Σε ένα βίντεο ενός λεπτού στο Telegram, ένας ελεύθερος σκοπευτής με μάσκα και τα διακριτικά της Wagner, εγκωμιάζει το ρωσικής κατασκευής πυροβόλο όπλο Orsis T-5000. Επιδεικνύοντας τη γεμιστήρα υπογραμμίζει πως το εν λόγω όπλο χρησιμοποιεί δυτικές σφαίρες 338 Lapua Magnum.

Το Orsis T-5000 κατασκευάζεται από την εταιρεία Ρromtekhnologiya που έχει έδρα τη Μόσχα, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως βρέθηκαν στα χέρια των Ρώσων τα δυτικά πυρομαχικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Promtekhnologiya, αλλά και η άλλη ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων, η Tetis, έχουν αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρτίδες σφαιρών κατασκευής Hornady, μιας αμερικανικής εταιρείας που προβάλλει τα προϊόντα της ως «υψηλής ακρίβειας, θανάσιμα και αξιόπιστα».

Η διαδρομή για να φτάσουν τα πυρομαχικά στη Ρωσία είναι δαιδαλώδης, με διάφορους ενδιάμεσους σταθμούς, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές χώρες, και φαίνεται πως αποκτήθηκαν με πρόσχημα την προμήθεια σφαιρών για κυνηγετικά όπλα. Η περιγραφή στρατιωτικών πυρομαχικών για κυνήγι ή αθλητική χρήση, σύμφωνα με την αναλύτρια Μαρία Σακίνα του Διεθνους Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, αποτελεί ένα έξυπνο τέχνασμα για την αποφυγή των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιδιώκουν να «στραγγίξουν» τον ρωσικό στρατό, στερώντας του τα μέσα για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Οι νέες αποκαλύψεις προστίθενται σε ένα σύνολο στοιχείων που αποδεικνύουν πως παρά τις κυρώσεις προμήθειες φονικού, αλλά και μη φονικού, στρατιωτικού εξοπλισμού εξακολουθούν να φτάνουν στη Ρωσία από τη Δύση. Ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μαύρης αγοράς, που άκμασε λόγω των διογκούμενων αναγκών της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι πληροφορίες για την προμήθεια τέτοιου εξοπλισμού κρύβονται σε κοινή θέα: Λεπτομέρειες για τις συμφωνίες – εισαγωγείς, προμηθευτές και περιγραφές των προϊόντων – μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο ρωσικό Διαδίκτυο και γνωρίζει τους διεθνείς τελωνειακούς κωδικούς ταξινόμησης», υπογραμμίζει το Politico.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας «Hornady», οι σφαίρες της οποίας βρέθηκαν στα χέρια Ρώσων, αρνήθηκε τα πάντα, υποστηρίζοντας πως «δεν εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία», αλλά και πως δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αποκτά αυτό το υλικό. Είπε ακόμη πως θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να εντοπιστεί ενδεχομένως ποιος πελάτης τους θα μπορούσε να εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο, αν και από όσο γνωρίζει, όπως είπε, κανείς εκ των πελατών του δεν έχει παραβιάσει τη τρέχουσα νομοθεσία των ΗΠΑ, ούτε έχει λάβει ειδική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για την εξαγωγή των προϊόντων της.

«Δεν εξάγουμε τίποτα στη Ρωσία και δεν διαθέτουμε άδεια εξαγωγής για τη Ρωσία από το 2014. Δεν υποστηρίζουμε καμία αγορά προϊόντος μας σε κανένα κάθαρμα από τη Ρωσία και αν διαπιστώσουμε πώς τα αποκτούν, αν συμβαίνει αυτό, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να το σταματήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στιβ Χόρναντι, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης οικογενειακής εταιρείας.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τόνισε στο Politico πως η Ρromtekhnologiya βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγντον και πως οι αρμόδιες αρχές «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη κάθε ισχυρισμό για παραβίαση ή παράκαμψη των κυρώσεων με δέσμευση πως θα διασφαλιστεί πως οι κυρώσεις εφαρμόζονται πλήρως». Σημειώνεται πως η παραβίαση των κυρώσεων θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου για κάθε παρανομία, αλλά και φυλάκιση έως και 20 ετών για τους δράστες.

Σύμφωνα πάντως με το Politico, τα πυρομαχικά της Hornady, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός υψηλής ποιότητας από τη Δύση, είναι στην πραγματικότητα ελεύθερα διαθέσιμα στη Ρωσία μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα το «Sniper Shop» στο Telegram, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, διαθέτει μια τρέχουσα προσφορά με μια πλήρη γκάμα προϊόντων της Hornady, με τον πωλητή να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους αγοράς να επισκεφτούν μάλιστα και τον εκθεσιακό χώρο του στο Σοκολνίκι, μια περιοχή στη Μόσχα. Ο πωλητής επιβεβαίωσε στο Politico πως έχει απόθεμα πυρομαχικών της Hornady, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει περαιτέρω για τον τρόπο που απέκτησε αυτές τις σφαίρες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως και ο στρατιωτικός εξοπλισμός δυτικής κατασκευής που διακινείται στο διαδίκτυο. Εκτός από τα αμερικανικής κατασκευής, ρωσικές εταιρείες εμπορεύονται  πυρομαχικά που έχουν παραχθεί σε διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Γερμανία, Φινλανδία και Τουρκία.

Ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε πως η Ρωσία έχει στην κατοχή της «τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών του ΝΑΤΟ που είχαν δοθεί στον Ουκρανικό στρατό» και προφανώς βρέθηκαν σε ρωσικά χέρια μετά από καταλήψεις αποθηκών. Μάλιστα, απαντώντας σαρκαστικά στο Politico, ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης ζήτησε παρέμβαση από το δυτικό μέσο για την προμήθεια και F-35 αλλά και άλλων όπλων, πολυβόλων ή εκτοξευτήρων ρουκετών αμερικανικής κατασκευής.

Ωστόσο, πέρα από τη διάθεση για σαρκασμό, η μαύρη αγορά πυρομαχικών καταδεικνύει – εκτός των άλλων – και ένα τεράστιο έλλειμμα στη ρωσική πολεμική βιομηχανία, η οποία μπορεί για παράδειγμα να παράγει πυροβόλα όπλα όπως το Orsis T-5000, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει τον στρατό με τις απαραίτητες ποσότητες σφαιρών, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται σε ένα μέτωπο άνω των 1.000 χλμ.