Η Χρυσούλα Ροδάκη ένα κορίτσι που έζησε στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1887 στα 17 της χρόνια. Η Χρυσούλα κατάφερε να ενώσει δύο λαούς μέσω της ταφόπλακάς της και να γράψει τη δική της ιστορία μέσα από τον αγώνα ενός Τούρκου να βρει τους απογόνους της!

Η ιστορία του 17χρονου κοριτσιού και η συνέχειά της, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Κερέμ Σογιουλμάζ, 135 χρόνια μετά τον θάνατό της, ο οποίος δημιούργησε το ντοκιμαντέρ, «Αναζητώντας τον Ροδάκη», που κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 16 Μαΐου από τη New Star.

Η σύνοψη

Ένα σπίτι, δύο οικογένειες.
Καθώς ένας ελληνικός τάφος άγνωστης προέλευσης ανακαλύπτεται κάτω από τα δάπεδα σε ένα παλιό χωριό στην Τουρκία, αποκαλύπτεται μια σχεδόν ξεχασμένη ιστορία από τη δημιουργία της χώρας· η εξαναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Η ιστορία της 18χρονης Χρυσούλας Ροδάκη

Το 1887, η Χρυσούλα, που πέθανε στα 17 της χρόνια, έχει θαφτεί στο πάτωμα του σπιτιού της σε ένα μικρό χωριό 100 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. 37 χρόνια αργότερα, η οικογένεια της Χρυσούλας, λόγω ανταλλαγής πληθυσμών, την άφησε θαμμένη στο πάτωμα του σπιτιού και εκδιώχθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Εκατό χρόνια αργότερα, η οικογένεια του σκηνοθέτη που ζει στο παλιό αυτό σπίτι βρήκε τον τάφο της Χρυσούλας κατά τη διάρκεια επισκευής του πατώματος.

Η ταινία είναι μια ιστορία που διηγείται τις περιπέτειες του σκηνοθέτη Κερέμ Σογιουλμάζ μετά τον εντοπισμό του τάφου το 2016, την έρευνα της οικογένειας του τάφου και την αναζήτησή τους που ολοκληρώθηκε το 2022 στη Θεσσαλονίκη.

Το «Αναζητώντας τον Ροδάκη» είναι ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας μέσω ενός τάφου, εξετάζοντας νέες προσεγγίσεις ενώ διατηρεί την ιστορική συνέχεια. Μια σημαντική ιστορία για την επιρροή της θρησκευτικής διαίρεσης στις απλές ζωές των ανθρώπων και την ανταλλαγή πληθυσμών, ειδικά την εκατονταετία της δημιουργίας της δημοκρατίας.

Ο τάφος της Χρυσούλας είναι ανοιχτός για επίσκεψη από το κοινό σε ένα μουσείο στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. Το μουσείο ονομάζεται Μουσείο Ανταλλαγής Πληθυσμών Τσατάλτζα (Μübadele Müzesi στα τούρκικα). Βρίσκεται 60 χλμ δυτικά από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία γυρίστηκε σε ένα μικρό χωριό της Κωνσταντινούπολης που ονομάζεται Καρακευκόι, όπου βρέθηκε ο τάφος, το κεντρικό Ίστανμπουλ και το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Dorkada.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Κερέμ Σογιουλμάζ
Φωτογραφία: Αντρέας Άσκανιους Λουντμάρκ Γιάκομπσεν
Παραγωγός: Σουζάν Τζούνκερ
Αρχική Μουσική- Ενορχήστρωση: Αντρέας Σαραντίδης Καραγιαννί, Κερέμ Σογιουλμάζ
Συγκρότημα Karayagini, Μαρία Παπαδημητράκη, Θάνος Καντύλας ,Κρίστιαν Σίλβεστ Σίμονσεν
Διάρκεια: 56’