόκαλα είτε στήθος με κόκαλα.

Ωστόσο, μόλις μάθετε να χειρίζεστε το στήθος κοτόπουλου στη σχάρα, είτε χρησιμοποιείτε κάρβουνο, είτε γκάζι, είτε ηλεκτρική σχάρα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζουμερό και νόστιμο ψητό κοτόπουλο.

Τι να κάνετε πριν ψήσετε το κοτόπουλο

Κοτόπουλο

«Το βούρτσισμα του στήθους κοτόπουλου σας με ένα λάδι θα σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερο κάψιμο και να κλειδώσετε πραγματικά τους χυμούς του», προτείνει στο Real Simple ο Sean McLendon, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Farmer Focus.

Από εκεί και πέρα, καρυκεύστε το στήθος κοτόπουλου με αλάτι και πιπέρι ή με τα μπαχαρικά που προτιμάτε. Καυτερές σάλτσες και μαρινάδες, ή μείγματα καρυκευμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του γευστικού προφίλ του κοτόπουλού σας. Αφού το καρυκεύσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, δείτε πόση ώρα πρέπει να ψήσετε το στήθος κοτόπουλου στη σχάρα για να παραμείνει ζουμερό.

Πόση ώρα να ψήσετε το στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα στο γκριλ

«Ένα στήθος χωρίς κόκαλα 210- 280 γραμμαριών θα πρέπει να ψήνεται για περίπου 12-16 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία της σχάρας», λέει ο McLendon. «Για τις ηλεκτρικές ή τις ψησταριές αερίου το ιδανικό σημείο είναι συνήθως μεταξύ υψηλής και μέτριας-υψηλής [θερμότητας] ή μεταξύ 240- 270 βαθμών. Συνήθως, ένας καλός κανόνας είναι να γυρίζετε τα στήθη κοτόπουλου μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, να τα αφήνετε να ψηθούν για άλλα 3- 4 λεπτά και, στη συνέχεια, να τα γυρίζετε ξανά και να τα ψήνετε μέχρι να φτάσουν τους 74 βαθμούς και τα υγρά να τρέχουν καθαρά στο κάτω μέρος του στήθους».

Πόση ώρα να ψήσετε το στήθος κοτόπουλου με κόκαλο στο γκριλ

«Το στήθος με κόκαλο πρέπει γενικά να ψηθεί περίπου 3- 5 λεπτά περισσότερο από το στήθος χωρίς κόκαλο -ή μέχρι όλα τα τμήματα να φτάσουν το όριο των 74 βαθμών», σημειώνει ο McLendon.

Πώς να καταλάβετε πότε το στήθος κοτόπουλου είναι έτοιμο

Κοτόπουλο

«Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η πρωτεΐνη σας έχει ψηθεί πάνω από τους 74 βαθμούς», προσθέτει ο McLendon. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά ένα θερμόμετρο κρέατος, βεβαιωθείτε ότι ο αισθητήρας έχει εισαχθεί στο πιο παχύ μέρος του στήθους κοτόπουλου και δεν αγγίζει κάποιο κόκαλο.

«Ωστόσο, αν δεν έχετε πρόχειρο θερμόμετρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αφή ως εφεδρική λύση. Απλά κάντε μια σφιχτή γροθιά με το ένα χέρι και χρησιμοποιήστε ένα δάχτυλο για να πιέσετε την περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και της κορυφής της γροθιάς σας- όταν πιέζοντας το παχύτερο μέρος του στήθους κοτόπουλου έχετε την ίδια αντίσταση, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι είναι έτοιμο. Οπτικά θα πρέπει, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί τρέχουν καθαρά από το κάτω μέρος του στήθους».

Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί πριν το κόψετε

Για να διατηρήσετε το κοτόπουλό σας ζουμερό θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο πριν το κόψετε. «Το κόψιμο του κοτόπουλου που μόλις βγήκε από τη σχάρα θα απελευθερώσει πολλούς από τους χυμούς του, γι’ αυτό δώστε στο κοτόπουλό σας μερικά λεπτά να ξεκουραστεί πριν το κόψετε», λέει ο McLendon. «Για ακόμα πιο ζουμερό κοτόπουλο, μεταφέρετέ το από τη σχάρα σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης τροφίμων και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να κλειδώσετε την υγρασία μέχρι να είστε έτοιμοι να το σερβίρετε».