Το κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης που απασχόλησε την Ελλάδα από το 2008 έφτασε στο τέλος του, λόγω της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ, αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

Όπως γράφει αναλυτικά η dw.com, το Spiegel Online αναφέρει πως «η Ελλάδα έλαβε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα τέλη Μαρτίου. Από το 2010, τα νεοσύστατα αυτά τότε θεσμικά όργανα της ΕΕ, μαζί με το ΔΝΤ, διέσωσαν τη χώρα από την εθνική χρεοκοπία παρέχοντας χρηματοδοτική βοήθεια δισεκατομμυρίων».

«Συνολικά τρία διαδοχικά προγράμματα μεταξύ 2010 και 2018 οδήγησαν στη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα, το ευρώ. Ωστόσο διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας» σημειώνει το Spiegel Online μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το θετικό μήνυμα δεν πρέπει να συγκαλύπτει το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να εμφανίζει χρέος άνω του (ευρωπαϊκού) μέσου όρου. Εξάλλου οι δαπάνες με φόντο την κρίση του κορονοϊού έχουν αυξήσει δραματικά τα επίπεδα χρέους στην Ευρώπη. Στις αρχές του έτους υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επικείμενη ανατροπή των επιτοκίων στην Ευρώπη θα επηρέαζε ιδιαίτερα τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Παρά το κούρεμα του 2012 και την πρόσφατη πρόοδο που καταγράφηκε, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη. Στα τέλη του 2021, το ΔΝΤ υπολόγισε το επίπεδο του χρέους στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ».