Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες που διεξάγονταν στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα, αφού η Χαμάς αποχώρησε, ισχυριζόμενη ότι το Ισραήλ μποϊκοτάρει το διάλογο και πως κλιμακώνει τον πόλεμο.

Το τηλεοπτικό κανάλ και η ιστοσελίδα aljazeera.com αναμετέδωσε απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, με βάση την οποία το Τελ Αβίβ δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αφού κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει στρατό στην περιοχή.

Αντιθέτως, το Ισραήλ υποστήριξε πως η Χαμάς δεν παρουσίασε θέσεις που προσφέρουν λύση, με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να διαμηνύει σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να πετύχει το Ισραήλ τους πολεμικούς στόχους στη Γάζα και στον βορρά.

«Απευθύνομαι στους εχθρούς του Ισραήλ καθώς και στους καλύτερους φίλους μας και λέω: το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να υποταχθεί», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters». «Θα σταθούμε δυνατοί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας, θα χτυπήσουμε τη Χαμάς, θα χτυπήσουμε τη Χεζμπολάχ και θα επιτύχουμε την ασφάλεια», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναδημοσίευσε μέρος της ομιλίας του ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Λέω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι καμία πίεση, όσο έντονη και αν είναι, καμία απόφαση διεθνούς φόρουμ δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί. Εάν αναγκαστεί να αγωνιστεί μόνο του, θα το κάνει», ανέφερε.