Ευχές

Χρόνια πολλά. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Η στήλη στέλνει ευχές σε όλους. Τις επόμενες ημέρες θα γυρίζει από εδώ και από εκεί για να μάθει πολλά και διάφορα. Εξάλλου, όταν ο άνθρωπος πίνει ένα ποτήρι παραπάνω, λύνεται η γλώσσα του.

Ειρήνη υμίν

Πάμε στα σημερινά και θα ξεκινήσω με πληροφορίες από Μητροπόλεις ανά την επικράτεια. Πήρα μερικά τηλέφωνα αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης για να ρωτήσω πως ήταν η στάση των δεξιών ψηφοφόρων έναντι κυβερνητικών βουλευτών. Όπως μου είπαν υπάρχει νηνεμία και προφανώς, όπως μου επισημάνθηκε έπαιξε ρόλο η κινητικότητα και οι παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Και μάλιστα μου είπε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η χημεία Κυριάκου – Ιερώνυμου

Πολλά άλλαξαν άρδην από την πρόσφατη επίσκεψη στο Δήλεσι και η κοινή παρουσία και συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ιερώνυμο. Αυτό το είδαμε και το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην παρουσία του Κυρι’ακου Μητσοτάκη στην Μητρόπολη Αθηνών στην Ακολουθία των Παθών.

Με αίτημα ισχυρή ψήφο

Από την Τετάρτη, μετά το Πάσχα, στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, ρίχνονται ξανά όλοι στη «μάχη» με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της βάσης της ΝΔ και την ισχυρή ψήφο στην κυβερνητική παράταξη, η οποία, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, θα σηματοδοτεί μία «ισχυρή διπλή εντολή»: Να ξεπεράσει η κυβέρνηση λάθη και να γίνεται όλο και καλύτερη για να βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Το σήμα θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με περιοδείες που θα ξεκινήσουν μετά την επιστροφή του από την Τήνο όπου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα.

Το θαύμα Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα όπου θα βρεθεί για το Πάσχα, ετοιμάζεται για την αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή. Καλά μην τον πιστεύετε αυτό θα γίνει μόνο με θαύμα που στην πολιτική δεν γίνονται και ο στόχος είναι η δεύτερη θέση. Πάντως πριν φύγει για Κέρκυρα πήγε στην Βαρβάκειο Αγορά στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Μ. Πέμπτης όπου συζήτησε με επαγγελματίες και πελάτες.

Γκρίνιες για Άρη

Τι είδα στην Βαρβάκειο; Δίπλα στον Στ. Κασσελάκη ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βαγγέλης Αντώναρος κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς ακραιφνείς συριζαιους. Ο Αντώναρος δεν είναι μόνο φίλος του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που πλέον ανήκει στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στ. Κασσελάκη, είναι αυτός που τον έφερε στη συγκεκριμένη θέση – και για αυτή την επιλογή υπάρχει μεγάλη γκρίνια μαθαίνω.

Στον Τσίπρα ο Κασσελάκης

Πάντως ο Κασσελάκης δεν ακούει αυτά που λένε και έχει το δικό του πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα βρεθεί στην πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα την Άρτα την Τετάρτη του Πάσχα, όπως έμαθα. Έχει ενδιαφέρον η παρουσία του διότι είναι και η εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασιλη που έβαλε προ ημερών τον πήχη στον Στ. Κασσελάκη. Ήδη έμαθα γίνεται κινητοποίηση στην Άρτα χωρίς να έχει γίνει γνωστό από το γραφείο Τύπου.

Τα γλυκά για τον γάμο Κασσελάκη – ΜακΜπέθ

Το γεγονός του καλοκαιριού -εκτός από τις ευρωεκλογές- είναι ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ ΜαΚμπέθ, επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στα Χανιά. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα τις 9η Ιουνίου θα «γλυκάνει» τους συντρόφους του στο κόμμα, αλλά ο γάμος του σίγουρα θα το κάνει γιατί όπως έμαθα έχουν κλείσει ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία για να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο των καλεσμένων τους: τον Δημήτρη Οικονομίδη. Ο «pastritect» του Νέου Ψυχικού, είναι γνωστός για τις εκλεκτές πρώτες ύλες του, το μίνιμαλ σχεδιασμό του, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να θεωρείται το boutique ζαχαροπλαστείο του, ένα από τα κορυφαία. Επειδή δεν με βλέπω να είμαι στον γάμο, υπάρχει ένας αυλικός στο επιτελείο του προέδρου που δεν με θέλει με τίποτα, θα πρότεινα στον Κασσελάκη να βάλει στο μενού την τάρτα κάστανο.

Κουίζ 1

Ποιο κόμμα στηρίζουν πολλοί πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά; Μαθαίνω ότι στηρίζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο και τους Δημοκράτες.

Κουίζ 2

Ποιες είναι οι ευρωπροτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη; Μαθαίνω για τον Δημήτρη Τσιόδρα, για τον Πύρρο Δήμα και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Λέτε; Ακούω τόσα και πολλά δεν τα πιστεύω, αν και για τον Τσιόδρα συμφωνώ.

Κουίζ 3

Θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας έως τις ευρωεκλογές; Μαθαίνω πως θα μιλήσει ευρύτερα για την προοδευτική παράταξη αλλά όχι για τον Κασσελάκη. Και όπως μου λένε πολλοί τσιπραιοι περιμένουν στη γωνία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές.

Κουίζ 4

Ποιος βουλευτής έψαχνε να αγοράσει σπίτι αλλά τα παράτησε με τις τιμές που συναντούσε; Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, αναζητούσε διαμέρισμα προς Γλυφάδα μεριά αλλά έπεφτε σε κάτι τιμές των 600 και 700.000 ευρώ. Και κάπου εκεί, το άφησε.

«Την νύφη την πληρώνουμε εμείς»

Βρέθηκα με έναν από τους κορυφαίους τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα και πιάσαμε τη συζήτηση γύρω από την πολύπαθη οικονομία, κρατώντας τρία πράγματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλό πρόσωπο προς τους έξω επενδυτές και παίζει μόνος του μπάλα στο εσωτερικό της χώρας – απέναντι σε αυτή την αντιπολίτευση. Η καθοριστική χρονιά που θα είναι crash test για την ελληνική οικονομία, είναι το 2027 και τρίτον μου είπε «ότι η ελληνική κοινωνία έχει εσφαλμένη άποψη για εμάς τους τραπεζίτες. Σε μία χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα και μπορεί να μας περάσει σε αγοραστική δύναμη και η Βουλγαρία, την νύφη την πληρώνουμε εμείς».

Η σημαντική λεπτομέρεια στην παραγγελία των F-35

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια έμαθα αναφορικά με την επικείμενη προμήθεια των είκοσι υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 που επιθυμούμε διακαώς να εντάξουμε στην Πολεμική μας Αεροπορία προκειμένου να έχουμε την υπεροχή στους αιθέρες έναντι των γειτόνων μας. Στην αγορά που θα κάνουμε, δεν θα περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα. Ζητάμε δηλαδή από τους Αμερικανούς να μας δώσουν τα αεροπλάνα τους σκέτα, χωρίς όπλα. Γιατί αυτό; Για δύο λόγους. Πρώτος και βασικός, το γεγονός ότι τα F-35 μπορούν να φορτωθούν είτε με πυραύλους που χρησιμοποιούν τα αναβαθμισμένα F-16 στην έκδοση Viper (στην οποία μετατρέπεται σταδιακά ο στόλος μας) είτε με τους πανίσχυρους πυραύλους Meteor που χρησιμοποιούν και τα γαλλικά Rafale. Ο δεύτερος λόγος είναι το κόστος. Ήδη η προμήθεια των είκοσι μαχητικών F-35 αναμένεται να μας κοστίσει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ε, δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε κι άλλα χρήματα για όπλα από τη στιγμή που αυτά που έχουμε μας κάνουν τόσο για τα γαλλικά όσο και για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Χαρδαλιάς – Δούκας σημειώσατε «1»

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παρακολουθούν μόνο τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, αλλά και τα τεκταινόμενα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, ποιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι συμβάλλουν θετικά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα ποιοι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν ξεχάσει την κομματική τους ταυτότητα τώρα που πήραν τη θέση. Την υψηλότερη… βαθμολογία μέχρι στιγμής συγκεντρώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει ήδη φορέσει για τα καλά τον νέο του ρόλο. «Είναι μία επιλογή για την οποία σίγουρα ο πρόεδρος αισθάνεται δικαιωμένος», μου είπε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα θετικά έχουν αξιολογηθεί οι επισκέψεις του στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα -στα νότια, βόρεια, ανατολικά και δυτικά προάστια της Αθήνας και της Αττικής- όπου πηγαίνει πάντα με… γεμάτα χέρια! Δηλαδή, με τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στους δήμους. «Δείχνει έτσι την ουσία της μητροπολιτικής διακυβέρνησης», μου εξήγησε ο συνομιλητής μου, οπότε το πιάσαμε το υπονοούμενο. Νίκος Χαρδαλιάς – Χάρης Δούκας σημειώσατε «1».

Πήραν φωτιά Viber και σε WhatsApp

Το τι γίνεται σε Viber και σε WhatsApp των βουλευτών της ΝΔ μετά την απόφαση περικοπής των εξόδων διανυκτέρευσης των αστυνομικών που συμμετέχουν σε μεταγωγές είναι δύσκολο να σας το περιγράψω. Συνδικαλιστές, αλλά και απλοί αστυνομικοί στέλνουν τις διαμαρτυρίες τους για μία απόφαση που χαρακτηρίζουν «αδιανόητη και λάθος». Ειδικά μετά τον θάνατο συναδέλφου τους, που έκανε δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα, πίστευαν ότι όλοι είχαν πλέον αντιληφθεί τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Και αιφνιδιάστηκαν.

Project Voria: Η μεγάλη επένδυση που έρχεται να αλλάξει το Μαρούσι

Μία μεγάλη επένδυση που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στην πόλη του Αμαρουσίου, είναι αυτή που προγραμματίζει και πρόκειται να υλοποιήσει η North Star Entertainment. Στο πλάνο είναι η κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Μαρούσι, στο οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθεί το καζίνο της Πάρνηθας σε βάθος τριετίας. Η North Star, την οποία ελέγχουν οι οικογένειες Λασκαρίδη (όμιλος Λάμψα – Μεγάλη Βρετανία) και Κόκκαλη (Intralot), ποντάρει πολλά στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή, προσφέροντας καταλύματα και φιλοξενία σε στελέχη μεγάλων εταιρειών που έρχονται από το εξωτερικό και εδρεύουν στην περιοχή αλλά και σε όσους επισκέπτονται το Μαρούσι για ιατρικούς λόγους, δεδομένου ότι εκεί εδρεύουν μεγάλοι όμιλοι όπως το Ιατρικό Κέντρο αλλά και η Helenic Healtcare Group με τα Ιασώ, Υγεία και Μητέρα. Το project έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Παράταση για τις 10 Ιουνίου στην προεκλογική εκστρατεία της Τσέτη

Φαίνεται ότι η επικεφαλής του ομίλου Τσέτη στη φαρμακοβιομηχανία και υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη, αναθεώρησε την αρχική της πρόθεση να κάνει την προεκλογική της εμφάνιση σε δημοσιογράφους στις 9 Μαΐου, λίγες μόλις μέρες μετά το Πάσχα. Λίγο το γεγονός ότι αρκετοί θα λείπουν τις μέρες αυτές, λίγο το ότι φαίνεται να προτίμησε η προεκλογική της παρουσία να είναι πιο κοντά στις εκλογές του ΣΕΒ, μετακίνησε τελικά την ημερομηνία για τις 10 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα. Η μάχη πάντως αυτή αναμένεται ότι θα είναι αρκετά σκληρή. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Τσέτη ποντάρει και στη στήριξη των δημοσιογράφων, σε αντίθεση τουλάχιστον με τον Θεοδωρόπουλο, ο οποίος είναι ο αντίπαλός της για τη θέση και έως τώρα τουλάχιστον δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να κινηθεί με κάποιο τρόπο προς την ίδια κατεύθυνση με συνεντεύξεις τύπου ή άλλα γεγονότα προεκλογικού ενδιαφέροντος.

20.000 άνθρωποι σε 10.000 σπίτια στο Ελληνικό

Μία μεγάλη πόλη που διαρκώς διευρύνεται με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, δημιουργείται ήδη στο Ελληνικό. Η πλειονότητα των αγοραστών έως τώρα είναι Έλληνες και η πόλη αναμένεται να στεγάσει έως και 20.000 ανθρώπους σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Εκτός των άλλων όμως 243 οικιστικές μονάδες έχουν ήδη βγει προς πώληση και 140 έχουν ήδη προκρατηθεί. Τα διαμερίσματα, οι παραθαλάσσιες βίλες και τα διαμερίσματα στον Riviera Tower εξαντλήθηκαν πρώτα και η Lamda Development όπως σας είχα πει σχετικά πρόσφατα, έκανε γνωστό ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονταν συνολικά σε 641 εκατομμύρια ευρώ μέχρι και τον Μάρτιο.

Άνοδο της οικονομίας βλέπει η Εθνική

Στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, δίνουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίες στους τρεις πρώτες μήνες του 2024. Αυτό που δείχνουν είναι η αύξηση της απασχόλησης που επιταχύνθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του ‘24 από 1,2% το δ’ τρίμηνο του ’23. Επίσης, ο όγκος της μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του ‘24 με κύρια ώθηση από τον τουρισμό και τους εξαγωγικούς τομείς. Επίσης, η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε σε 10,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2024 (εξαιρουμένης της ενέργειας), λόγω του χονδρικού-λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και των μεταφορών και αποθήκευσης, καταγράφοντας σημαντική ανάκαμψη από το αδύναμο 2ο εξάμηνο του ’23. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι παραγγελίες εξαγωγών ανέβηκαν σε υψηλά πολλών μηνών τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2024, μετά από αρκετούς μήνες εξασθένησης, εν μέσω κακών οικονομικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση (+1,3 δισ. ευρώ) το 1ο τρίμηνο του ‘24, υπερβαίνοντας τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 0,7 δισ. ευρώ.

Ο χρυσός στα άδυτα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι τιμές

Το εθνικό μας θησαυροφυλάκιο βρίσκεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί υπάρχει χρυσός συνολικής αξίας 8.315 δισ. ευρώ, βάρους 151 τόνων. Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2022, έναντι 7.828 δισ. ευρώ το 2021. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αυτή που δίνει και τις τιμές για τις λίρες και τον χρυσό. Αυτή τη στιγμή πάντως με βάση τις τελευταίες τιμές που έδωσε μόλις τη Μεγάλη Τετάρτη η Τράπεζα, η τιμή αγοράς χρυσής λίρας από την Τράπεζα για παλαιάς κοπής είναι στα 486,77 ευρώ και η πώληση σε ιδιώτες στα 586,47 ευρώ, τιμή που ισχύει και για τις λίρες με την κεφαλή της Ελισάβετ στην επιφάνειά τους. Σε ό,τι αφορά την τιμή που αγοράζει καθαρό χρυσό η Τράπεζα είναι στα 65,94 ευρώ το γραμμάριο και πουλάει στα 74,47 ευρώ το γραμμάριο.