Κομμάτια από το κρανίο, που υποστηρίζεται πως είναι του συνθέτη Λούντβιχ φαν Μπετόβεν επέστρεψαν στη Βιέννη, εκεί όπου ο θρυλικός Γερμανός μουσικός του 19ου αιώνα είναι θαμμένος.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, Πολ Κάουφμαν, δώρισε τα κομμάτια από το κρανίο – τα οποία κληρονόμησε – στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου ερευνητές θα επιχειρήσουν να βρουν από ποιες ασθένειες έπασχε ο Μπετόβεν, αλλά και την αιτία του θανάτου του.
«Εδώ ανήκουν τα οστά, στη Βιέννη», υποστήριξε ο Κάουφμαν σύμφωνα σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TRT. Ο Αυστριακός ιατροδικαστής Κρίστιαν Ράιτερ, από τη μεριά του υποστήριξε πως τα δέκα κομμάτια – στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο μεγαλύτερα το ένα από το πίσω μέρος του κρανίου και το άλλο από τη δεξιά πλευρά – «έχουν μεγάλη αξία (για τον σκοπό της έρευνας)».
«Λάβαμε πολύ αξιόλογο υλικό και ελπίζουμε να συνεχίσουμε την έρευνά μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτή θα ήταν και η επιθυμία του Μπετόβεν», τόνισε ο Ράιτερ και συνέχισε λέγοντας πως ο Μπετόβεν εξαιτίας των ασθενειών που αντιμετώπισε στη διάρκεια της ζωής του ζήτησε το σώμα του να εξετασθεί μετά θάνατον.
Η έρευνα με τα μαλλιά του
Ο Μπετόβεν πέθανε στη Βιέννη πριν από σχεδόν 200 χρόνια, μετά από μια ζωή κατά τη διάρκεια της οποίας συνέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής μουσικής.
Έκτοτε, πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τα αίτια του θανάτου του Γερμανού συνθέτη σε ηλικία 56 ετών, την προοδευτική απώλεια της ακοής του και τους αγώνες του με χρόνιες ασθένειες.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που κατέγραψε την αλληλουχία του γονιδιώματος του Μπετόβεν χρησιμοποιώντας αυθεντικές τούφες από τα μαλλιά του, υποστήριξε πως βρήκε ορισμένες απαντήσεις.
Η ηπατική ανεπάρκεια, ή κίρρωση, ήταν η πιθανή αιτία του θανάτου του Μπετόβεν που προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, είπαν.
«Εξετάσαμε τις πιθανές γενετικές αιτίες των τριών κύριων συμπλεγμάτων συμπτωμάτων του – της προοδευτικής απώλειας ακοής, των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και της ηπατικής νόσου που οδήγησε τελικά στον θάνατό του λόγω ηπατικής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Μάρκους Νότεν του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.