«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έδειξαν ότι το πολωμένο πολιτικό κλίμα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρές εντάσεις» τόνισε ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στο 17ο Balkan Gathering, στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Τα ανανεωμένα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια αναπτύσσονται, εν μέσω γεωπολιτικών συγκρούσεων, που επιδεινώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία…Δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτές τις απειλές» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και υπογράμμισε:

«Η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ζωτικής σημασίας να βοηθήσουμε την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και το Κόσοβο, να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους για στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους, αλλά για την ευρωπαϊκή ήπειρο και προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Χαιρετίζω φυσικά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία τον περασμένο Δεκέμβριο».

Τι είπε για την αίτηση προσχώρησης του Κοσόβου

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση συνέστησε να προσκληθεί το Κόσοβο να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ αποφασίζει να παρακολουθεί την εκπλήρωση εκτενούς καταλόγου δεσμεύσεων και υποχρεώσεων ως προαπαιτούμενα για την προσχώρηση του, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη την καταστατική γνώμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης», είπε.

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε και αναδρομή στις αποφάσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης του 2003 , όπου εκφράστηκε η βούληση της Ε.Ε. για διεύρυνση και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από ηγέτες της ΕΕ. Ωστόσο, σημείωσε ότι λόγω και άλλων εξελίξεων, όπως, πανδημία covid, προσφυγικό, κρίση και πόλεμος στην Ουκρανία, οικονομικά και γεωστρατηγικά προβλήματα, η διαδικασία επιβραδύνθηκε και υποβαθμίστηκε η “πολιτική δυναμική” της, καθώς “φαίνεται πάντα μια άλλη προτεραιότητα, που υποβιβάζει το έργο της διεύρυνσης πιο κάτω στη λίστα υποχρεώσεων” και πρόσθεσε:

«Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση των δραστηριοτήτων διακοινοβουλευτικής συνεργασίας που απευθύνονται στις ενδιαφερόμενες χώρες, ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και της θεσμικής ικανότητας, ενίσχυση της ιδιοκτησίας και της βιωσιμότητας των μεταρρυθμίσεων, καθώς και διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων».

«H PACE παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η PACE «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή» και «ενθαρρύνει επίσης τον διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων», φέρνοντας ως παράδειγμα, τη διάσκεψη για το διακοινοβουλευτικό διάλογο, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, στα Σκόπια, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην έγκριση, το 2022, του ψηφίσματος 2456, με θέμα «Υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια» (εισηγητής Γιώργος Παπανδρέου, SOC, Ελλάδα και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προέτρεψε τα Δυτικά Βαλκάνια να αντιμετωπίσουν “εκκρεμείς προκλήσεις”, όπως η αντιπαραγωγικη πολιτική πόλωση, σοβαρά ζητήματα “κράτους δικαίου και χρηστής διακυβέρνησης που επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”, ζητήματα διαφθοράς, ζητήματα εθνικών μειονοτήτων και προβλήματα που σχετίζονται με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Σημείωσε, ταυτόχρονα ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες “για την ενίσχυση της συμφιλίωσης και την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών”.

«Όλα αυτά αποτελούν μια γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατική ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι παραμένει κοινή μας ευθύνη να διαδραματίσουμε μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή για την προώθηση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς, για την εξομάλυνση των σχέσεων και για την επίλυση διμερών διαφορών και διαφορών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ομοϊδεάτες ενδιαφερόμενους» τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ