Ως ψυχοφθόρα εμπειρία χαρακτήρισαν τη νέα ταινία για τη ζωή της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, βιογράφοι και ειδικοί της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το φιλμ με τίτλο «Spencer», όπως το πατρικό επώνυμο της Νταϊάνα, έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη (7/10) στο BFI Film Festival του Λονδίνου και προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις εκείνων που γνωρίζουν καλά τα… μέσα και τα έξω του παλατιού.

Την Νταϊάνα, υποδύεται η Κρίστεν Στιούαρτ, γνωστή για την επιτυχία του franchise «Twilight», ενώ σκηνοθετεί ο Πάμπλο Λαραΐν, ο Χιλιανός που γύρισε και την ταινία «Jackie» με τη Νάταλι Πόρτμαν ως Τζάκι Κένεντι. Αμέσως μετά την προβολή, άρχισαν τα αρνητικά σχόλια, αφού υπάρχουν σκηνές που δείχνουν την «Lady D» να περνάει δύσκολες στιγμές και να πληγώνει τον εαυτό της, ενώ αντιμετωπίζει κρίσεις και ξεσπά μπροστά στον γιο της, το νεαρό Πρίγκιπα Γουΐλιαμ.

Η Ίνγκριντ Σιούαρντ, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού, «Majesty Magazine», υποστήριξε: «είναι απάνθρωπο να την παρουσιάζουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι εντελώς αχρείαστο και ψυχοφθόρο. Ο Γουΐλιαμ κι ο Χάρι θα εκνευριστούν με την ταινία και θα πληγωθούν από τον τρόπο που παρουσιάζουν τη μητέρα τους, σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή». Η Πένι Τζούνορ, δημοσιογράφος και συγγραφέας που ακολουθεί τη βασική οικογένεια εδώ και δεκαετίες, ανέφερε: «καημένε Γουΐλιαμ, είναι το μόνο που μπορώ να πω. Θα έπρεπε να μείνει και κάποιο ίχνος σεβασμού και αξιοπρέπειας. Γνωρίζω πως ο Γουΐλιαμ ήταν εκεί όταν η Νταϊάνα ήταν δυστυχισμένη, αλλά η ταινία είναι μάλλον αναληθής με βάση τα γεγονότα».

Μια τέτοια σκηνή εικάζεται πως είναι και αυτή όπου ένας δακρυσμένος Γουΐλιαμ παρακαλάει τη μητέρα του να δειπνήσουν μαζί, ενώ εκείνη έχει κλειδωθεί στο μπάνιο, έπειτα από αρκετές προσπάθειες ν’ αυτοτραυματιστεί. Βγαίνοντας, η Νταϊάνα ρωτάει το γιο της αν είδε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στην εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων.

Ακριβώς αυτή η ακολουθία θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταινίας. Αξίζει να αναφέρουμε, δε, πως οι κριτικοί του κινηματογράφου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α. εκτιμούν πως μπορεί να προταθεί για Όσκαρ. Παρόλο που ιδίως οι πρώτοι δεν συμφωνούν με την παρουσίαση ενός συμβόλου μιας εποχής και της χώρας καθώς και των γεγονότων που περιέχονται στην ταινία, βρίσκουν την Κρίστεν Στιούαρτ εντυπωσιακή στο ρόλο της – τόσο στην προφορά, αλλά και στην κίνηση.