Μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της Credit Suisse, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν άνοδο στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ότι θα δώσει ρευστότητα έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) στην Credit Suisse, η μετοχή της οποίας βυθίστηκε χθες.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, σημειώνοντας άλμα άνω του 30%, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας ότι θα της παράσχει ρευστότητα.

Τα futures για τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx αυξήθηκαν νωρίτερα 2%, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

O δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,8% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, δήλωσε ότι η βάση ρευστότητας της τράπεζας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να πληγούν η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το Reuters και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η ρευστότητα των 50 δισ. φράγκων είναι καθησυχαστική ή μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, αλλά οι επενδυτές έδειξαν αρχικά να καθησυχάζονται.

Credit Suisse

Υπενθυμίζεται πως οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse. Οι μετοχές της τελευταίας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο χθες Τετάρτη, έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

Διχασμένη η ΕΚΤ για τη αύξηση των επιτοκίων

Την ίδια ώρα, κρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον των επιτοκίων, μετά τις χθεσινές εξελίξεις με την Credit Suisse.

Yπενθυμίζεται, ότι ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις χθεσινές εξελίξεις τούτο καθίσταται αμφίβολο. Ηδη αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν προσωρινώς «παγωμένα».

Είναι ενδεικτικό ότι Deutsche Bank και Bloomberg Economics εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμα και λιγότερο, υπό την πίεση μαζικών ρευστοποιήσεων στις αγορές με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές. Ηδη, σχετικές πιέσεις προς την ΕΚΤ είχαν αρχίσει να διαφαίνονται λίγο μετά την κατάρρευση της Αμερικανικής Silicon Valley Bank.Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένα πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο Ιταλός Lorenzo Bini Smaghi, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Societe Generale SA προέτρεψε τα νυν μέλη , είτε να αναβάλουν για την ώρα την αύξηση κατά 0,50 είτε να την περιορίσουν στο μισό, δηλαδή κατά 0,25. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Bini Smaghi, θα ήταν να επαναληφθεί το λάθος που έκανε η ΕΚΤ όταν το 2011, όταν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων , για να υποχρεωθεί λίγο καιρό μετά να τα μειώσει.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας τη δεκαετία 2000-2010, συμφώνησε, λέγοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Πάντως όσον αφορά στην προθεσμιακή αγορά χρήματος, οι επενδυτές από χθες προεξοφλούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στο 0,25%. Παρά ταύτα ορισμένοι πιο «άκαμπτοι» Κεντρικοί Τραπεζίτες όπως το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell εμμέσως πλην σαφώς επιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει ακάθεκτη τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να κερδηθεί η μάχη του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την Credit Suisse είναι μεμονωμένο και «ρυθμιστικού χαρακτήρα» το οποίο μάλιστα βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρω.