Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη σήμερα στην πόλη Πετάχ Τίκβα, στην τελετή εγκαινίων της πρώτης γραμμής τραμ που θα διασχίζει το Τελ Αβίβ, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εγκαινίασε το πολυαναμενόμενο τραμ στο Τελ Αβίβ εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε αυτήν την μεγαλούπολη, όπου το δίκτυο δεν θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ, του εβραϊκού Σαββάτου.
«Πραγματοποιούμε μια επανάσταση στις μεταφορές… είναι η υλοποίηση ενός ιστορικού οράματος», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τελετής που μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Όλοι οι πολίτες, όλοι τους, αυτοί που μας υποστηρίζουν και αυτοί που είναι εναντίον μας, όλοι θα χρησιμοποιήσουν αυτό το τραμ», τόνισε.
Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης, μεσούσης της αμφισβήτησης της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος εναντίον της οποίας διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τον Ιανουάριο. Η αστυνομία κρατούσε μακριά τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθώς ο Νετανιάχου έκανε την πρώτη διαδρομή στην Κόκκινη Γραμμή.
Ο βετεράνος δήμαρχος του Τελ-Αβίβ Ρον Χουλντάι δεν παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «πολιτική της κυβέρνησης».
Ο δήμαρχος δεν ήταν παρών παρότι περίμενε 23 χρόνια για να δει ένα τραμ να διασχίζει τη συμφορημένη πόλη στην οποία, μαζί τα προάστια του Τελ Αβίβ, ζουν περισσότεροι από 1,2 εκατ. κάτοικοι.
Δεν στηρίζει ο δήμαρχος
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια υπηρεσία που κλείνει από το βράδυ της Παρασκευής έως το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το τελετουργικό του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού, και ότι ένα τραμ που λειτουργεί όλο το Σαββατοκύριακο «είναι αυτό που αξίζει σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία».
«Χαίρομαι που η γραμμή αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί αλλά μετέχω στο κίνημα διαμαρτυρίας για τον τρόπο που διοικείται η χώρα», δήλωσε ο Χουλντάι στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κόκκινη Γραμμή θα συνδέει τα προάστια του Τελ-Αβίβ με 34 σταθμούς, δέκα από τους οποίους θα είναι υπόγειοι, μεταξύ της Πετάχ Τίκβα (βορειοανατολικά) και της Μπατ Γιαμ (νότια) σε μια διαδρομή 24 χλμ. διασχίζοντας το Τελ Αβίβ. Μπορεί να μεταφέρει 234.000 επιβάτες ημερησίως, με τη συχνότητα των δρομολογίων να είναι ανά 6 λεπτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ενώ δύο πρόσθετες γραμμές να προγραμματίζονται για το 2028.
Στοίχισε πάνω από 14 δισεκατομμύρια σεκέλ
Το τραμ του Τελ-Αβίβ, το οποίο κατασκεύασε η εθνική εταιρία Neta που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών, στοίχισε πάνω από 14 δισεκατομμύρια σεκέλ (350 εκατομμύρια ευρώ).
Το τραμ δεν θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ, που αρχίζει την Παρασκευή με τη δύση του ηλίου και τελειώνει το βράδυ του Σαββάτου, καθώς τα υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ενάντια σε κάθε μορφή δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπαυλας.
Άλλες δύο γραμμές τραμ προβλέπονται στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς και ένα έργο με τρεις γραμμές του μετρό που αναμένεται να λειτουργήσει από το 2034.
Περισσότεροι από 475.00 άνθρωποι ζουν εντός των τειχών της πόλης του Τελ-Αβίβ στους οποίους προστίθενται ένα και πλέον εκατομμύριο άνθρωποι στην περιοχή που θα καλυφθεί τελικά από τις τρεις γραμμές του τραμ.
Η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ υποστήριξε το κλείσιμο του δικτύου του τραμ το Σάββατο δηλώνοντας χθες, Τετάρτη: «Είμαστε ένα εβραϊκό κράτος… Συμπεριφερόμαστε ως κράτος δικαίου και σύμφωνα με το status quo».
Ο όρος «status quo» χρησιμοποιείται στο Ισραήλ για να προσδιορίσει τις ευαίσθητες διευθετήσεις μεταξύ κοσμικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, ή ανάμεσα σε διάφορες θρησκείες, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι αυτό έχει αλλάξει την ισορροπία υπέρ των θρησκευτικών κομμάτων.