Διπλό μήνυμα για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές έστειλε ο πρωθυπουργός αναδεικνύοντας τη σημασία της νέας εκλογικής διαδικασίας σε μια ασταθή γεωπολιτικά περίοδο και εξηγώντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας.

Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τη Μονή Δαφνίου και τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι, ενώ στην τελική ευθεία προς την ευρωκάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ με περιοδείες, συνεντεύξεις αλλά και βιντεάκια στο tik tok, απευθυνόμενος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στόχος η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό για τη ΝΔ, γιατί μπορεί ο πήχης να τίθεται από τον πρωθυπουργό στο 33%, ωστόσο η επιδίωξη των γαλάζιων επιτελών είναι να δοθεί ένα μήνυμα σταθερότητας για να συνεχίσει η κυβέρνηση ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό της έργο, απαντώντας έτσι και στην αντιπολίτευση που επιδιώκει –όπως είπε– την πολιτική αστάθεια.

Εικόνα από το τετ α τετ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη 8/5

Έκλεισε το σενάριο για πρόωρες κάλπες

«Έχω υπάρξει πάντα υποστηρικτής ενός σταθερού εκλογικού κύκλου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ωστόσο στους ψηφοφόρους γιατί έχει προσδώσει και εθνικά χαρακτηριστικά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Και μπορεί να έκλεισε το σενάριο για πρόωρες εκλογές, ωστόσο επισήμανε ότι, εάν το ποσοστό της ΝΔ είναι πολύ κάτω από το 33%, αυτό «θα δώσει σίγουρα πάτημα σε όλους αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει τόσο ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου των πρώτων 9 μηνών της δεύτερης θητείας του, παραδεχόμενος ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά και επιμένοντας στην οικονομική του στρατηγική που θα αποτελέσει και τη μόνη απάντηση σε βάθος χρόνου και δεν είναι άλλη από τη μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος», επεσήμανε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ακατάσχετη παροχολογία και λεφτόδεντρα.

«Έχω ενέργεια να προσφέρω»

Κάνοντας μια προβολή στο μέλλον και συγκεκριμένα στο 2027 σε προσωπικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας: «αισθάνομαι δημιουργικός, όσο αισθάνομαι ότι έχω ενέργεια να προσφέρω, η αποχώρηση από την πολιτική δεν είναι κάτι που περνά από το μυαλό μου».

Στη συνέντευξή του στο protothema.gr ρωτήθηκε εάν θα διεκδικούσε μια τρίτη κυβερνητική θητεία και απάντησε ότι αυτό είναι πολύ πρόωρο, εξήγησε ότι θα προηγηθούν τρία χρόνια σκληρής δουλειάς για τη ΝΔ, ωστόσο έσπευσε να θυμίσει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν συνταγματικοί περιορισμοί για το πόσες φορές μπορεί να εκλέγεται ένας πρωθυπουργός.

«Παράθυρο» για νέα θητεία Σακελλαροπούλου

Μπορεί ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή και να έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά, ωστόσο χθες ο πρωθυπουργός απάντησε σιβυλλικά για το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου λέγοντας: «Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Πολλοί εκτίμησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δεύτερη θητεία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις και για άλλα πρόσωπα με τον ίδιο να σημειώνει: «Δεν έχω κάνει καμία βολιδοσκόπηση, με κανέναν». Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και με τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού για την εκλογή απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.