Το υποβρύχιο «Titan» συνεχίζει να αγνοείται και μαζί του οι πέντε επιβαίνοντές του, με τις ελπίδες να λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί παλαιότερη δήλωση του καπετάνιου του υποβρυχίου, Πολ Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος είχε σχολιάσει το ενδεχόμενο θανάτου στο βυθό.

Μιλώντας στο irishexaminer.com, ο Γάλλος είχε αναφερθεί στους κινδύνους που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μάλιστα σε μεγάλα βάθη, όπως αυτό που βρίσκεται ο Τιτανικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είτε είσαι στα 11 μέτρα ή τα 11 χιλιομέτρα κάτω, εάν συμβεί κάτι κακό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν βρίσκεται στον βυθό σε πολύ μεγάλο βάθος, πεθαίνεις πριν αντιληφθείς καν ότι κάτι συμβαίνει, άρα δεν αποτελεί πρόβλημα για μένα».

Αυτοί είναι οι 5 επιβάτες του

Αγώνα δρόμου με τον χρόνο κάνουν οι αμερικανικές και καναδικές ομάδες έρευνας με τον χρόνο για να βρουν το τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό όταν χάθηκε η επαφή με το μικρό υποβρύχιο περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση.

Οι αρχές ενημερώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη διαχειρίστρια εταιρεία του υποβρυχίου, την OceanGate Expeditions, ότι αυτό έχει εξαφανιστεί, δήλωσε χθες, Δευτέρα, το απόγευμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ του αμερικανικού λιμενικού.

Η OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των επιβαινόντων είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο 58χρονος αυτός επιχειρηματίας και λάτρης του διαστημικού τουρισμού είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως μέσα στο υποβρύχιο βρίσκονταν και ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Expedition, Στόκτον Ρας.

Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν – μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο – και ο γιος του είναι επίσης μεταξύ των πέντε ανθρώπων που αγνοούνται στο υποβρύχιο. Πρόκειται για τον 48χρονο Shahzada Dawood και τον γιο του Sulaiman Dawood, 19 ετών. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους», ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.

Η οικογένεια Dawood είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν, αλλά έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύεται ότι ζει σε μια έπαυλη στο Surrey. Ο πατέρας του Shahzada, ο Hussain, 79 ετών, είναι πρόεδρος της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά, και της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια. Γεννήθηκε στη Βομβάη αλλά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια το άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 3.800 μέτρα.