Μια ανησυχητική κινητικότητα καταγράφεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε εργαζόμενους να αποχωρήσουν, ενώ Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής μονάδας στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει «αντικείμενα που παραπέμπουν σε εκρηκτικά» στις στέγες του πυρηνικού εργοστασίου. Μάλιστα ενημέρωσε για αυτό και τον Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες ρωσικές προκλήσεις».
Όπως ανέφερε, συμφώνησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο να διατηρήσουν το εργοστάσιο υπό μέγιστο έλεγχο μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», την αρμόδια αρχή του ΟΗΕ για την ασφαλή χρήση των πυρηνικών.
Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας και κατά την επικοινωνία του με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, την περασμένη εβδομάδα. «Υπάρχει σοβαρή απειλή επειδή η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει μια τοπική έκρηξη στον σταθμό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση ραδιενέργειας», είχε υποστηρίξει.
Λίγο καιρό πριν, στις 23 Ιουνίου, ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μουντάνοφ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε τοποθετήσει εκρηκτικά σε τέσσερις από τις έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου και στο σύστημα ψύξης. Χωρίς να παράσχει στοιχεία, ανέφερε ότι ένα ρωσικό σχέδιο για την ανατίναξή τους είχε «συνταχθεί και εγκριθεί» και το μόνο που λείπει είναι η εντολή για να γίνει κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, που απορρίπτει τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, ανακοίνωσε πως λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απειλή για κάποιου είδους ουκρανικού σαμποτάζ στον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές του Μαρτίου του 2022. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δολιοφθοράς μπορεί να είναι καταστροφικές.
Ο Γιέβεν Γιεβτουσένκο, επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Νίκοπολ, μιλώντας στο Radio Free Europe, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για «ριάλιτι σόου» αλλά για μια «επικείμενη καταστροφή», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «εντυπωσιακά αδύναμη την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας». «Αντί να μιλάει (σ.σ. η διεθνής κοινότητα) για το τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής, θα πρέπει να μιλά για το πώς θα επαναφέρει την ασφάλεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη εδώ», είπε.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της πόλης Ζαπορίζια οργανώνουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση μιας πυρηνικής καταστροφής. Πώς να ετοιμάσετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης ή να αποκτήσετε μια αυτοσχέδια μάσκα είναι μερικά από τα βήματα που ακολουθούν για να προσπαθήσουν να οργανώσουν μια ασφαλή έξοδο σε περίπτωση ατυχήματος.
«Δεν είναι παιχνίδι σκακιού, είναι σκέτη τρέλα», ανέφερε στο Radio Free Europe ένας κάτοικος της Νικόπολης, μιας πόλης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
«Φυσικά και ανησυχούμε, γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι εδώ. Δεν νομίζω ότι μπορείς πραγματικά να προετοιμαστείς για αυτό. Απλώς πρέπει να έχεις επίγνωση της κατάστασης και να ξέρεις από ποια πλευρά φυσάει ο άνεμος για να μπορέσεις να ξεφύγεις εγκαίρως. Ναι, υποθέτω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την οικογένειά μου . Δεν έχω ιδέα. πόσο σοβαρό μπορεί να είναι, αλλά είναι επικίνδυνο. Θυμάμαι το Τσέρνομπιλ», είναι η μαρτυρία ενός άλλου κατοίκου, η οποία παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ.